latacz Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 7 minut temu, Viper napisał: A od kiedy radmor i altusy to sprzęt audiofilski? od nigdy -jednak przy trafieniu na lepsze egzemplarze oraz drobnych poprawkach grają przyzwoicie -i to często lepiej od współczesnych super hiper -budżetowych tanich wspaniałości. Z tymi starociami przynajmniej daje się coś zrobić. Sprawny radmor gra lepiej niz pokazana powyzej yamaha 27 minut temu, Viper napisał: Mam bardzo dużą kolekcję cdków i coraz większą vinyli, te które bardziej lubię, staram się kupować w obu wersjach, nie mam słuchu doskonałego, wręcz mam potwierdzony klinicznie ubytek słuchu, ale słyszę różnicę między jednym, a drugim, czasem jest to bardzo dyskretne, czasem nie. mam podobnie -tyle, że winyli mam sporo więcej niż cd... Jeszcze ciekawostka -taka jak pokazana przez Marka kilka postów wyżej yamaha (wzmacniacz) zagościła i u mnie ... po 2 dniach wróciłem do starego luxa... potem jeszcze kilka dni przemęczyłem się z yamachą -i definitywnie się pozbyłem... dźwięk był zmulony jakby matowy i nijaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 5 minut temu, maxiiii napisał: Tym się nie jeździ tym się chwali. Marek, ojjj...nie opowiadaj, TYM własnie się jezdzi.....bo wpółczesnymi autami się przemieszcza?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udałem się na przymusowy odwyk. Wmawiam sobie, że jest wspaniale i lepiej być nie może. Jakie to piękne. Ile różnego kolorowego plastiku przewaliłem, żeby mój MSH tak świecił. Nie to se nevrati 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 2 minuty temu, latacz napisał: od nigdy -jednak przy trafieniu na lepsze egzemplarze oraz drobnych poprawkach grają przyzwoicie -i to często lepiej od współczesnych super hiper -budżetowych tanich wspaniałości. Z tymi starociami przynajmniej daje się coś zrobić. Sprawny radmor gra lepiej niz pokazana powyzej yamaha mam podobnie -tyle, że winyli mam sporo więcej niż cd... Jeszcze ciekawostka -taka jak pokazana przez Marka kilka postów wyżej yamaha (wzmacniacz) zagościła i u mnie ... po 2 dniach wróciłem do starego luxa... potem jeszcze kilka dni przemęczyłem się z yamachą -i definitywnie się pozbyłem... dźwięk był zmulony jakby matowy i nijaki... Z tymi poprawkami to masz rację, są firmy szczególnie podatne na tuningowanie i kilku gości, którzy się tym zajmują ze świetnymi efektami. Tak jest w przypadku niektórych NADów. Sprzęt vintage, a nowe zestawy to zupełnie inna para kaloszy, zwróć uwagę, że wiele znanych firm zostało wykupionych, w tej chwili pod nazwami kryją się duzi międzynarodowi gracze, a tym samym niby różne nazwy ale dźwięk bardzo zbliżony, a kiedyś de facto każda z firm miała swój charakterystyczny dźwiękowy podpis. Nie mam i nigdy nie miałem żadnej yamahy, ale "zmulenie" to dość typowe określenie pojawiające się na różnego rodzaju forach hi fi a`propos wzmacniaczy tej firmy. Zresztą kolejna sprawa to kompatybilność danego wzmacniacza z danymi kolumnami. To nie jest tak, ze każdy wzmacniacz zagra tak samo z tymi samymi kolumnami, są pewne zestawy par "lubiących się i nie", najlepiej więc sprawdzać, co niestety pewnie nie jest w 100% możliwe i prowadzi do efektu króliczka, o którym pisał Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 40 minut temu, rah66 napisał: Co za komentarz 21 wieku. Właściwy. Niestety twój wpis pokazuje całkowity brak wiedzy w aspekcie jakiejkolwiek budowy głośników. No ale cóż...internet wszystko przyjmie, a najchętniej niewiedzę 39 minut temu, paulusr napisał: Ha, ha dobre. Znasz przysłowie o gonieniu króliczka? Najzabawniejsze jest to że najlepszy słuch sie ma w okolicach 21 lat. Potem już się robi człowiek coraz bardziej głuchym. No ale ma sie z zasady więcej kasy niż w wieku 21 lat, to się udaje że się słyszy. a może dlatego trzeba mieć głośniej i "lepiej" Jedynym wyjątkiem od powyższej reguły, jest taka znajoma kobita, co zawsze słyszała i słyszy dźwięki od 10Hz do ponad 20kHz. I do tego ma krzywą słuchu płaską a nie fizjologiczną Taki wieloryb z nietoperzem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 1 godzinę temu, maxiiii napisał: Panowie. Zapomnieliście o złotych przewodach, kondycjonerach i filtrach zasilania. 