Marek_Spy Opublikowano 16 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Zobaczyłem i wspomnienia a mianowicie w Pałacu Młodzieży w Katowicach w modelarni lotniczej pojawiał się taki cox z modelem z plastiku a było to może jakie 40 lat temu ? trudno mi to oszacować ale byłem młodym chłopcem ( też byłem ) a ile z tym zabawy było bo nikt nie wiedział jak uruchomić silnik żarowy ale w końcu odpalił. I nostalgia bo chciałbym mieć taki motorek u siebie moze jakiś modelik zrobic ? Nie wiem ile on ma ciągu i szkoda że nie ma regulacji obrotów no ale ... piekny motorek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Ja z każdym nowym motorkiem chyba mam coś takiego, że nie umiem uruchomić :D, ale w końcu się udaję. Ja właśnie myślę nad jakimś mikro modelem, ale nie do tego (ten raczej będzie "półkowy" ) a do innego Cox'a, który ma właśnie regulację obrotów - za chwile wrzucę film z odpalenia go do sąsiedniego tematu. Jeśli chodzi o ciąg to już niestety nie podpowiem, bo nie mierzyłem. Wydaję mi się, że jakieś 300-400 gramów powinno być, ale to tylko przypuszczenia . I jak na razie mogę powiedzieć, że chyba jednak nie popełniłem błędu z tą jedną podkładką, ale to opiszę bardziej w tym sąsiednim temacie, a tutaj może za jakiś czas jak zrobię kolejne próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Czarek - przeczytaj pocztę na PW !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 25 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Trochę czasu minęło, ale nagrałem nowy filmik tym razem z pełnią potencjału tego motorka . W poprzednim filmie silnik osiągał tylko 17 000 obrotów. Jednak był problem z blokadą iglicy którą wykonałem z puszki (nie trzymała, była za miękka). Do tego odpalany był na paliwie 5% nitro, oraz stanowisko było średnie. Tym razem poprawiłem blokadę, wykonałem ją ze klipu biurowego - jest sztywny i od razu w dobrym czarnym kolorze . Teraz trzyma się bardzo dobrze i można regulować po ząbku. Do tego paliwo 20% nitro i silnik odżył. Obroty są dokładnie jak z instrukcji - 21 000 obrotów na minutę ze śmigłem 5x3 (0.117 HP 86W). SUPER, ALE NIC TERAZ NIE SŁYSZĘ! https://www.youtube.com/watch?v=YMPLxT_dL74 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 No to niezly z Ciebie "koksiarz" Czarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Proszę jak Ci odpalanie sprawnie już idzie !! Mój TeeDeek 09 też tak ładnie "gwizda" !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi