Robert Tomzik Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Witam kolegów poszukuje serwo w rozmiarze micro o poniższych parametrach: - masa około 10g, fajnie by było nie przekroczyć, a nawet mniej - moment około 2kg/cm - na metalowych trybach - nie musi być markowe, w miarę przyzwoite jakościowo jest tego sprzętu sporo - co możecie polecić? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 TowerPro MG-90S, ale trzeba uważać bo sprzedają tez podróbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 1 godzinę temu, robertus napisał: TowerPro MG-90S, ale trzeba uważać bo sprzedają tez podróbki. Dziękuję, a masz jakieś pewnę źródło? a coś alternatywnego ewentualnie, żeby nie trafić na podróbkę? To było by idealne https://sklep.modelarnia.pl/p18055,micro-serwo-powerhd-dsm44-5-8g-1-6kg-6v.html gdyby miało 1.6kg przy 4.8V, a nie przy 6V waga rewelacyjna, cena też super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 jeszcze kwestia do jakiego modelu... i jak z ceną -czy ma być po taniości -czy ma być dobre i kwestia ceny jest drugoplanowa -gdzie leży kompromis cena-jakość ? zawsze jest dobre serwo w cenie do kwoty / szt wspomniane TowerPro MG-90S jakościowo jest kiepskie, niedokładnie centruje i jest dość awaryjne -to niska półka cenowa. -natomiast jak na "tanie serwo do 20 zeta " jest jednym z lepszych tanich . ma dość dobry stosunek jakość (dość kiepska) do ceny niska. Do modelu piankowego można polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Do czego chcesz wsadzić to serwo? Piankowiec 1m czy coś poważniejszego? Ogolnie do Redoxa mam mieszane uczucia, ale kupiłem za namową kolegi serwa S90Mg w Botlandzie. I działają. Lepiej niż niewiadomego pochodzenia TowerPro. Najważniejsze że centrują się zawsze, a nie zależnie od chumoru lub godziny włączenia. Cena śmieszna. Wziąłem 10szt i pewnie wezmę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 W sumie powinienem na początku napisać do czego te serwa Mianowicie do chowanego podwozia, jedno serwo na goleń, waga modelu około 1800g. Mechanizm podwozia będę wykonywał we własnym zakresie, zasada działania podobna jak tutaj: https://rc-team.pl/podwozia-elektryczne/50424-podwozie-chowane-do-modeli-40-60-komplet-3-szt-hobbico-708066540002.html Tylko mi zależy na masie aby mechanizm był jak najlżejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 13 godzin temu, Robert Tomzik napisał: Mianowicie do chowanego podwozia, jedno serwo na goleń, waga modelu około 1800g. Jeżeli masa modelu to 1800g to te parę gram w tą czy tamtą jest zupełnie bez znaczenia. Jeżeli tylko wielkość nie jest ograniczeniem to brałbym Corona DS-939MG lub jak trzeba mniejsze to Corona DS-843MG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 33 minuty temu, dariuszj napisał: Jeżeli masa modelu to 1800g to te parę gram w tą czy tamtą jest zupełnie bez znaczenia. Jeżeli tylko wielkość nie jest ograniczeniem to brałbym Corona DS-939MG lub jak trzeba mniejsze to Corona DS-843MG. Corona DS-843MG taki moment przy tak małej wadze - rewelacja Masz doświadczenie z nimi? Działo to jako tako? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 32 minuty temu, Robert Tomzik napisał: Corona DS-843MG taki moment przy tak małej wadze - rewelacja Masz doświadczenie z nimi? Działo to jako tako? Też o nie pytałem - tutaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 55 minut temu, Robert Tomzik napisał: Corona DS-843MG taki moment przy tak małej wadze - rewelacja Masz doświadczenie z nimi? Działo to jako tako? Mam dobre doświadczenia z innymi serwami Corona w moim amatorskim lataniu. Z tego względu kupiłem w ubiegłym roku 4 sztuki DS-843MG na próbę. Jak na moje potrzeby na razie jestem zadowolony. Co do momentu to nie mierzyłem, ale tak jak zostało to napisane w wątku podanym przez Przemka, raczej mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Nawet jak będzie połowa tego co piszą to i tak będzie spoko będzie używane do podwozia, czyli podczas lotu zostanie użyte dwa razy. Można do nich dostać metalowe orczyki lub będą jakieś pasowały od innych serw? Nazwa tez trafiona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Na podwoziach się nie znam, ale spodziewam się, że przy lądowaniu siły mogą być większe niż waga modelu. Zależy pewnie tez jak działa na ramię. Jaka jest dźwignia siły. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 6 minut temu, robertus napisał: Na podwoziach się nie znam, ale spodziewam się, że przy lądowaniu siły mogą być większe niż waga modelu. Zależy pewnie tez jak działa na ramię. Jaka jest dźwignia siły. itd. Serwo nie będzie przenosiło żadnych sił występujących przy lądowaniu, nie może. Mechanizm jest tak zrobiony, że goleń blokuje się w skrajnych pozycjach, ta blokada przenosi wszystkie obciążenia, serwo służy tylko do odblokowania otwarcia/zamknięcia, zablokowania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 34 minuty temu, Robert Tomzik napisał: Nawet jak będzie połowa tego co piszą to i tak będzie spoko będzie używane do podwozia, czyli podczas lotu zostanie użyte dwa razy. Można do nich dostać metalowe orczyki lub będą jakieś pasowały od innych serw? Nazwa tez trafiona... A do czego Ci metalowy orczyk w tym serwie? Dasz metalowy orczyk to albo zmieli gdzieś zębatki albo urwie ucho mocowania serwa. Skoro sam przyznajesz że serwa nie pracują ciężko, bo wszystkie obciążenia bierze na klatę blokada to po co Ci takie mocne serwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 22 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 1 minutę temu, japim napisał: A do czego Ci metalowy orczyk w tym serwie? Dasz metalowy orczyk to albo zmieli gdzieś zębatki albo urwie ucho mocowania serwa. Skoro sam przyznajesz że serwa nie pracują ciężko, bo wszystkie obciążenia bierze na klatę blokada to po co Ci takie mocne serwo? W sumie masz racje, orczyki z tworzywa będą w porządku i bezpieczne dla serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2021 Serwa Corona DS-843MG zamówione - będę testował Dziękuję za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 W dniu 28.03.2021 o 09:45, Robert Tomzik napisał: Serwa Corona DS-843MG zamówione - będę testował Dziękuję za radę. Jak tam testy? Masz jakieś konkrety? Polecasz te serwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Cześć, narazie nie, mam je, ale brak czasu i praca nad nowym modelem odsuneła w czasie. Kolega będzie jest stosował do chowanego podwozia - dam znać. Latam na uwięzi, także nie mam doświadczeniach w serwach, a potrzebowałem małe, lekkie i mocne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 w sumie to do podwozia raczej nie masz wielkich wymagań co do siły serwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozokarol Opublikowano 5 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Oki, dzięki. To w takim razie czekam, aż się pojawi już jakaś opinia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi