Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wilga to jednak popularny samolot. Oto kolejne podejście do tematu, gdzieś daleko, za granicą. Sympatycznie, mnie się podoba, a do tego model świetnie lata.

• Lubię to 4
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
2 godziny temu, numerus napisał:

Fajny model, ale nos ma taki nie Wilgowy. Wiem, że oryginały miały też płaskie silniki, ale wygląd Wilgi kojarzy mi się przede wszystkim z szeroką gwiazdą.

Heniek

https://community.infiniteflight.com/t/wilga-2000/369246

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:PZL-104M_Wilga_2000_of_Polish_Border_Guard_(reg._SN-41YG),_static_display,_Radom_AirShow_2005,_Poland.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej Klos napisał:

Jednemu podoba sie corka, drugiemu tesciowa...?

Nie nie Andrzeju, to było inaczej: ,,ksiądz ogórki, organista jego córki,,  ?.

A ,,prawdziwa,, Wilga ma  silnik gwiazdowy i żaluzje na wlocie powietrza.

Opublikowano
5 godzin temu, numerus napisał:

Nie nie Andrzeju, to było inaczej: ,,ksiądz ogórki, organista jego córki,,  ?.

A ,,prawdziwa,, Wilga ma  silnik gwiazdowy i żaluzje na wlocie powietrza.

Oczywiscie, jak komu pasuje "De gustibus non est disputandum"

Od strony technicznej chcialbym tylko dodac, ze z silnikiem Continental czy Lycoming miala calkiem niezle osiagi jak na tamte czasy, dopiero Radzieckiej gwiazdzie udalo sie je obnizyc ?.  Prof Kubrynski pracowal nad Wilga 2000 i rozne modyfikacje aerodynamiczne (winglets, owiewki etc) poprawily np wznoszenia o ~100%.     

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie miałem na myśli Wilgi 2000, ani 2P, ani 2C -  tylko to, co pod nazwą Wilgi oferuje Modelmax.    A jak zakończyła się się polska myśl techniczna na przykładzie Wilgi 2P i 2C można znaleźć m.in tu: 

- Jurek

Konstruktor.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Jerzy Markiton napisał:

Nie miałem na myśli Wilgi 2000, ani 2P, ani 2C -  tylko to, co pod nazwą Wilgi oferuje Modelmax.    A jak zakończyła się się polska myśl techniczna na przykładzie Wilgi 2P i 2C można znaleźć m.in tu: 

- Jurek

Konstruktor.jpg

No to teraz nie wiem czy kupować ten model niepodobny do Wilgi z Modelemaxu a zawsze chciałem mieć Wilgę. Może kupić tę Wilgę

Pzl 104 Wilga Napolskimniebie.pl - Sklep dla modelarzy

Opublikowano
6 godzin temu, zuzia2013 napisał:

I tak Andrzej zrobię.

Oczywiście tak powinieneś zrobić (a potem mała korekta wyglądu nosa na okrągły, no i ta żaluzja!) ?.

Pozdrawiam

Heniek

Opublikowano
W dniu 7.03.2021 o 22:45, zbjanik napisał:

Wilga to jednak popularny samolot. Oto kolejne podejście do tematu, gdzieś daleko, za granicą. Sympatycznie, mnie się podoba, a do tego model świetnie lata.

Zamiast dywagacji co jest Wilga a co nie interesuja mnie plany tej  uroczej karykaturki.

Opublikowano

I akurat ten pomysł (Napolskimniebie) - to najlepsza propozycja w tym wymiarze ! Pogadasz z Markiem to pewnikiem wytnie większą ! Mam tą 1,2m i jest świetna ! Mowa o locie. I wygląda jak Wilga. A że z "ruskim" silnikiem ?  Nie przesadzajmy ! Jak już było wcześniej - taką mamy w oczach ? 

Jeżeli ta propozycja z Modelemax sprawia Tobie frajdę - to się nie zastanawiaj ! Model Tobie musi sprawiać "uciechę". Mnie się nie podoba. Z uporem maniaka będę powtarzał - na tym zdjęciu to jest karykatura Wilgi !!

Moja Wilga (Napolskimniebie) już kilka lat  wisi pod sufitem i obrasta kurzem.... I tu należy zadać zasadnicze pytanie - do czego ma ten model służyć ??  Jako trenerek z nostalgią w oku? Wtedy O.K.. Do treningu pierwszych odruchów - O.K. !

Rzuciłem się na to w nostalgicznym odruchu...  Po kilku lotach stwierdziłem, że przecież umiem trochę więcej niż ta Wilga jest zdolna....  I poszła na haczyk pod sufit !

I nie zrozum mnie źle ! To, że mnie się nie podoba - nie ma żadnego znaczenia  !!!! Chcesz wydać pieniądze, i akurat ten ten sposób Tobie odpowiada - Twoja sprawa!!!  Pozostanę przy "ogórkach"................

- Jurek

Opublikowano
Godzinę temu, Jerzy Markiton napisał:

I akurat ten pomysł (Napolskimniebie) - to najlepsza propozycja w tym wymiarze ! Pogadasz z Markiem to pewnikiem wytnie większą ! Mam tą 1,2m i jest świetna ! Mowa o locie. I wygląda jak Wilga. A że z "ruskim" silnikiem ?  Nie przesadzajmy ! Jak już było wcześniej - taką mamy w oczach ? 

Jeżeli ta propozycja z Modelemax sprawia Tobie frajdę - to się nie zastanawiaj ! Model Tobie musi sprawiać "uciechę". Mnie się nie podoba. Z uporem maniaka będę powtarzał - na tym zdjęciu to jest karykatura Wilgi !!

Moja Wilga (Napolskimniebie) już kilka lat  wisi pod sufitem i obrasta kurzem.... I tu należy zadać zasadnicze pytanie - do czego ma ten model służyć ??  Jako trenerek z nostalgią w oku? Wtedy O.K.. Do treningu pierwszych odruchów - O.K. !

Rzuciłem się na to w nostalgicznym odruchu...  Po kilku lotach stwierdziłem, że przecież umiem trochę więcej niż ta Wilga jest zdolna....  I poszła na haczyk pod sufit !

I nie zrozum mnie źle ! To, że mnie się nie podoba - nie ma żadnego znaczenia  !!!! Chcesz wydać pieniądze, i akurat ten ten sposób Tobie odpowiada - Twoja sprawa!!!  Pozostanę przy "ogórkach"................

- Jurek

No to Panowie namieszaliście mi. Ta Wilga z Modelemax bardzo podoba mi się ale muszę przyznać , że Wilga z Napolskimniebie jest bardziej WILGOWATA. Nie da się tego ukryć. Gdyby Marek jeszcze wyciął Wilgę o rozpiętości tak 1.4 m to może bym poszedł w tym kierunku. Muszę do niego zadzwonić. Nie jestem asem przestworzy i taki model w zupełności zaspokoi moje ambicje. No i co tu dużo mówić koszt mniejszy niż ta Wilga z Modelemax.

Opublikowano

No to dalszy ciąg o kolejnych wcieleniach Wilgi: modelarz z Japonii zbudował ją w wersji z depronu i zastosował się do tamtejszych drakońskich przepisów, dopuszczających wagę jedynie do 99 g. Jeszcze trochę i zaczniemy być zadowoleni z tych 250 g!. Oto link do wątku:

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?4094711-WILGA Ultra-lightweight-scale-plane

Rozpięrość 700 mm.

image_50459137.JPG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.