samolocik Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 W dniu 27.12.2020 o 23:29, japim napisał: Marek, Kadłub rakiety modelarskiej nie musi przenosić żadnych obciążeń poza własną masą. To że się ugina w palcach to nie znaczy, że jest źle. Z powodzeniem startowałem rakiety na silnikach klasy D robione z papieru. NA rurkę PCV 32mm nawijałem 2 kartki A4 - w sensie 2 segmenty po 297mm każdy - cała rakieta miała ponad 600 mm długości. Masa kałuba to fizycznie 2 kartki sklejone wikolem/klejem do papieru i oklejone taśmą pakową. Uginało się? - oczywiście. Działało? Pewnie - i to jak!!! Ja zwijałem z cienkiego papieru pakowego. Aby uzyskać sztywne i lekkie rurki kleiłem papier na gumie arabskiej ale pierwsze i ostatnie 5mm kartki papierowej smarowałem wikolem żeby klejenie było łatwiejsze. A kadłuby zwijałem na bateryjkach ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Dawno kiedy robiłem rakiety brałem kij od szczotki ,smarowałem świeczką następnie na ten kij nawijałem papier śniadaniowy posmarowany rzadkim wikolem.Przy sciąganiu podgrzewałem.Natomiast silniki jak robiłem to rurke silnika zwijałem z cieńkiego preszpanu na hermetyk a następnie owijałem nitką poczym smarawałem klejem.Potem wklejałem dysze z wytoczoną z drewna bukowego i kołkowałem małymi gwoździami.To samo z korkiem z drugiej strony silnika.Materiał pędny jaki stosowałem to;saletra,węgiel drzewny (potłuczone tabletki na zatrzymanie),sproszkowana siarka.Albo sproszkowany Zn+S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zwijanie rurek z papieru, wykorzystywanie gotowych czy robienie ich z żywicy a nawet druk 3D to tylko technologia wykonania. Ja w swoim wykorzystam tą ostatnią. Sam swego czasu robiłem je z papieru klejonego szkłem wodnym czy rzadkim vikolem. robiłem też kadłuby z rurek od dużych wędek. Robiło się z tego co się miało pod ręką ale wszystkie egzemplarze to była pojedyncza wyjątkowa produkcja. Przy technologii 3D możemy sobie pozwolić na większą dowolność w wyglądzie i powtarzalność elementów. Zrobienie głowicy bez tokarki to dopiero wyczyn a robienie jej na wiertarce nie zawsze się udawało. Zresztą nigdy nie musiałem się martwić masą takiej rakiety bo ręcznie robione silniki z karmelka czy prochu zawsze miały moc o wiele większą od kupnych. Dzisiaj przyszły silniki z modelemax. Jak się okazuje są szybsi niż wiatr. Przesyłka dostarczona przez kuriera. Silniki wyglądają bardzo estetycznie. Oczywiście nie wszystko jest takie piękne jak się mi wydawało.:) Połakomiłem się na najtańszy spadochron dostępny w sklepie za 10 zł. Jak przyszedł okazało się, że to kawałek folli z worka na śmieci ładnie pomalowany. Oczywiście to moja wina bo co całkiem tanie to najprawdopodobniej do tyłka i tak okazało się w tym przypadku. Zastanawiam się jeszcze czy czasami nie zmontować jakiegoś rejestratora lotu? nie wiem czy to ma jakiś sens oglądanie na komputerze jak leciała rakieta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Marek zamiast spadochronu może użyj taśmy hamującej z bibuły karbowanej.Dostaniesz w tesco lub papierniczym 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Przy wadze ponad 100g taśma nic nie daje. Mogę zrobić spadochron lub nic. Zawsze można wydrukować drugą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ja spadochrony robiłem z celafonu z kwiaciarni obecnie możesz z koca termicznego z apteczki samochodowej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Też takie robiłem ale myślałem, że jak kupię w sklepie to będzie zarąbiaszczy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Wszystko przygotowane i sprawdzone. Czekam na pogodę i w górę. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Koniecznie film z oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 no to tu, aż prosi się o wydruk z LW PLA , szczególnie w tych elementach które nie wymagaja retrakcji. waga to połowa tego co z PLA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Gdyby ktoś był zainteresowany to udostępniłem pliki do druku na thingiverse. https://www.thingiverse.com/thing:4708508 Arek. Robiłeś wydruki z tego LW PLA? Dlaczego piszesz o braku retrakcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 ze względu na specyfikę tego filamentu, on puchnie pod wpływem temperatury, dzięki temu można uzyskać wydruk tej samej grubości, ale z niższą waga nawet do 50%. drukowałem model z 3dlabu i oni nie zalecają retrakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Nie zalecają bo tego materiału nie da się wciągnąć- inaczej zapcha Ci dyszę. To tak jakbyś do srodka pojemnika próbował zassać piankę montażową do drzwi i okien. A skoro nie ma retrakcji i materiał ciągle puchnie od temperatury to ciągle wycieka z dyszy i zostawia syf. Dlatego LW-pla najlepiej sprawdza się przy wydrukach w trybie wazy - bez odrywania dyszy od wydruku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 I? Poleciała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 I nie poleciała. Pogoda jest tak pod psem, że nie chce mi się biegać po polach po kolana uwalony w błocie. W międzyczasie zaczynam pracować nad swoimi silnikami. Cena kupnych jest trochę spora. Zaczynam od takich bezpiecznych o impulsie ok 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Wow D 25, L70 - calkiem fajny silniczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 To taka wersja bardzo bezpieczna z zaciskiem poniżej 200. Przy tego typu silnikach waga schodzi na drugi plan. Jest zapas mocy. W arkuszu wychodzi silnik klasy F. Można wycisnąć z niego jeszcze klasę G ale nie każdy start byłby udany. : Dzisiaj przyszły składniki na paliwo. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Z czego bedziesz robić dysze? Odlewane w drukowanej formie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Wystarczą toczone z twardego drewna.Buk,Jesion,dąb.Najlepiej wykożystać stare zasoby.Nogi od krzeseł,stołow itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 8 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Poszperałem w wyszukiwarce... Jak zrobić dysze:http://www.forum.rakiety.org.pl/viewtopic.php?t=2352 Budowa modelarskiego silnika rakietowego:https://www.gimmik.net/blog/budowa-modelarskiego-silnika-rakietowego/ Jak zbudować silnik rakietowy:https://www.spryciarze.pl/poradniki-tekstowe/zobacz/jak-zbudowac-silnik-rakietowy Modelarstwo rakietowe:http://www.vandroll.info/pirotechnika/modelarstwo_rakietowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi