japim Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Takie artefakty pojawiają się są na skutek druku skrajnie wewnętrznej warstwy gdy ta nie ma się czego złapać. A intencją jest złapać się stycznie/bokiem... więc margines błędu jest bardzo mały i przy złym flow/overlap jest właśnie tak. Niestety kiepsko przemyślany model. Bardzo podoba mi się metoda zastosowana w TA152H. Tam łączniki segmentów (kadłuba i skrzydeł)drukują się bez względu na ustawienia. I co ciekawsze takie same łączniki można spokojnie zamodelować aby poprawnie drukowały się w Slice3rze i takie też będą w Bieliku. Adam - a co z tym g-codem co Ci się nie mieścił? Podzielisz się dla celów eksperymentalnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Ten gcode co się mi nie mieści jest tutaj https://www.thingiverse.com/thing:4044908/files Takie mam ogólne wrażenie, że jeszcze chyba nie ma wypracowanych dobrych praktyk przy modelowaniu samolotów do druku. Znalazłem taki post jak naprawiać stle Meshmixerem, tak żeby działały w Slic3rze, ale Meshmixera jeszcze nie ogarniam, a sam proces to trochę sporo ręcznej roboty. Tak na prawdę nie wiem, dlaczego projektant nie miałby tej pracy wykonać przed publikacją plików? https://3dlabprint.com/forums/topic/using-slic3r-is-possible/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Bo projektant nie robi tego ręcznie. Tylko program generuje powierzchnie i ich odpowiednie wektory normalne. Jak masz 10 tys trójkątów to odwracaj je ręcznie - powodzenia 44 minuty temu, karambolis8 napisał: Takie mam ogólne wrażenie, że jeszcze chyba nie ma wypracowanych dobrych praktyk przy modelowaniu samolotów do druku. A jakie mają być praktyki? Jakiś standard? Norma ISO, ASME? Każdy orze jak może - jeżeli da się wydrukować to idzie. Każdy projektant robi po swojemu. To jak jakbyś chciał mieć standard w malowaniu Albo standard w projektowaniu samolotów. Są firmy co robią z drewna, są firmy co robią laminatowe - są firmy co robią z aluminium i tytanu. A Boeing czy Airbus i tak mają swoje własne rozwiązania mimo że ich samoloty z zewnątrz wyglądają prawie tak samo. To samo dotyczy silników - niby takie same ale w środku inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Hej. Właśnie dołączyłem do grupy "Przyłbice 3D dla lekarzy - okręg Wrocław" także temat Jokera zawieszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Anycubic zrobił swoje. Prostsze i szybciej się drukują. Osłona ma rozmiar A4. Pliki do pobrania. https://drive.google.com/open?id=1qnlViRR87iYsnDKDp4QQIlzCJv_l-wxW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Ten wzór prusy modyfikowany przez zespół z PWR jest jedynym akceptowanym na grupie, do której dołączyłem. Potem ktoś jeździ, zbiera od drukarzy, ktoś inny montuje. Za dużo różnych wzorów to problem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Ja też już po wydrukach masek. Wracam do Jokera. Podzieliłem pliki na mniejsze i dziś wydrukowałem klapy. Ładnie się to składa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Hej. Pytanie - gdzie można kupić kołpak składany 35mm? MP-JET robi tylko 30 i 40mm, innych w sklepach nie znajduję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Kupiłem kołpak 30 z piastą o rozstawie pinów 40 i zakładam że sam kołpaczek dodrukuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Hej. Dzięki wszystkim którzy pomagali. Wydrukowałem cały kadłub z drobną przygodą przy segmencie nr 2. Nie wiem co się stało, ale spadł z drukarki w połowie druku. Wyposażenie planuję jak na zdjęciu, bo akurat takie mam i wydaje się, że będzie odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawomir Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Cześć. A mój razy dwie sztuki czeka na śrubki. Z dwóch źródeł je ściągam ( Chiny ) ale dostaje info ze moje przesyłki ( też te do firmy za wielką kasę ) utknęły na lotniskach. Bo pierwszeństwo ma sprzęt do ochrony. Kołpak składany 35mm to tylko Chiny, w Europie nie znalazłem. Więc jak Ty zastosuje 40mm z wydrukowanym kołpakiem. Próbowałem zastosowac jakieś zamienniki śrubek ale niestety nie mam nic co dobrze trzyma. Do serw były w zestawie ( mam dedykowane corony ) które pasuj. Więc w ostateczności wkleję pokrywki na taśmę dwustronną. Pozdrawiam Sławomir 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Hej. Krok do przodu i teraz znowu przerwa na przyłbice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 A co z poprzednimi? Odebrali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Nie. Przekazałem do domu opieki Caritasu z mojej okolicy, gdzie zaraziło się sporo podopiecznych i zgłosili zapotrzebowanie na więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zawsze znajdzie się wyjście. To tak jak z przysłowiem "mówiły jaskółki,że ..............". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Z białego PLA powstają skrzydła i stateczniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Jak będziesz robił zawiasy na lotki i klapy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Mam trochę różnych tradycyjnych zawiasów typu mp jet z sztyftem i bez sztyftu, ale są ciut za grube do wydrukowanych otworów, trzeba by je trochę zeszlifować. Mam też "zawiasy" papierowe Kavan do wklejania na CA, ale jakoś im nie ufam, jeszcze ich nie stosowałem. Trzecia opcja to zmatowione tworzywo z butelki PET - takie zawiasy stosowałem w modelach depronowych i nie zauważyłem oznak zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Zawiasy "papierowe" to tak naprawdę folia mylarowa, obustronnie oklejona włókniną transportującą CA. Spokojnie stosuj te zawiasy, latają u mnie dosłownie wszędzie, od małych piankowców, po 4m szybowce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 8 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Do wydrukowania został tylko kołpak ale jeszcze nie mam pomysłu jak go narysować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi