robertus Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 W sumie jak w tytule. Jak bezpiecznie to zrobić. Niby kalkomania jest cienka ale po pomalowaniu i tak rzuca się w oczy inna faktura pod farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Kiedyś zrobiłem tak: najpierw namoczylem całą powierzchnię kalki wodą z płynem do zmywania, starałem się wcierać wodę w kalkę pędzelkiem zwłaszcza w jednym miejscu, najlepiej rogu kalki, aby dało się go podnieść (np żyletką); potem ten róg kalki podniosłem delikatnie pincetą i w miejsce gdzie kalka ciągle była przyklejona wcierałem pędzelkiem wodę/płyn; i tak powoli podnosìłem coraz większy kawałek kalki; jak się fragment kalki urwie, trzeba nowy róg znaleźć i znowu tak samo; wiadomo trzeba czasu i cierpliwości; Kiedyś skanowałem net w poszukiwaniu jakiegoś cudownego środka ale nie znalazłem; Pzdr, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poharatek Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Jak by nie szło wodą z mydłem - możesz IPA spróbować - powinno pójść, ale może odejść razem z lakierem. (Zamiast izopropanolu możesz też zwykłego denaturatu użyć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 https://www.youtube.com/watch?v=3lqawOs5HSo&feature=youtu.be Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Patent z lodem znam. Jest dobry na naklejki. Popróbuję wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2020 Spróbuj też wodą z octem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 W sumie akurat z kalkomanią nie próbowałem, ale ja bym pokombinował z czystym metanolem. Sprawdza się przy zmywaniu różnych nośników, to może i do kalkomanii też się nada. I, co ważnie metanol nie jest agresywny w stosunku do podłoża. czyli farb akrylowych, laminatów, żelkotów itp... Jak się nie uda to trudno, ale spróbować warto A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 kompres z preparatu do usuwania brudu z felg alu-lakierowanych, trzeba natrysnąć na ligninę, szmatkę -dośc solidnie , tak aby mokra była i to przyłozyć tam gdzie chcemy tę kalkomanię usunąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi