Grzesiek Opublikowano 29 Października 2021 Opublikowano 29 Października 2021 Czarek zapodaj calą serię!CCCP.
Rysiek Opublikowano 30 Października 2021 Opublikowano 30 Października 2021 W dniu 29.10.2021 o 18:26, d9Jacek napisał: szukaj Kolibra z niklowanym karterem... ten będzie chodził Mam kolibra z pękniętym karterem tuż przed gaźnikiem. Rzucam pytanie przy okazji , czy któryś z kolegów ma tę część .Chętnie dam nowe życie temu maluszkowi .
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 10 godzin temu, Rysiek napisał: czy któryś z kolegów ma tę część chyba mam
czarobest Opublikowano 31 Października 2021 Autor Opublikowano 31 Października 2021 W dniu 29.10.2021 o 18:26, d9Jacek napisał: szukaj Kolibra z niklowanym karterem... ten będzie chodził Wybór raczej nie jest ogromny, na razie mam jeszcze troszkę motorków do zrobienia także jednak pozostanie to na przyszłość, ale dzięki za informację . W dniu 29.10.2021 o 21:58, Grzesiek napisał: Czarek zapodaj calą serię!CCCP. Odpisuję dopiero dzisiaj, bo chciałem od razu wrzucić fotkę z jeszcze jednym motorkiem z tegoż regionu, ale musi to poczekać, bo stan fajny, ale łożyska trzeba zmienić . Taka mała zdrada co będzie następne z paczki od Marka @m2z . Ale wszystkie moje OTMy pokazywałem w poprzednich postach (razem z filmami), przed otrzymaniem ich od Marka, z rosyjskich wynalazków miałem tylko RYTM'a 2.5 (też jest film, do znalezienia w liście w pierwszym poście tego tematu, który ciągle aktualizuję ). Swoją drogą film z jego odpaleniem zebrał sporo wyświetleń . 11 godzin temu, Rysiek napisał: Mam kolibra z pękniętym karterem tuż przed gaźnikiem. Rzucam pytanie przy okazji , czy któryś z kolegów ma tę część .Chętnie dam nowe życie temu maluszkowi . Miałem dopisać, że może dało by się to skleić "płynnym metalem" tak jak to robiłem nawet z wydechem, albo pospawać (tak jak to na przykład Mariusz @f2cmariusz pokazywał), jeśli to nie jest jakieś ogromne pęknięcie, ale widzę że jak zwykle znajdzie się pomoc i Jacek już napisał, więc chyba nie ma co kombinować . Powodzenia z reanimacją .
d9Jacek Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 5 minut temu, czarobest napisał: razu wrzucić fotkę z jeszcze jednym motorkiem z tegoż regionu, no to wrzucaj a nie się czaiśz... 13 minut temu, czarobest napisał: , albo pospawać...... trochę za delikatny jest ten nosek karteru...może rzucić...metoda bezinwazyjna chyba lepsza...dokładne odtłuszczenie karteru, usunięcie tlenków + dobrażywica epo z pyłem alu powinna dac radę- wygrzanie niezbędne !!!
Rysiek Opublikowano 31 Października 2021 Opublikowano 31 Października 2021 14 godzin temu, d9Jacek napisał: chyba mam Dziękuję za miły odzew! Oczekuję dalszej korespondencji . W przypadku powodzenia negocjacji - obiecuję opublikowanie pracy tego silniczka . Pozdrawiam! Ostatni rozruch tego motorka miał miejsce w akademiku SGGW na Nowoursynowskiej - w roku......chyba 1983 . Latałem tam nieopodal Wicherkiem obok obiektu sportowego Stegny - obok pasących się jałówek czarno- białych. hihihi
d9Jacek Opublikowano 1 Listopada 2021 Opublikowano 1 Listopada 2021 11 godzin temu, Rysiek napisał: Dziękuję za miły odzew! Bardzo proszę ... karter się znalazł... prosze o kontakt na priva
czarobest Opublikowano 13 Listopada 2021 Autor Opublikowano 13 Listopada 2021 Dostałem w tamtym tygodniu paczkę od Grześka @Grzesiek z przeciwtłokiem i dyszą wraz z iglicą, które mają posłużyć do naprawy Sokoła . Jeszcze raz ogromne dzięki! Dysza oczywiście pasuje i po lekkim czyszczeniu wystarczy ją przykręcić, przeciwtłok był jednak troszkę zbyt duży, choć Grzesiek już i tak sporo go zmniejszył u siebie. W związku z tym musiałem troszkę go dopasować. Wydrukowałem sobie uchwyt z pasującym gwintem, nie musiałem go nawet za bardzo mierzyć, bo Grzesiek trafił i był to gwint 12x1 . Posłużyło to do zamontowania przeciwtłoka w wiertarce i łatwiejszej i równej obróbce papierem. Uprzedzając - wiertarka ma stopioną głowicę - to efekt pożyczenia sąsiadowi, aż taki zdolny nie jestem . Początkowo przeciwtłok nie wchodził w ogóle w cylinder, musiałem troszkę zjechać, sprawdzając oczywiście co chwila czy już. Osiągnąłem efekt taki, że wchodzi tak jak przeciwtłoki w innych silnikach, które mam, czyli z pewnym oporem. Dochodzi do końca i jest szczelny więc powinno to działać jak należy . Teraz pora na dorobienie korbowodu , to już będzie piąty z moich rąk, więc liczę, że też się uda i jeszcze ten silnik zagada. 4
Grzesiek Opublikowano 14 Listopada 2021 Opublikowano 14 Listopada 2021 Czarek wiedziałem że dasz rade.
Rekomendowane odpowiedzi