30 lat audiostereo w jednym wątku na pfmrc. Zaczyna być ciekawie. Dlaczego starym pierdzielom nie wystarcza stare bambino. Lampowe, stare, nasze polskie(narodowe) i co najważniejsze nie skażone żadnym kapitalistycznym stereo. A jeszcze, bez zbędnej charakterystyki RIAA psującej odbiór. Ja Ja .... młody nie pierdziel z zacięciem do szmelwagenow sie odezwał ale wiecie altusy moim zdaniem złe nie były troche myśmy modyfikowali z na politechnice mielismy taką pseudo kamere do pomiaru charakterystyki i nawet fajnie wychodziły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 3 minuty temu, rah66 napisał: Błądzisz, nie umiesz napisać wprost, bo poprostu zwyczajnie przegrałbyś w dyskusji ze mną. Jak chcesz próbuj. Wiem że błądzę i to od wielu lat, ale co ja bidaku mam napisać - że miewałem nie tylko laborki z nie tylko z takich zagadnień i na co-dzień jakoś tam wykorzystuję zdobytą kiedyś wiedzę? Dyskutować? W internecie? Boje się że przegram ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 A moi znajomi robią membrany do syren alarmowych i wyją jak okres.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 43 minuty temu, rah66 napisał: No ja też wykorzystuje swoją wiedze, jakbym był głupi, to wszystko co bym zrobił lub naprawił psułoby sie lub działało w sposób tandetny, dlatego nie można podsumowywać kogoś gruboskórnie, bo on coś napisał, to już jest debil i brać wprost jego sformułowanie - domyślam sie że chodziło ci o te 'papieropodobne' membrany - pomyślałeś, debil, myśli o głośnikach z papieru, sam zdaje sie lubujesz sie w mocy tak gdzieś 2 x 500W znaminowej, co spotęgowało efekt - tu gada idiota o papierach, a ty nadajesz z membran zbrojonych 2 x 500W że mury sie trzęsą, trzeba sie nieco wczuć do sytuacji, co autor ma na myśli, a jak poszukasz w internecie, co zrobiłem właśnie specjalnie, to dowiesz sie że 'papierowe' membrany mają cieplejszy dźwięk stawiają też mniejszy opór i coś tam jeszcze. no cóż - zagiąłeś mnie jak nic. rzeczywiście masz potencjał. A internet i tak wszystko przyjmie. "opory papierowej membrany i coś tam jeszcze" zapewne są bardzo ważne Choć to nieznane mi parametry przetworników. 43 minuty temu, rah66 napisał: a jak poszukasz w internecie, co zrobiłem właśnie specjalnie, to dowiesz sie Ty wyczytałeś coś tam w internecie pewnie nie zastanawiając sie nawet nad wpływem parametrów elekto-mechanicznych głośników, zakresów liniowej pracy cewek, czy rożnych interferencji i przesunięć fazowych pomiędzy głośnikami na powstanie CAŁEGO zestawu głośnikowego. Samo twoje stwierdzenie "wystarczy dorwać głośniki z dużym wychyleniem membrany i najlepiej z membranami papieropodobnymi," jest idealnym tego przykładem. Żeby zrobić dobry zestaw głośnikowy trzeba mieć właściwe komponenty (a nie jeden pocieszny głośnik jaki "zaproponowałeś"), wiedze i doświadczenie. I dlatego wcale nie ma za dużo dobrze grających zestawów. Od zaprzeszłych czasów kiedy ja coś tam o tym przeczytałem, niewiele sie w tej dziedzinie zmieniło. Nie licząc lepszych magnesów, materiałów na kosze, membrany i resory. Teoria się nie zmieniła. Teraz są lepsze przetworniki, to mimo wszystko trochę łatwiej zrobić coś konkretnego. Ale tylko trochę. I nie każdy to potrafi. Bardzo mnie zastanawia, czemu uważasz ze lubuje się w mocy 2x500W, a nie po prostu 500W czy może 3x500W lub 4x500W? i czemu w znamionowej a nie szczytowej? Bo tak naprawdę mnie kręci ta szczytowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Jednak nie wytrzymam z wami Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2021 Godzinę temu, Marek_Spy napisał: Jednak nie wytrzymam z wami No nie? Dobrze, że minusy wyłączyli bo by po nas nieźle pojechali. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Proszę sie nie pozabijać za głośniki 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 czekam jeszcze na opracowanie na temat głośników. budowy kolumn, pomieszczeń i akustyki. Wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą a wiadomo że cyfrowa jest lepsza a najlepsza jest ta najmojsza ... 3 godziny temu, qpa napisał: Proszę sie nie pozabijać za głośniki Pewnie one te audiofile gluche były ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 6 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Nie wiedziałem, że są tak odklejeni ludzie jak ten pan Wojciech i klient od kwantowych naklejek. LOL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 6 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Ta audiofile to specyficzny gatunek ale to nie tylko oni bo w różnych fragmentach życia tez takich pełno, ale to już inny temat którego wole nie poruszać. Ja nie jestem audiofilem ale tez jako młody człowiek szukałem najlepszego brzemienia i czystości dźwięku oczywiście w subiektywny sposób. Pocieszyło mnie jedno ze w moim wieku po badaniach nadal mam dobry słuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi