Grzesiek Opublikowano 29 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Czarek zapodaj calą serię!CCCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 30 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 W dniu 29.10.2021 o 18:26, d9Jacek napisał: szukaj Kolibra z niklowanym karterem... ten będzie chodził Mam kolibra z pękniętym karterem tuż przed gaźnikiem. Rzucam pytanie przy okazji , czy któryś z kolegów ma tę część .Chętnie dam nowe życie temu maluszkowi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 10 godzin temu, Rysiek napisał: czy któryś z kolegów ma tę część chyba mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 31 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 W dniu 29.10.2021 o 18:26, d9Jacek napisał: szukaj Kolibra z niklowanym karterem... ten będzie chodził Wybór raczej nie jest ogromny, na razie mam jeszcze troszkę motorków do zrobienia także jednak pozostanie to na przyszłość, ale dzięki za informację . W dniu 29.10.2021 o 21:58, Grzesiek napisał: Czarek zapodaj calą serię!CCCP. Odpisuję dopiero dzisiaj, bo chciałem od razu wrzucić fotkę z jeszcze jednym motorkiem z tegoż regionu, ale musi to poczekać, bo stan fajny, ale łożyska trzeba zmienić . Taka mała zdrada co będzie następne z paczki od Marka @m2z . Ale wszystkie moje OTMy pokazywałem w poprzednich postach (razem z filmami), przed otrzymaniem ich od Marka, z rosyjskich wynalazków miałem tylko RYTM'a 2.5 (też jest film, do znalezienia w liście w pierwszym poście tego tematu, który ciągle aktualizuję ). Swoją drogą film z jego odpaleniem zebrał sporo wyświetleń . 11 godzin temu, Rysiek napisał: Mam kolibra z pękniętym karterem tuż przed gaźnikiem. Rzucam pytanie przy okazji , czy któryś z kolegów ma tę część .Chętnie dam nowe życie temu maluszkowi . Miałem dopisać, że może dało by się to skleić "płynnym metalem" tak jak to robiłem nawet z wydechem, albo pospawać (tak jak to na przykład Mariusz @f2cmariusz pokazywał), jeśli to nie jest jakieś ogromne pęknięcie, ale widzę że jak zwykle znajdzie się pomoc i Jacek już napisał, więc chyba nie ma co kombinować . Powodzenia z reanimacją . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 5 minut temu, czarobest napisał: razu wrzucić fotkę z jeszcze jednym motorkiem z tegoż regionu, no to wrzucaj a nie się czaiśz... 13 minut temu, czarobest napisał: , albo pospawać...... trochę za delikatny jest ten nosek karteru...może rzucić...metoda bezinwazyjna chyba lepsza...dokładne odtłuszczenie karteru, usunięcie tlenków + dobrażywica epo z pyłem alu powinna dac radę- wygrzanie niezbędne !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 31 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2021 14 godzin temu, d9Jacek napisał: chyba mam Dziękuję za miły odzew! Oczekuję dalszej korespondencji . W przypadku powodzenia negocjacji - obiecuję opublikowanie pracy tego silniczka . Pozdrawiam! Ostatni rozruch tego motorka miał miejsce w akademiku SGGW na Nowoursynowskiej - w roku......chyba 1983 . Latałem tam nieopodal Wicherkiem obok obiektu sportowego Stegny - obok pasących się jałówek czarno- białych. hihihi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2021 11 godzin temu, Rysiek napisał: Dziękuję za miły odzew! Bardzo proszę ... karter się znalazł... prosze o kontakt na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 13 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 Dostałem w tamtym tygodniu paczkę od Grześka @Grzesiek z przeciwtłokiem i dyszą wraz z iglicą, które mają posłużyć do naprawy Sokoła . Jeszcze raz ogromne dzięki! Dysza oczywiście pasuje i po lekkim czyszczeniu wystarczy ją przykręcić, przeciwtłok był jednak troszkę zbyt duży, choć Grzesiek już i tak sporo go zmniejszył u siebie. W związku z tym musiałem troszkę go dopasować. Wydrukowałem sobie uchwyt z pasującym gwintem, nie musiałem go nawet za bardzo mierzyć, bo Grzesiek trafił i był to gwint 12x1 . Posłużyło to do zamontowania przeciwtłoka w wiertarce i łatwiejszej i równej obróbce papierem. Uprzedzając - wiertarka ma stopioną głowicę - to efekt pożyczenia sąsiadowi, aż taki zdolny nie jestem . Początkowo przeciwtłok nie wchodził w ogóle w cylinder, musiałem troszkę zjechać, sprawdzając oczywiście co chwila czy już. Osiągnąłem efekt taki, że wchodzi tak jak przeciwtłoki w innych silnikach, które mam, czyli z pewnym oporem. Dochodzi do końca i jest szczelny więc powinno to działać jak należy . Teraz pora na dorobienie korbowodu , to już będzie piąty z moich rąk, więc liczę, że też się uda i jeszcze ten silnik zagada. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Czarek wiedziałem że dasz rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi