Hans-polon Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 Witam, Jaki czas temu postanowiłem zbudować model airboat`a. Wybór padł na MT-14 Szuwarek http://www.rcclub.pl/opis-budowy-modelu-lodki-bagiennej-mt-14-szuwarek/ Model zbudowałem z wyciętych na laserze elementów sklejkowych, zgodnie z planami ze strony. Po zamontowaniu wyposażenia, wyruszyłem na testy. Model przy lekkim dodaniu gazu, nurkuje dziobem pod wodę. Wyposażenie umieszczone jest wg. zaleceń. Silnik jaki użyłem w łodzi to Emax RS2205 (śmigło pchające). Co może być przyczyną nurkowania? 1. Złe wyważenie? 2. zły kąt montażu silnika? Kąt silnika wymusza jego mocowanie. Wg. planów, montaż jest lekko pochylony w górę. 3. śmigło pchające ? ma to jakiekolwiek znaczenie? Z góry dzięki za pomoc. Jestem świeżynką w kwestii modeli pływających.
Hans-polon Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Opublikowano 21 Maja 2020 34 minuty temu, japim napisał: Za mocny silnik? Tak z 5 razy za mocny... Model nurkuje po lekkim dodaniu gazu, drążek nie jest nawet w 1/10 pełnego zakresu.
japim Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 A jakie model ma zanurzenie? Dawno temu zrobiłem taka łódkę ale dużo większą - 75cm długości. Napędzana silnikiem 3.5cm3. Chodziła pięknie, ale zanurzenie było na poziomie kilku mm.
cyrax_ojz Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 środek ciężkości masz na wrędze między nadbudówką a wieżyczką silnika ?
kaczma2 Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Gdyby napęd był odwrotnie. Śmigło ciągnie. To miejsce na bebechy by było bardziej do tyłu. Wygoogluj, dużo tego i porównaj.
Hans-polon Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Opublikowano 22 Maja 2020 12 godzin temu, cyrax_ojz napisał: środek ciężkości masz na wrędze między nadbudówką a wieżyczką silnika ? SC mam mniej więcej w miejscu półki na nadajnik Godzinę temu, kaczma2 napisał: Gdyby napęd był odwrotnie. Śmigło ciągnie. To miejsce na bebechy by było bardziej do tyłu. Wygoogluj, dużo tego i porównaj. Sugerujesz abym zastosował śmigło ciągnące i zmienił kierunek obrotów silnika? Myślałem o tym, jednak nie znalazłem logicznego wytłumaczenia, czemu miał bym to zrobić 21 godzin temu, japim napisał: A jakie model ma zanurzenie? Dawno temu zrobiłem taka łódkę ale dużo większą - 75cm długości. Napędzana silnikiem 3.5cm3. Chodziła pięknie, ale zanurzenie było na poziomie kilku mm. Nie sprawdzałem dokładnie, ile mm zanurza się łódka. Na oko to jakieś 1/4 wysokości burty.
Bodzioch Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 SC masz w miejscu półki na odbiornik - nadajnik trzymasz w ręce. Zrób większy skłon silnika w górę , zdjęcie może przekłamuje ale ośka silnika jest poziomo a powinna "patrzeć w górę". Jak jesteś nad wodą możesz obciążyć tył modelu ( nawet kamyczkami) aby dziób wyszedł z wody i zobaczysz czy to coś zmieniło w pływaniu.
Hans-polon Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Opublikowano 23 Maja 2020 10 godzin temu, Bodzioch napisał: SC masz w miejscu półki na odbiornik - nadajnik trzymasz w ręce. Zrób większy skłon silnika w górę , zdjęcie może przekłamuje ale ośka silnika jest poziomo a powinna "patrzeć w górę". Jak jesteś nad wodą możesz obciążyć tył modelu ( nawet kamyczkami) aby dziób wyszedł z wody i zobaczysz czy to coś zmieniło w pływaniu. Miałem na myśli odbiornik, napisałem nadajnik Jutro podjadę nad wodę, zwiększę skłon silnika i obciążę bardziej tył. Zobaczymy co się zmieni. Póki co , dzięki za odpowiedź.
wacek.matuszak Opublikowano 10 Września 2020 Opublikowano 10 Września 2020 Ciekawe spostrzeżenia kolegów są . Jutro pomierzę swojego i napiszę co podejrzewam . Pozdrawiam
Hans-polon Opublikowano 11 Września 2020 Autor Opublikowano 11 Września 2020 Dociążenie tylnej części, rozwiązało problem.
wacek.matuszak Opublikowano 11 Września 2020 Opublikowano 11 Września 2020 No to po problemie . Ale zmierzyłem kąt zamocowania silnika w stosunku do dna airbota i wyszło mi że silnik jest podniesiony jest około 1,5 stopnia
Rekomendowane odpowiedzi