Skocz do zawartości

EDO OSE-1 WODNOSAMOLOT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Lucjan.

Bardzo zgrabny samolocik i jak zwykle świetna robota. Jeśli mógłbym coś dodać od siebie, to pływaczki boczne zrób demontowane. Łatwiejsze w transporcie i ewentualnej naprawie. Starty wodnosamolotami z pływakiem centralnym wymagają większej uwagi, ze względu na duże niebezpieczeństwo nagłej zmiany kierunku startu, przez zanurzenie jednego z pływaków. Widziałem już kilka cyrki podczas startu. Z tego też powodu pływaki boczne często ulegają uszkodzeniu (dlatego sugestia aby były demontowane). Nadal będę śledził postępy i czekam na oblot. :)

Opublikowano
2 godziny temu, kesto napisał:

Cześć Lucjan.

Bardzo zgrabny samolocik i jak zwykle świetna robota. Jeśli mógłbym coś dodać od siebie, to pływaczki boczne zrób demontowane. Łatwiejsze w transporcie i ewentualnej naprawie. Starty wodnosamolotami z pływakiem centralnym wymagają większej uwagi, ze względu na duże niebezpieczeństwo nagłej zmiany kierunku startu, przez zanurzenie jednego z pływaków. Widziałem już kilka cyrki podczas startu. Z tego też powodu pływaki boczne często ulegają uszkodzeniu (dlatego sugestia aby były demontowane). Nadal będę śledził postępy i czekam na oblot. :)

Witaj Krzyśku !

Dziękuje za miłe słowa i cenne uwagi. Tak  , masz rację  im  więcej  demontowanych elementów w modelu tym łatwiejsze naprawy.

Autor planu sugeruje przykręcenia pływaka bocznego na czterech małych wkrętach, co jego zdaniem w razie mocnego  cyrkla

pozwoli pływakowi  bezpiecznie oderwać się od skrzydła bez większych szkód. Ja też mam pomysł, ale przedstawię go wkrótce

na zdjęciach. Pierwszych startów już się obawiam , bo moje ostatnie starty z wody były jakieś dwadzieścia lat temu.

Opublikowano

Dno pływaków  okleiłem  sklejką 0,4mm  a pozostałą powierzchnię  laminuję gęsto tkaną  tkaniną szklaną  o gramaturze 112g/m2.

IMG_0207.thumb.JPG.37d0a066e864ebe4c9dc133e0cde41ce.JPG

Opublikowano
52 minuty temu, dyra63 napisał:

Drugie i trzecie zdjęcie od dołu do złudzenia przypomina zarys i proporcje Helcata ?.

Tak! Też to zauważyłem  , to taki  pomniejszony  niby Helcat   na pływaku . ?

Opublikowano

Ja to już wszędzie widzę warbidy,ale podobieństwo duże.Może pogadamy trochę w Bobrownikach ,wybieram się w sobotę ?

Opublikowano
24 minuty temu, dyra63 napisał:

Ja to już wszędzie widzę warbidy,ale podobieństwo duże.Może pogadamy trochę w Bobrownikach ,wybieram się w sobotę ?

Postaram się być w sobotę , jeżeli pogoda dopisze .

Opublikowano

Mi też przypomina hellcata przynajmniej w takim stanie jak teraz. Pewnie na pływaku sylwetka nie będzie już udawała innego samolotu. 

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po przerwie zabrałem się za pływak główny.  Tak wygląda proces wycinania ze styropianu .  Teraz czeka mnie proces szlifowania w celu nadania kształtu . Teraz to brzydka surowizna. Waga rdzenia  to 260 gramów.

IMG_0039.thumb.JPG.b9512cce34deb6977fa160ad625cf831.JPGIMG_0040.thumb.JPG.d804ed8000a49104c1f452406835a3cc.JPGIMG_0041.thumb.JPG.4a95bf48f691f75c1b4767713ebca847.JPGIMG_0042.thumb.JPG.d52ed5dbae8d7997159c1ffda4f6c41c.JPGIMG_0044.thumb.JPG.893174541bc49f034bc115d2ada584ba.JPG

IMG_0043.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Wiem, że robota jeszcze nie skończona, ale czy zamierzasz dać tam jakiś sklejkowy kil? Jeśli zostawisz ten pływak bez wzmocnień i będzie tylko styropianową wydmuszką , to jego rola jako podwozia wodnego będzie dość wątpliwa.

Opublikowano
5 minut temu, kesto napisał:

Wiem, że robota jeszcze nie skończona, ale czy zamierzasz dać tam jakiś sklejkowy kil? Jeśli zostawisz ten pływak bez wzmocnień i będzie tylko styropianową wydmuszką , to jego rola jako podwozia wodnego będzie dość wątpliwa.

Będzie kil, będą wzmocnienia , wkrótce pokażę to na zdjęciach.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.