TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Niektórzy koledzy mieli okazję przetestować próbki. Pozostałym życzę nieco przedwcześnie Wesołego Alleluja DSCN7046 by TeBeWAW, on Flickr 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Mój szwagier w zeszłym roku postawił wędzarkę i musze przyznać ze to jest to :-) Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Tomasz czy przyjmujesz na praktyki i naukę ? już jestem chętny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Czy można już podawać adresy do wysyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jak ktoś sam zapekluje i zapakuje w siatki, to mogę uwędzić :-) Przy zakupie mięsa jutro wędzenie w sobotę. W sam raz na śniadanie Wielkanocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Możesz zdradzić co ładujesz do wytwornicy dymu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zrębki wędzarnicze olchowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Fajne urządzenie, wygląda na prawie bezobsługowe - jest podajnik paliwa i chyba jakiś termostat. Mam wymurowaną wędzarkę tradycyjną (palenisko i poziomy tunel + komora i komin), ale jej obsługa jest na tyle czasochłonna i skomplikowana, że w tym roku nie uruchomiałem wcale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ta wędzarnia ma osobną grzałkę do komory, z termostatem i osobną minigrzałeczkę na wyjściu dymogeneratora, na której żarzą się zrębki. Zrębki z leja zasypowego podawane są ślimacznicą. Dodatkowo mam do tego programator z nastawami czasów i temperatur, gdy nie mam czasu osobiście doglądać. Właązam wieczorem, rano gotowe :-) Ale tum razem reguluję sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Witaj w klubie Wędzę głównie na wiśni i drzewie olchowym + ścinki jałowca na sam koniec dla koloru i smaku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja dodaję owoce jałowca do parzenia szynek, polędwic i baleronu Miło spotkać kolegę po fachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Karpia też Ci się zdaży wędzić ? Staram się doskonalić w tym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Karpia nie, ja w ogóle jestem mało rybny. Ale drób i owszem. Oraz sery. A tak wyglądają wyroby po wyciągnięciu z wędzarni: DSCN7058 by TeBeWAW, on Flickr Jeszcze tylko parzenie i gotowe :-) DSCN7061 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Witaj w klubie Wędzę głównie na wiśni i drzewie olchowym + ścinki jałowca na sam koniec dla koloru i smaku :) Ja zawsze robiłem na drewnie owocowym (śliwa, wiśnia, jabłoń) i też olchowym z własnej wycinki. Z samą wiśnią mam złe doświadczenie: kiedyś wędzonki wyszły mi bardzo ciemne, prawie bordowe i niestety bardzo gorzkie - chyba coś przesadziłem. Ale patrząc na zdjęcia Tebe, moje i tak wychodzą dużo ciemniejsze. Boczki, kiełbasa i małe szynki/balerony nie muszą być parzone. Zabawa trwa cały dzień: głównie chodzi o dławienie ognia, żeby nie spalić wędlin (komin mam chyba z 3 metry, a w połowie jest komora na wędzonki). Ostatnio, z różnych względów, w domu jest moda na pieczenie, wiec zważając na troszkę skomplikowaną obsługę moja wędzarnia jest tylko mieszkankiem dla pająków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zolty Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 ale mi smaka narobiliście, juz postanowione jak kupie wlasne 4 katy z ogrodkiem to i wedzarnie sie postawi mala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Druga dzisiejsza tura wyszła z wędzarni: DSCN7063 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Moje się jeszcze peklują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Tomasz, Miejże odrobinę litości....Wygląda to tak smakowicie, a ja jeszcze śniadania nie jadłem.... Wielki szacun ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 jako modelarz lotnik muszę koledze zrobić nalot bo od samego patrzenia ściska mi żołądek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 A co tam, też sobie uwędziłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi