Hans-polon Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Witam, Jaki czas temu postanowiłem zbudować model airboat`a. Wybór padł na MT-14 Szuwarek http://www.rcclub.pl/opis-budowy-modelu-lodki-bagiennej-mt-14-szuwarek/ Model zbudowałem z wyciętych na laserze elementów sklejkowych, zgodnie z planami ze strony. Po zamontowaniu wyposażenia, wyruszyłem na testy. Model przy lekkim dodaniu gazu, nurkuje dziobem pod wodę. Wyposażenie umieszczone jest wg. zaleceń. Silnik jaki użyłem w łodzi to Emax RS2205 (śmigło pchające). Co może być przyczyną nurkowania? 1. Złe wyważenie? 2. zły kąt montażu silnika? Kąt silnika wymusza jego mocowanie. Wg. planów, montaż jest lekko pochylony w górę. 3. śmigło pchające ? ma to jakiekolwiek znaczenie? Z góry dzięki za pomoc. Jestem świeżynką w kwestii modeli pływających. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Za mocny silnik? Tak z 5 razy za mocny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans-polon Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 34 minuty temu, japim napisał: Za mocny silnik? Tak z 5 razy za mocny... Model nurkuje po lekkim dodaniu gazu, drążek nie jest nawet w 1/10 pełnego zakresu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 A jakie model ma zanurzenie? Dawno temu zrobiłem taka łódkę ale dużo większą - 75cm długości. Napędzana silnikiem 3.5cm3. Chodziła pięknie, ale zanurzenie było na poziomie kilku mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 środek ciężkości masz na wrędze między nadbudówką a wieżyczką silnika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Gdyby napęd był odwrotnie. Śmigło ciągnie. To miejsce na bebechy by było bardziej do tyłu. Wygoogluj, dużo tego i porównaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans-polon Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 12 godzin temu, cyrax_ojz napisał: środek ciężkości masz na wrędze między nadbudówką a wieżyczką silnika ? SC mam mniej więcej w miejscu półki na nadajnik Godzinę temu, kaczma2 napisał: Gdyby napęd był odwrotnie. Śmigło ciągnie. To miejsce na bebechy by było bardziej do tyłu. Wygoogluj, dużo tego i porównaj. Sugerujesz abym zastosował śmigło ciągnące i zmienił kierunek obrotów silnika? Myślałem o tym, jednak nie znalazłem logicznego wytłumaczenia, czemu miał bym to zrobić 21 godzin temu, japim napisał: A jakie model ma zanurzenie? Dawno temu zrobiłem taka łódkę ale dużo większą - 75cm długości. Napędzana silnikiem 3.5cm3. Chodziła pięknie, ale zanurzenie było na poziomie kilku mm. Nie sprawdzałem dokładnie, ile mm zanurza się łódka. Na oko to jakieś 1/4 wysokości burty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 SC masz w miejscu półki na odbiornik - nadajnik trzymasz w ręce. Zrób większy skłon silnika w górę , zdjęcie może przekłamuje ale ośka silnika jest poziomo a powinna "patrzeć w górę". Jak jesteś nad wodą możesz obciążyć tył modelu ( nawet kamyczkami) aby dziób wyszedł z wody i zobaczysz czy to coś zmieniło w pływaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans-polon Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 10 godzin temu, Bodzioch napisał: SC masz w miejscu półki na odbiornik - nadajnik trzymasz w ręce. Zrób większy skłon silnika w górę , zdjęcie może przekłamuje ale ośka silnika jest poziomo a powinna "patrzeć w górę". Jak jesteś nad wodą możesz obciążyć tył modelu ( nawet kamyczkami) aby dziób wyszedł z wody i zobaczysz czy to coś zmieniło w pływaniu. Miałem na myśli odbiornik, napisałem nadajnik Jutro podjadę nad wodę, zwiększę skłon silnika i obciążę bardziej tył. Zobaczymy co się zmieni. Póki co , dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Ciekawe spostrzeżenia kolegów są . Jutro pomierzę swojego i napiszę co podejrzewam . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans-polon Opublikowano 11 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Dociążenie tylnej części, rozwiązało problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 11 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 No to po problemie . Ale zmierzyłem kąt zamocowania silnika w stosunku do dna airbota i wyszło mi że silnik jest podniesiony jest około 1,5 stopnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi