zbjanik Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Piankosceptycy- no z czego innego można zrobić taki model? Zachwyca realizm lotu, niezwykły przy takim rozmiarze modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Ten gościu znany jest z robienia micro modeli. Ma opracowaną specjalną technologię do formowania kadłubów z pianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Ciekawe jak to robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Super, latał kiedyś sztukasem, może opisuje gdzieś budowe na jakimś forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Ma stronę na FB i tam są fotki. Przy budowie AN225 widziałem, że stosuje jakieś kopyta i formowanie próżniowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 30 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Ja go znalazłem w tym wątku: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3725727-Molded-Depron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Pierwsze widze że można depron prozniowo formowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal888 Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 depron 0,6 mm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 No proszę i znowu nowa technologia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Godzinę temu, Grifon napisał: Pierwsze widze że można depron prozniowo formowac. Można, czeska firma robi tak modele. Tylko nie pamiętam nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Khmm. Nie mam tak malego wyposażenia ale w mojej glowie wlasnie odbezpieczyl sie kolejny bezpiecznik z serii "challenge accepted". 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 nawet możesz teraz się pokusić na konstrukcje mieszana czyli druk 3d i depron, gdyby wiadomo było jaka temp to można by pomyśleć nad kopytami drukowanymi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 30 minut temu, Marek_Spy napisał: gdyby wiadomo było jaka temp to można by pomyśleć nad kopytami drukowanymi Dokładnie to mialem na myśli. Proces trwa na tyle szybko ze drukowane kopyto nawet nie poczuje. Nie wiem czy przypadkiem autor tej technologii właśnie tak nie robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Bardzo fajny proces, w razie co drukowane kopyto mozna oblepic tasma zeby dostalo mala izolacje A jak sie jeszcze szpachlowka wyrowna powierzchnie wczesniej to juz w ogole powinna byc bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 No niestety, tak cienki depron u nas niedostępny ze względu na mało przystępną cenę (po przeliczeniu z obcych walut), jak na kieszeń polskiego modelarza, który chciałby się zabawić w takie mikrusy (poza tym, u nas takie małe modele to przecież: "śmiech na sali" - zabawki)! ? PS Może jednak coś się zmieniło w tej materii (dostępności cieniutkiego depronu), od czasów, kiedy opisywałem na tym forum modele Martina Newella (szukać w archiwum)? On używał do "malowani" i nanoszenia niezbędnych elementów zwykłej drukarki atramentowej: plujki zanim brał sie do sklejania modelu (jest taka wersja cieniutkiego depronu z aktywowaną powierzchnią do robienia kolorowych nadruków, jak na zwykłym papierze) Tak wyglądają arkusze przykładowego cienkiego deprony (grubość: 0,5 mm) Durobatics-05mm: ... dla przypomnienia modele RC Martina w skali 1:100 dwóch spektakularnych myśliwców aliantów z WWII (Spitfire, Mustang): Warbirds_at_1-100_Scale_Part_1.pdf Warbirds_at_1-100_Scale_Part_2.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 A może producenci opakowań termoizolacyjnych do dań czy tacek na wyroby spożywcze ? Wydaje mi się że też są to jakieś wypraski Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 technologia stara jak świat. Kto ma 40plus na liczniku to pamięta czechosłowackie model firmy Modella - Tourist Obecnie alfa model robi podobnie modele choć grubości depronu inne i robi na formach negatywowych a nie pozytywach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Poniżejj trochę większy jego depronowiec Jego strona https://www.youtube.com/channel/UCxwv_jF48Zu14fztK-X-hWw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi