paweln7 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Witam Choroba zwana JET dopadła i mnie ? Na razie mam to Kanggaro + Jetpol 8 kg i tym się uczę Ponieważ lubię myśliwce II WW po poszukiwaniach znalazłem wycinankę Yak -15 o roz. 2 m i w zeszłym tygodniu dotarła Miałem go robić "po cichu " ale to pierwszy jet od podstaw " więc będzie sporo pytań i problemów do rozwiązania, Plan jest taki aby poleciał w II kwartale 2021 CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 ciekawy model... JAk-a 15 popełnił w latach 60-tych Jan Tomaszewski z Katowic, może Paweł Praus coś dopowie plany modelu były dostępne w red Modelarza ps. a "wycinanka" skąd ? i dobrze ,że nie po cichu , bo takich konkretnych opisów budowy brakuje na Forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 2 godziny temu, d9Jacek napisał: ps. a "wycinanka" skąd ? Jak to skąd z ojczyzny Jakowlewa , chłopaki mają ponad 50 wycinanek modeli http://fedcorc.ru/plan_1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr jet Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Gratuluję !!!!! Kangur lata bardzo fajnie!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zrobiłem Jaka-15 z depronu i z edf. Przygotuj się na moment zadzierający od silnika. U siebie musiałem zmiksować gaz ze sterem wysokości. Trzymam kciuki za budowę i oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 14 minut temu, robertus napisał: Zrobiłem Jaka-15 z depronu i z edf. Przygotuj się na moment zadzierający od silnika. U siebie musiałem zmiksować gaz ze sterem wysokości. Trzymam kciuki za budowę i oblot. Czyli potwierdza się że model dziedziczy cechy oryginału chcę zastosować rurę wylotową z wektorem ciągu powinno trochę pomóc . Model jest zaprojektowany pod EDF 120 i 12 S 5000 mA więc może się skusisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Co było składnikiem wysyłki i jak taka transakcję przeprowadzić, bo po obejrzeniu strony zbieram szczene i się napaliłem też na kita tylko wodno samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 42 minuty temu, paweln7 napisał: Czyli potwierdza się że model dziedziczy cechy oryginału chcę zastosować rurę wylotową z wektorem ciągu powinno trochę pomóc . Model jest zaprojektowany pod EDF 120 i 12 S 5000 mA więc może się skusisz ? Tylko jeśli będę go mógł wyrzucić z ręki hi hi. Dla pobudzenia budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 32 minuty temu, majula7 napisał: Co było składnikiem wysyłki i jak taka transakcję przeprowadzić, bo po obejrzeniu strony zbieram szczene i się napaliłem też na kita tylko wodno samolotu. na tygodniu zrobię fotki to ocenisz ,a tak pobieżnie to kpl wręg na cały płatowiec trochę galanterii z laminatu generalnie to drewno co aby zbudować model z rzutu do nie których mają wytłoczki kabiny podwozia i inne dodatki , kontakt e-meilem OK ( czasami trzeba poczekać na dopowiedz ) Pisałem po rosyjsku z gogle tłumacz przelew na podane konto i zapisują cię do kolejki po wycięci wycena wysyłki przelew na konto i wysyłają ,a teraz trochę gorsze informacje czas oczekiwania na wycinankę 2-3 miesiące ( czekałem 3,5 od przelewu do odbioru ale w tym okresie wypadły święta u nas i u nich ,było wycięte przed świętami ale nie chciał ryzykować wysyłki w święta ) 16 minut temu, robertus napisał: Tylko jeśli będę go mógł wyrzucić z ręki hi hi. Dla pobudzenia budowy lekko zrobić mocny napęd i poprosić Tomka Majewskiego aby wrzucał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witekC Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 10 godzin temu, d9Jacek napisał: JAk-a 15 popełnił w latach 60-tych Jan Tomaszewski z Katowic, może Paweł Praus coś dopowie plany modelu były dostępne w red Modelarza Było to w roku 1963. Ambitne plany instruktora Katowickiego Pałacu Młodzieży Jana Tomaszewskiego przerosły mnie, 12-sto letniego wtedy, początkującego modelarza. Zacząłem robić ten model, ale skończyło się tylko na zdjęciu, które zawędrowało na okładkę MODELARZA. Pozdrawiam Witek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 25.01.2020 o 22:46, paweln7 napisał: Jak to skąd z ojczyzny Jakowlewa , chłopaki mają ponad 50 wycinanek modeli http://fedcorc.ru/plan_1.htm Ciekawa strona, moze sie kiedys skusze na Jak'a. Skad Ty znajdujesz czas i energie na budowe tylu ladnych modeli ? A czy ten Jak15 ma zwichrzenie? Bo orginal, jak zapewne wiesz, mial skrzydla od Jak-3.. Czy nie sadzisz, ze wregi w tyle kadluba mozna by troche wyazurowac (jesli sa ze sklejki). Ot tak wyglada ciezkawo.. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Andrzej Klos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 9 godzin temu, paweln7 napisał: chcę zastosować rurę wylotową z wektorem ciągu powinno trochę pomóc . Odradzam takie rozwiązanie , lepiej zmienić oś ciągu całą turbiną. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Witam nie ma możliwości zmiany wektora ciągu ,jest skopiowany z oryginału . Profil płata coś ala Clark ( trzeba będzie trzeba sprawdzić ) Po stopkach przy żeberkach widzę że ma zwichrzenie Na rysunkach są pełne wręgi w rzeczywistości jest wy ażurowanie . Tutaj jest relacja składania tego modelu http://forum.rchobby.ru/index.php?showtopic=25268 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dzieki za info. Chyba się skuszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 Na którego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2020 1 godzinę temu, paweln7 napisał: Witam nie ma możliwości zmiany wektora ciągu ,jest skopiowany z oryginału . Profil płata coś ala Clark ( trzeba będzie trzeba sprawdzić ) Po stopkach przy żeberkach widzę że ma zwichrzenie Na rysunkach są pełne wręgi w rzeczywistości jest wy ażurowanie . Tutaj jest relacja składania tego modelu http://forum.rchobby.ru/index.php?showtopic=25268 Pawle, model piekny, producent full wypas Forum RC genialne.....ale wisi na Tobą "Miecz D......" ..pewnie wiesz z jakiego powodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Dodam zdjęcia, jak u mnie wygląda tunel i jak jest oś silnika w oryginale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Witam Robert znam twoją relacje ,trochę przyczyniła się do wyboru tego modelu ? tutaj fotka ( z rc forum ru) jak jest zaprojektowany tunel turbiny, jest to prosta rura Po złożeniu kadłuba do tego stanu przymierzy się turbinę , CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubus1940 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Paweł gratuluję zakupu. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku zrobisz oblot. Będzie to trzeci Jet w naszym klubie. Jak zaczniesz składać puzzle to napisz jak są spasowane. Może się skuszę na nowy model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Witam No i się zaczęło ,zacząłem składać ,pierwsze wrażenie strasznie dużo elementów (jak bym projektował to z tej ilości elementów zbudował bym z trzy modele) instrukcja skąpa ale wystarczająca ,składa się intuicyjnie ( bardzo podobne wręgi dolnej i górnej pokrywy a łatwe do rozróżnienia inne podcięcie dolnej części wręg) Wycinanka ogólnie OK ale parę uwag ,ciasno spasowana , w paru miejscach nie do frezowana i kilka wręg z kruchej sklejki . Pierwsze wrażenie ,ale wielki Mam 2 m Jaka 1M to mam porównanie ? Tu w towarzystwie kadłuba od RWD 25 Tylna rura to 28 zamiast 30 (brakło ) więc nie dopatrywać się że ogon trochę krzywo . CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi