marek rokowski Opublikowano 6 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Napisz na priv do Radka rozmawiaęłm z nium ostatnio i mówił że opowinien mieć jakeis materiały - w tym schematy;) tylne kółko chowało się u niego i było steowane linkami któe napinały sie po wysunięciu kółka:) \ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Dzięki. Tylne podwozie też będzie chowane i sterowane linkami (mechanizm już się robi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Prace trwają i muszę pomału rozglądać się za napędem. Jak dobrać silniki w takim modelu? Przyjmijmy, że waga do lotu będzie w granicach 2500 g. Gdzieś wyczytałem, że potrzebuję 198-250 W/kg (250Wx2.5 kg.):4 = 156W Czyli mam szukać 4 silników o mocy 160-200W każdy? Dobrze kombinuję czy to jakoś inaczej dobrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Całkiem nieźle. 200W da jakies 800g ciagu. Wystarczy silniczek klasy 2836 i smiglo 8x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Wychodzi coś takiego: https://www.ecalc.ch/motorcalc.php?ecalc&lang=en&motornumber=4&dragcalc=0&weight=2500&calc=auw&warea=50&elevation=500&airtemp=25&qnh=1013&batteries=lipo_4200mah_-_80/120&chargestate=0&s=4&p=1&battdisc=0.85&esc=max_20a&motor=aeolian&type=0&motorkv=1000&motorio=0.7&motorvio=10&motorlimit=220&motorlimittype=w&motorri=0.256&motorlength=26&motorpoles=14&motorweight=40&cooling=medium&gear=1&propeller=gemfan&diameter=8&pitch=4&blades=3&speed=0&project=B17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Zwykle najtańsze dzwonki wystarczą. Wybieraj raczej wolno obrotowe bo inaczej model będzie latał szybko nierealistycznie. U mnie były 1100kv i trochę za dużo. Fajnie latał na 2s tak ciężko mozolnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 630W mocy na 2s? Pakiety nie będą szczesliwe. No i ile mAH trzeba dać aby polatać więcej niż 3 minuty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Jak napisałem do zakupu silników jeszcze trochę czasu, jak z grubsza wykończę to będę znał wagę. Wstępnie przemierzam się np. do tego silnika + smigło 3-łop. https://modelemax.pl/pl/silniki-redox/12194-redox-silnik-bl-900-900 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Silniki z serii 28xx w zupełności stykna. Mam wodnosamolot na takich i przy wadze ponad 1,5kg lata i startuje z wody dość dynamicznie. Mam również B-17 i były tam silniki A22 coś tam i również mocy aż nadto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 Tak sobie czytam i myślę co u mnie będzie się działo. Zakupiłem kiedyś tanio coś bardzo kit C-160 Transall. Stwierdziłem że zrobię go sobie na C130 bo nie ma dużo różnic. Dałem silniki 2400kv i śmigła 5x5x4. Czyli w praktyce jakbyście drona postawili na boku. Model sam w sobie nie jest jakąś cegłą, lot jeden 10sek wykonał ale były problemy z ciągiem silników. ESC były również od drona i miały ustawiony inną linię ciągu. Tzn 2 silniki lub jeden na jednej stronie kręciły się za szybko w stosunku do drugiego skrzydła. Poprawiłem to już i czekam jedynie na dobrą pogodę i czas. Dodałem mu stabilizator lotu na wszelki wypadek bo mogą wyjść niezłe cyrki z tego. Waży do lotu 800g przy 1.1m rozpiętości. Narazie zdjęć tego nie mam bo nie mam czym jeszcze się chwalić. Wspomniałem jedynie tutaj o nim bo zaciekawiły mnie wasze spostrzeżenia na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2021 1 godzinę temu, robloz napisał: Jak napisałem do zakupu silników jeszcze trochę czasu, jak z grubsza wykończę to będę znał wagę. Wstępnie przemierzam się np. do tego silnika + smigło 3-łop. https://modelemax.pl/pl/silniki-redox/12194-redox-silnik-bl-900-900 W ecalcu wzialem ciut mniejszy 2830 a nie 2836. Obydwa w wersji na 4S 1000kV będą fajnie pracować np ze śmigłem 8x4 właśnie 3 łopatowym. Nie będzie to demon prędkości ale start będzie miał pionowy Godzinę temu, majula7 napisał: Silniki z serii 28xx w zupełności stykna. Mam wodnosamolot na takich i przy wadze ponad 1,5kg lata i startuje z wody dość dynamicznie. Mam również B-17 i były tam silniki A22 coś tam i również mocy aż nadto. Silnik serii 28xx i A22 to są te same silniki. Tylko że jeden producent podaje rozmiar dzwonka a drugi statora. Wymiarowo silniki są takie same. Z tym że seria A jest bardziej badziewna więc pewnie nie grzeszy wydajnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 U mnie 28xx jakieś 1100kv na 3S oraz na 2S, fajnie to chodziło, jak znajdę filmy to wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 14 godzin temu, Jarek1925 napisał: Tak sobie czytam i myślę co u mnie będzie się działo. Zakupiłem kiedyś tanio coś bardzo kit C-160 Transall. Stwierdziłem że zrobię go sobie na C130 bo nie ma dużo różnic. Dałem silniki 2400kv i śmigła 5x5x4. Czyli w praktyce jakbyście drona postawili na boku. Model sam w sobie nie jest jakąś cegłą, lot jeden 10sek wykonał ale były problemy z ciągiem silników. ESC były również od drona i miały ustawiony inną linię ciągu. Tzn 2 silniki lub jeden na jednej stronie kręciły się za szybko w stosunku do drugiego skrzydła. Poprawiłem to już i czekam jedynie na dobrą pogodę i czas. Dodałem mu stabilizator lotu na wszelki wypadek bo mogą wyjść niezłe cyrki z tego. Waży do lotu 800g przy 1.1m rozpiętości. Narazie zdjęć tego nie mam bo nie mam czym jeszcze się chwalić. Wspomniałem jedynie tutaj o nim bo zaciekawiły mnie wasze spostrzeżenia na ten temat. Mój B-17 ma własnie takie dronowe silniczki - zobaczymy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Cytat Waży do lotu 800g przy 1.1m rozpiętości No mój będzie dużo większy. Właśnie wygrzebałem w "rupieciach" 4 silniki Emax CF2822 po esiakach i zobaczymy co z nich wyjdzie. Przy okazji sfajczyłem jeden regulator i trzeba poczekać na dostawę. EMAX CF2822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Spoko będą te emaxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Jaka rozpiętość i waga? Czy zmieniając na śmigło 3-łopatowe skok zostawiamy taki sam (średnicza cal mniejsza) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Cześć, przykladowo- http://www.nastik.pl/master-airscrew-3blade-10x7-p-613.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Latalem i na dwu i trzy lopatkowych srednica ta sama a skokiem chcialem spowolnic model w celu osiagniecia realnosci lotu. U mnie smigla 8 cali Waga cos ze 2,5 kg w zaleznosci od pakietu. Rozpietosc 1,8m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Dzięki. Super wygląda i nawet odrobinę większy od mojego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi