Viper Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Popieram Roberta, do małych edfów lądowanie na brzuchu jest optymalne, bo model jest najlżejszy i na tym samym zespole napędowym lata lepiej, bo małe kółeczka niezbyt dobrze radzą sobie na trawie, a kolejny argument, że jeśli już podwozie to chowane, bo nie ma nic bardziej psującego wrażenia estetyczne z latania niż myśliwiec czy edf ze sterczącymi badylami podwozia, a jeśli chowane to znowu waga w górę. Aby nie być gołosłownym, że różnica w wadze rzędu kilku- kilkunastu gramów w przypadku edfów, które jeśli chodzi o ciąg nie są akrobatami 3d i żadnego zapasu nie mają odgrywa rolę, przypomnę coś o czym już kiedyś dawno pisałem. Miałem dawno temu Stingera, bardzo fajnego edfa na turbinę 64mm w wersji 3s. Próbowałem latać na bateriach 3s 1600mAh, 1800mAh i chyba 2000, czy 2200 (już nie pamiętam). Najlepiej latał, czyli najłatwiej startował, miał największy zakres prędkości, najlepiej przyśpieszał, najlepiej się wznosił, najłatwiej lądował, pięknie szybował z wyłączonym silnikiem i o dziwo zdecydowanie najdłużej latał na najmniejszej (najlżejszej) baterii, czyli 1600, na 1800 jeszcze dało się polatać, aczkolwiek start był trudniejszy, czas lotu krótszy, osiągi gorsze, o szybowaniu raczej można było zapomnieć, lądowanie koniecznie na prędkości, za to na 2000, czy 2200 to była makabra, ledwo startował, w zasadzie cały czas na full drąga, a i tak osiągi były zdecydowanie gorsze, manewry pionowe słabo, lądowanie tylko na sporej prędkości, a czas lotu zdecydowanie najkrótszy. Już nie zaśmiecam i czekam na dalszy ciąg budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Malowanie zrób Robert jakie chcesz ale ryj rekina musi być obowiązkowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Spita porządnego byś zrobił btw większość maszyn bojowych to samoloty wyposażone w uzbrojenie; A-10 to działko Avenger zabudowane samolotem xd@robertus obowiązkowo model musisz wyposażyć w chowane podwozie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Godzinę temu, AKocjan napisał: Spita porządnego byś zrobił btw większość maszyn bojowych to samoloty wyposażone w uzbrojenie; A-10 to działko Avenger zabudowane samolotem xd@robertus obowiązkowo model musisz wyposażyć w chowane podwozie. Arek, "Spitów to wszędzie jak mrówków". Nie ma opcji. W budowaniu od podstaw podoba mi się to, że mogę sobie zbudować co chcę i mieć unikalny model. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Ja tam trzymam kciuki za wersję bez podwozia , pięknie mnie motywujesz bo sam mam fajne plany F4F wildcat rozpiętości 1600 mm a wiadomo podwozie w tym samolocie niestety skomplikowane i zastanawiałem się długo czy nie zrobić wersji do startu z ręki ( bałem się rozmiarów) ale jeśli Ty zamierzasz startować takim sprzętem z ręki to mnie też powinno się udać a w moim przypadku sprawa wygląda mniej skomplikowanie, także trzymam kciuki za budowę i udany oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 53 minuty temu, model napisał: sam mam fajne plany F4F wildcat rozpiętości 1600 mm a wiadomo podwozie w tym samolocie niestety skomplikowane i zastanawiałem się długo czy nie zrobić wersji do startu z ręki ( bałem się rozmiarów) Żaden problem, Nawet da się zrobić 2m model do wyrzucania z ręki, tylko nie samemu. Trzeba oczywiście pilnować wagi ale dla przykładu, zobacz tu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 To tniemy nie? Wręgi, dla porównania bateria paluszek. Część przednia kadłuba I taki Easter egg jak w filmach. oryginalne brrtt od MotionRC i owiewka kabiny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 W pierwszej chwili nie zauważyłem, ale Avenger jest, tylko czy mi się wydaje, czy to tak zdjęcie przekłamuje, że centralnie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Normalnie jest, z lewej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Super Fajnie Ci to idzie, dalej oglądam i dopinguję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnyP51 Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2021 ? nie moge sie doczekac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Przekonaliście mnie, będzie taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Skrzydło zamierzam zrobić bez zawijania wokół natarcia. Spód zamierzam zrobić z płyty 7mm, góra 4mm. Nosek wyprofiluję z przyklejonego paska depronu. Potrzebuje porady jak zrobić dźwigar. Dźwigar będzie miał od 28mm do 17mm wysokości. Długości 165cm, oczywiście łamany. Chcę go zrobić wystarczająco mocnego ale nie za ciężkiego. Celuję w wage do lotu 1,5kg. Jakaś kanapka listewki sosnowe i depron? A może listwa sosnowa po całej wysokości dźwigara? Nie mam pojęcia. W mniejszych modelach wrzucałem rurkę węglową i było po kłopocie. Kawałek planu gdzie go widać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) 18 minut temu, robertus napisał: Dźwigar będzie miał od 28mm do 17mm wysokości. Długości 165cm, oczywiście łamany. Chcę go zrobić wystarczająco mocnego ale nie za ciężkiego. przekładka : twarda balsa # 1,5mm + pianka # 5mm + twarda balsa #1,5 mm, klejone na Ep53 tak zrobiłem w Agwagon , rozpietośc ~~~`1800mm wysokośc dzwigara 30 mm, ale dałbym dwa dzwigary Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 4 minuty temu, d9Jacek napisał: przekładka : twarda balsa # 1,5mm + pianka # 5mm + twarda balsa #1,5 mm, tak zrobiłem w Agwagon ,rozpietośc ~~~`1800mm wysokośc dzwigara 30 mm, ale dałbym dwa dzwigary cos takiego? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 18 minut temu, robertus napisał: cos takiego? nie, pasy balsy a miedzy nimi pianka, żeby to fungowało to pianka z Twojego rysynku musi być obrócona o 90 stopni Robert, zrobiłem w tej Cessnie klasyczna konstrukcję płata ale z innych materiałów- użyłem i pianki i balsy i sklejki.Żebra z płyty Kappa # 5 i 10mm.Żebra mają wpusty i takie same wpusty są w dzwigarach , co po sklejeniu daje przestrzenną bardzo sztywna kratownicę. Pokrycie spodu pianka #3mm + tkanina 20g , góra tak samo. Natarcie listwa balsowa. Nie mam doświadczenia z piankami , niestety i troche się o te natarcie martwiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Aaa czyli wszystko pionowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 1 minutę temu, robertus napisał: Aaa czyli wszystko pionowo. dokładnie tak...bardzo lekkie i super sztywne, tylko klej na żywicę na płycie laminowanej ( gładkiej) + druga płyta + obciązenie. Klej całe deski a dzwigary wytniesz po całkowitym utwardzeniu się tej przekładki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 jeśli chodzi o dźwigar warto robić dwa odsunięte pasy połączone ze sobą. Środek dźwigara nie pracuje - zbędna masa 1 godzinę temu, robertus napisał: cos takiego? @robertus to są najbardziej efektywne rozwiązania. Najlepiej zrób sobie kilka dźwigarów różnego typu i sprawdź- który wytrzyma największy moment zginający . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 10 minut temu, AKocjan napisał: to są najbardziej efektywne rozwiązania. teoretycznie czy praktycznie ? bo przecież Ty nie budujesz modeli ? i co jest czym na Twoim rysunku ?? przeczytaj co Robert napisał o tym jaka ma być konstrukcja płata...pokrycie sztywne góra i dół po zamknięciu będzie tworzyło skorupę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi