robertus Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Nie myślałeś o użyciu małych halogenków ledowych co się stosuje w meblach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Dużo myślałem ale ważna była też wielkość. Moje mają 30mm średnicy i praktycznie pasują do skali. Cieszę się że trafiłem na takie kalimatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Tak tylko pytam, jak chodze po sklepach to zawsze patrzę pod tym kątem - co by tu wykorzystać w modelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Ja też. Czasami trzeba sporo szukać aby trafić na to czego akurat potrzeba ale też są takie sytuację że coś się trafi przypadkiem. Sporo też kupiłem takich wynalazków które niby miały być do czegoś idealne ale nigdy nie doczekały się zastosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Przy tych gabarytach modelu z jednej strony łatwo coś dopasować ale z drugiej strony trzeba mocy na oświetlenie, czy nie przegrzewają Ci się ? obudowy robisz z tworzywa a nie lepiej z ALU? będą tez odprowadzały ciepło co jest dużym problemem przy LED dużych mocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Diody mają radiatory takie jak na zdjęciu niżej. Dodatkowo te które będą zamontowane w skrzydłach i kadłubie zabezpiecze termostatem na 60 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 A sprawdzałeś jak się nagrzewają ?Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Tak z samym radiatorem tym na płytce PCB momentalnie jest 40 stopni ale z tym radiatorem dodatkowym przez 5 min nie rozgrzała się powyżej 50 stopni. To są lampy do startu i lądowania także za długo pracować nie muszą. Gorzej bedzie z lampami pozycyjnymi bo te z kolei świecą cały lot ale dla nich mam przewidziane większe radiatory i wyłącznik termiczny dla bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 50 st. to nie jest źle. jaki termik przewidujesz ? w tym modelu nie musisz się liczyć z gramami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Kurczę, co za technologia ! Te oświetlenie ma taka moc, że ma wypalać trawę na lotnisku? Ja zamontowałem raz ledy ze zwykłej taśmy zasilanej 12V do samolotu, to tak dawały mocno że było by go widać z 10km, a jak latałem w nocy to oświetlały pole. Tam się nic nie grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 17 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Ok w nocy wszytko co jest jaśniejsze od księżyca widać bardzo dobrze ale ja latam raczej za dnia i zwykłe ledy przy dziennym świetle są praktycznie niewidoczne. Aby w dzień było widać że coś tam świeci trzeba naprawdę jasnych lampek. Dla przykładu zdjęcie wampira właczonym oświetleniem i co? Prawie nic nie widać a tam właśnie są 12 voltowe żarówki led takie z samochodowego sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Zgadza się kiedyś robiłem oświetlenie i tylko było widać jak nic nie było widać. Nawet podejrzewam że takiej mocy będzie mało. Prosty przykład samochodowe żarówki mają 55 W i w dzień mało co widać.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 No słabe te lampki... Ja mam cały worek różnych taśm ledowych ogólnego stosowania m. in. w meblarstwie i świeca dużo mocniej, na różne kolory RGB. W dzień też widać jak mocno świecą. Ale nie każda taśma świeci tak jaskrawo. Nie mam pomysłu bo bym zamontował do któregoś modelu ? Mam gdzieś chyba nawet filmy z tymi ledami jak latam i z daleka widać jak świecą. Wieczorem poszukam to jak znajdę to pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Ja mam lampy z unilight'a i powiem, że warte są swojej ceny widać je również za dnia nie tylko w nocy. Zdj zrobione w środku pochmurnego dnia. Zresztą na yt jest masa filmów z modelami z ich systemem zrobionych nawet w słoneczne dni i ładnie świecą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 17 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Unilight są rewelacyjne ale jak dla mnie zbyt drogie stąd pomysł aby samemu zrobić lampy. Robię kopię lamp z Unilight i mam nadzieję że będą świecić tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Pewnie tak, moc LED i lustra. Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 18 Września 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 My tu gadu gadu a już minął prawie rok i zrobiłem więcej niż przypuszczałem. Powiedzmy że mam teraz stan ARF bez koloru. Widok z góry: I od spodu: 8 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Teraz zaczynam najprzyjemniejszą część pracy czy nadawanie ostatecznego wyglądu. Razem z Lucyferkiem nakładamy tasiemki na linie podziałowe . Wreszcie czysta robota. Za wzór robi plastikowy model 1:72 skali. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 12 Października 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Nie wiem który już wieczór z rzędu bawię się w naklejanie nitów ale powoli zaczyna być widoczne światełko w tunelu. Oczywiście nitów nie ma nawet połowy z tego co powinno być ale mam zamiaru spędzić nad tym całej zimy. Moim zdaniem tyle wystarczy. 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 A nie myślałeś żeby zrobić sobie otworowaną listwę i nanosić imitację nitów z żywicy lub jakiegoś dwuskładnikowego lakieru? Coś podobnego do sitodruku. Zagladam do Twojego tematu bo jest ciekawy ale tego że wykupiłeś całą balsę ze sklepów na pokrycie tego modelu to Ci nie wybaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi