kaszalu Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Piękna sztuka ! Odpalałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Dopiero wczoraj odebrałem przesyłkę ???? W najbliższym czasie tez niestety nie dam rady go uruchomić o ile w ogóle się na to zdecyduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Lepiej nie ruszaj bo popsujesz A taki śliczny motorek masz....Prawie amerykansky. Niech stoi i oko cieszy. Kiedyś po nas i tak trafi na sprzedaż... Moje dzieciaki już zadają podchwytliwe pytania: TATA, a ile te twoje motorki -szrociki są warte? Bo dla żony to są szrociki i złom modelarski nic nie warty (jedynie syn wie bo się zna...), ale cicho siedzi. Na razie nie mówię, bo jak się żona dowie ile, to nie żyję... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 w dniu dzisiejszym: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 SiM, to SiM i wartość swoją mieć musi. Nawet jak niekompletny, przerabiany i nie wiadomo co w środku... Ale to SiM. Oryginał. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Lepiej nie ruszaj bo popsujesz A taki śliczny motorek masz....Prawie amerykansky. Niech stoi i oko cieszy. Kiedyś po nas i tak trafi na sprzedaż... Moje dzieciaki już zadają podchwytliwe pytania: TATA, a ile te twoje motorki -szrociki są warte? Bo dla żony to są szrociki i złom modelarski nic nie warty (jedynie syn wie bo się zna...), ale cicho siedzi. Na razie nie mówię, bo jak się żona dowie ile, to nie żyję... A.C. Fajną masz żonę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Żone ma może i fajną ale jak byś tyle kasy pompował w modele i wyjazdy za granice na zawody co Andrzej to gwarantuje ze uduszony byś był przez swoją Panią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Fajną masz żonę Mam. I to można przyjąć za pewnik. Najlepszą , jaka mogła mi się trafić. Tu akurat miałem farta. Na inną w życiu bym się nie zamienił Ale, czy musi wszystko wiedzieć? W końcu ja też pewnie nie wszystko wiem . A jak się kiedyś dowiedzą ile ten szrot jest warty to duża niespodzianka będzie I tak sobie myślę, że te nasze motorki nie tracą na wartości, a zbiegiem czasu bardzo zyskują. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zyskują, zyskują i to wcale nieźle dziś nie byłoby mnie stać na swoją własną kolekcję...???????????? Jak to dobrze że zacząłem dawno temu... Choć żałuję że tak późno, ale w sumie późno się też urodziłem ???? Pierwszy zdeklarowany kolekcjoner silniczków modelarskich ponoć dostawał je w gratisie od ówczesnych producentów...ale to było wtedy kiedy po ziemi biegały jeszcze dinozaury ???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 ...i Sfinks nos miał...???? Ja bym nie wytrzymał bez odpalenia gwiazdeczki - zachęcam !! Ps. Andrzeju - a forum masz zakodowane - moja żona czasem czyta !!!???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Obiecane fotki Kometa, a myślałem że już je wrzuciłem na forum... Kto zgadnie czego jest repliką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 DOOLIng Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Na razie nie mówię, bo jak się żona dowie ile, to nie żyję... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Sporo gratów po modelarzach, którzy odeszli z tego świata trafiło po prostu na śmietnik... Gdyby ci, którzy to wyrzucili mieli świadomość to chyba by się popłakali???????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Wracamy do tematu głównego. Paweł dostarczył mi pełną dokumentację ostatniego silnika Andrzeja Rachwała i już wcześniej wiedziałem a teraz mam pewność że taka sama musi powstać kompletna co by wychwycić wszelakiego rodzaju błędy na poziomie tworzenia dokumentacji technicznej 3D oraz 2D (do publikacji). Kanał zasilający w odlewie jest w oryginale wykonany metodą skrawania podczas obróbki odlewu. W tych dwóch egzemplarzach muszę wykonać parę odlewów z żywicy co by poznać rzeczywistą geometrię obiegu mieszanki paliwowo-powietrznej. w głębi widać brak gradowania (w/g Wikipedii gratować) krawędzi utworzonych z dwóch powierzchni obrabianych mechanicznie... co do tokarki to zgodnie z planem kontenerowiec AL JMELIYAHDOBIJA dopływa do redy w Rotterdamie. I na parę dni stracę kontrolę gdzie jest moja tokarka CNC210 do momentu aż z komory celnej nie odezwą się w Warszawie na Matuszewskiej. Nie poleciałem do Charkowa bo to jedyne dni w których mogę nadgonić prace przy SiM 2b. I nadganiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 w głębi widać brak gradowania (w/g Wikipedii gratować) U mnie w szkole i potem w kolejnych zakładach pracy (póki jeszcze pracowałem w wyuczonym fachu) obowiązującą formą było "gradowanie". Sam jestem ciekaw, która z tych form jest poprawna - czy też może obie są równorzędne. Pewnie z powodu wątpliwości konstruktora/kreślarza, co do tego, którą formę wybrać - dość często na rysunkach technicznych wykonawczych można było trafić sformułowanie: "ostre krawędzie stępić". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Mimo, że obiegowa i wrośnięta w język "fachowców" i fachowców forma, to gradowanie, jednak poprawnie jest gratowanie. Usuwanie gratu, czyli materiału pozostałego na ostrych krawędziach. Grad jest czym innym, każdy wie... A co, nawymadrzałem się jak zwykle... I wcale się tego nie wstydzę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Trwałe połączenie sprężynki do obu elementów wymusi pewnie lutowanie twarde srebrem LS 45 zbudowane stanowisko na bazie cegieł szamotowych zakupionych na Allegro Ag2P; LM60; AG2P; LS45 w otulinie. pierwsze lutowanie blaszek 0,8 mm Ag2P stara płytka z głowicy przylutowana do trzonka LS45 w otulinie. wszystko aby trwale połączyć wymaga wysokiej temperatury przekraczającą temperaturę odpuszczania (500-540) drutu sprężynowego 50HS Dlatego muszę znaleźć lut o temperaturze topnienia i rozpływania się do 500 stopni Celsjusza. Jakieś podpowiedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Mariusz ...Sn60.... czyli LC 60 . twardy lut cynowy o podwyzszonej wytrzymałosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 2 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2019 Oraz palnik, który lutownicze cuda czyni Są takie i ja taki posiadam i wiem gdzie się takie cudowne palniki znajdują... Miałem różne palniki, ale ten to jest MISTRZOSTWO ŚWIATA A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi