robertus Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 W sumie jak w tytule. Jak bezpiecznie to zrobić. Niby kalkomania jest cienka ale po pomalowaniu i tak rzuca się w oczy inna faktura pod farbą.
Michal4x4 Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Kiedyś zrobiłem tak: najpierw namoczylem całą powierzchnię kalki wodą z płynem do zmywania, starałem się wcierać wodę w kalkę pędzelkiem zwłaszcza w jednym miejscu, najlepiej rogu kalki, aby dało się go podnieść (np żyletką); potem ten róg kalki podniosłem delikatnie pincetą i w miejsce gdzie kalka ciągle była przyklejona wcierałem pędzelkiem wodę/płyn; i tak powoli podnosìłem coraz większy kawałek kalki; jak się fragment kalki urwie, trzeba nowy róg znaleźć i znowu tak samo; wiadomo trzeba czasu i cierpliwości; Kiedyś skanowałem net w poszukiwaniu jakiegoś cudownego środka ale nie znalazłem; Pzdr, M
poharatek Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 Jak by nie szło wodą z mydłem - możesz IPA spróbować - powinno pójść, ale może odejść razem z lakierem. (Zamiast izopropanolu możesz też zwykłego denaturatu użyć)
Andrzej Klos Opublikowano 13 Lutego 2020 Opublikowano 13 Lutego 2020 https://www.youtube.com/watch?v=3lqawOs5HSo&feature=youtu.be
robertus Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Opublikowano 13 Lutego 2020 Patent z lodem znam. Jest dobry na naklejki. Popróbuję wszystkiego
AndrzejC Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 W sumie akurat z kalkomanią nie próbowałem, ale ja bym pokombinował z czystym metanolem. Sprawdza się przy zmywaniu różnych nośników, to może i do kalkomanii też się nada. I, co ważnie metanol nie jest agresywny w stosunku do podłoża. czyli farb akrylowych, laminatów, żelkotów itp... Jak się nie uda to trudno, ale spróbować warto A.C.
d9Jacek Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 kompres z preparatu do usuwania brudu z felg alu-lakierowanych, trzeba natrysnąć na ligninę, szmatkę -dośc solidnie , tak aby mokra była i to przyłozyć tam gdzie chcemy tę kalkomanię usunąć
Rekomendowane odpowiedzi