RomanJ4 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Koniec tanich przesyłek z Chin?. Od 2021 roku będzie nowe prawo... https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/to-koniec-tanich-przesylek-z-chin-od-2021-roku-bedzie-nowe-prawo/7vb6zq9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzyn Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 W tym roku 5 chińskich przesyłek, jak dotąd bez zadnych dodatkowych obciążeń, Sama ustawa to chyba jeszcze za mało, brak mechanizmów wykonawczych zapewne Jd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Cytat Sama ustawa to chyba jeszcze za mało, brak mechanizmów wykonawczych zapewne Jak to zwykle u nas, ale jak puchy w budżecie na 500+ przycisną, to i przepisy w jedna noc powstać mogą... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 spokojnie kol.Romanie...mało wiarygodne te zródła ( w tekscie błedy rzeczowe i merytoryczne ) niestety 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Czyli teraz Banggood będą bardziej oferować wysyłkę np przez Holandie i paczki będą przyjeżdżać Pocztexem jak teraz. Czyli dziurawe to prawo. Ładnie da się wymanewrować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Gdzieś czytałem że w tym nowym przepisie maja być zwolnione z vat-u i cła przesyłki do 45EURO, pod warunkiem że wysyła je osoba prywatna do osoby prywatnej. Jeśli będzie to prawdą to Chińczycy szybko znajdą sposób na obejście przepisów aby uniknąć dodatkowych kosztów dla nas. Nie mogą przecież stracić tylu odbiorców w europie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Godzinę temu, mr.jaro napisał: Zaraz, zaraz, mowa jest o Europie, czy o Polsce? Z podlinkowanego artykulu jednozncznie to nie wynika. W jednym miejscu jest mowa jedynie o Poczcie Polskiej, w innym znow mowa jest o walucie Euro. Skad wiec pewnosc, ze chodzi o cala Europe? W Niemczech na ten przyklad licza clo i podatek jedynie w zaleznosci od sumarycznej wartosci towaru i przesylki, bez wzgledu na rodzaj samej przesylki. I nie ma zadnej roznicy, czy towar przesylany jest listownie, w paczce lub jakikolwiek inny sposob. W przepisach celno-podatkowych mowa jest jedynie o przesylce. więc dlatego napisałem że oba zródła małowiarygodne istnieje pojęcie "przesyłki listowej" max waga do 2000g, jak do tej pory nic nikomu do tego co tam komu wysyłam, więc GW bredzi...jak ktoś nie wierzy to proszę zapytać w najbliższym urzędzie pocztowym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 11 godzin temu, Qzyn napisał: W tym roku 5 chińskich przesyłek, jak dotąd bez zadnych dodatkowych obciążeń, Sama ustawa to chyba jeszcze za mało, brak mechanizmów wykonawczych zapewne Ale to dopiero od roku 2021. Trochę czasu zostało na opracowanie strony praktycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Sposób na obejścir już jest. Priority Direct Mail i jedzie sobie paczka z Holandii. Ani Vatu ani cła. I Chińcxyki się przerzucą na tą opcję i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Naiwni, z Europy jak idzie to zawsze jest droższe bo doliczają VAT i cło kraju który przesyłkę przyjmuje w magazynie a GW zawsze robi panikę i defetyzm. Pewnie znowu normalizacja unijna jako ze nie jesteśmy suwerennym krajem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Niekoniecznie, jeśli taki np Amazon czy inny Banggood ma w EU oddział/y... Wystarczy popytać na Marywilskiej ile tam towarów z cłem...(o ile w ogóle odpowiedzą.. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 No i znowu sie mylisz bo nie wiesz co to obszar celny.Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Marek Spy nie do końca rozumiem. Co masz na myśli mówiąc że jak idzie z Europy to jest droższe? Nie raz już widziałem towar dostępny w magazynie UK który był tańszy niż z Chin. A jak nawet już idzie z Chin to tak jak pisałem już 2 razy idzie przez np Holandie i ten cały vat i cło Ci omija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzyn Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Chińczyk cwana bestia jest, Już dobrze wszystkie te większe sklepy kombinują, żeby wilk był syty i owca najedzona. Koszt wysyłki 1ego dobrze napakowanego kontenera z najbardziej chodliwym i popularnym towarem , nawet po zapłaceniu holenderskiego Vatu da ceny na poziomie detalicznej wysyłki pojedynczej sztuki z Chin, chińska i polska poczta. A zresztą u nas 23%, czyli średnio dużo, Holandia 21% Niemcy 19% itp Dlatego wszystkie samochody z np USA jadą do Polski przez Hamburg albo Bremen, płaci się unijny czyli niemiecki VAT i już 4 % w kieszeni a odprawa zajmuje Max 1h Wierzę, że Chińczycy sobie poradzą?? Jd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Oczywiscie ze sobie poradzą, radzą sobie doskonaleWysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Nawet i z koronawirusem prawie sobie poradzili... Brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 A co ma wirus do eksportu? Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 No akurat sporo. Dużo rzeczy jest chwilowo niebdostępnych. W przypadku jednego konkretnego produktu czas oczekiwania na dostawę do sklepu wychodzi 36 dni bo fabryka stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 17 godzin temu, Jarek1925 napisał: Marek Spy nie do końca rozumiem. Co masz na myśli mówiąc że jak idzie z Europy to jest droższe? Nie raz już widziałem towar dostępny w magazynie UK który był tańszy niż z Chin. A jak nawet już idzie z Chin to tak jak pisałem już 2 razy idzie przez np Holandie i ten cały vat i cło Ci omija. Ja tam nie wiem jak jest z tym cłem ale parę lat temu 3 razy ściągałem drobne rzeczy z Chin i 3 razy płaciłem VAT. Po tych doświadczeniach porównując ceny w EU wyszło mi, że niewiele rzeczy opłaca mi się ściągać i zaprzestałem tego, chyba że wysyłka jest z Europy wtedy czasem coś się zakupi. Może dlatego dowalali VAT, że uczciwie podawałem zawartość przesyłki i kwotę zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi