Ares Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 13 godzin temu, robert.pilot napisał: Zrobiłem jeden błąd. Pręty mogłem wkleić głębiej i później je zaszpachlować, teraz przy szlifowaniu brudzą mi balsę. Jeszcze kilka fotek. Ładna robota , a na problem brudzenia jest rada: wspominałeś ,że nie zależy ci szczególnie na super niskiej masie usterzenia więc ja bym zalaminował cienką np.48g/m2 tkaniną szklaną całość. Kompozyt ładnie zwiąże wszystko i przy okazji ułatwi to wykończenie powierzchni. Jeśli tkaninę przesączysz na tzw. folii mylarowej ( gruba folia 0,3mm dostępna na portalu aukcyjnym) i dociśniesz solidnie do statecznika uzyskasz gładką powierzchnię bez potrzeby szlifowania i dalszej obróbki. Oczywiście to tylko jedna z możliwości bo ogólnie to ogon wyszedł elegancko.
robert.pilot Opublikowano 1 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2025 6 godzin temu, Ares napisał: a na problem brudzenia jest rada Dzięki, myślę jeszcze prysnąć szarym lakierem akrylowym, dosłownie taką zapyłkę. 1
mirolek Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Sporo tego węgla i sporo pracy z tym związane .... jaka waga ogona wyszła finalnie ? ms
robert.pilot Opublikowano 1 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 1 Grudnia 2025 18 minut temu, mirolek napisał: Sporo tego węgla i sporo pracy z tym związane .... jaka waga ogona wyszła finalnie ? ms Jeszcze nie ważyłem, trzeba trzoszkę przeszlifować, nadać kształt natarcia i spływu, jak skończę to zważę i się "pochwalę 😉". Nie obiecuję, że w tym roku skończę stateczniki, przyszedł grudzień i żonce czerwona lampka przedświąteczna zaczyna migać😄, żeby mieć rok spokoju to w grudniu trzeba się poświęcić😉.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 1 Grudnia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zapomniałem jeszcze o jednej rzeczy. Lampa strobo na sterze kierunku😉, też będzie. Oj jeszcze trochę pracy przy sterach😁... W tak zwanym międzyczasie wydrukowałem sobie pomocnika do szlifowania krawędzi natarcia i spływu. 5
robert.pilot Opublikowano 4 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2025 Ster kierunku ma już strobo... 4
Ares Opublikowano 4 Grudnia 2025 Opublikowano 4 Grudnia 2025 59 minut temu, robert.pilot napisał: Ster kierunku ma już strobo Elegancko.A gdzie można kupić takie fajne oświetlenie?Widac że ma moc i konkretnie oświetla.
robert.pilot Opublikowano 4 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2025 35 minut temu, Ares napisał: Elegancko.A gdzie można kupić takie fajne oświetlenie?Widac że ma moc i konkretnie oświetla. https://www.unilight.at/en Typowe oświetlenie do modeli. Tanio nie jest. Ale jest moc👍😁 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 20 Grudnia 2025 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Grudnia 2025 W dniu 1.12.2025 o 08:13, mirolek napisał: Sporo tego węgla i sporo pracy z tym związane .... jaka waga ogona wyszła finalnie ? ms Waga stateczników, sterów i zawiasów 152g Dzisiaj praktycznie kończenie usterzenia ogonowego💪... 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 3 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 3 Stycznia Szykuję się do pracy nad kadłubem więc trzeba było pomyśleć nad stojakiem na model, wydrukowałem i zmontowałem taki... Naprawdę fajny...💪👍 https://www.thingiverse.com/thing:3113191 4 1
Ares Opublikowano 3 Stycznia Opublikowano 3 Stycznia 2 minuty temu, robert.pilot napisał: Naprawdę fajny... Wygląda profesjonalnie i bardzo pomysłowy , ma regulacje : super 👍 2
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 28 Stycznia Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Stycznia Trochę przerwy było... Dzisiaj postanowiłem sprawdzić geometrię modelu. Jestem zadowolony👍💪 6
robert.pilot Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia 50 minut temu, arek1989 napisał: przymiar na skrzydło to samoróbka? Druk 3D, projekt znaleziony w czeluściach internetu https://www.thingiverse.com/thing:4865974 2
RobRoy Opublikowano 29 Stycznia Opublikowano 29 Stycznia W takich przymiarach trzeba tak dobrać kąt wycięcia , aby faktycznie środek pokazywał nosek ( na różnych profilach może być różnie)( trzeba zrobić kilka) i czasem trzeba blokować klapy aby nie opadły od ciężarem przyrządu .... 1
robert.pilot Opublikowano 29 Stycznia Autor Opublikowano 29 Stycznia 1 minutę temu, RobRoy napisał: W takich przymiarach trzeba tak dobrać kąt wycięcia , aby faktycznie środek pokazywał nosek ( na różnych profilach może być różnie)( trzeba zrobić kilka) i czasem trzeba blokować klapy aby nie opadły od ciężarem przyrządu .... Całkowita racja, wszystko brane pod uwagę... Klapa też zblokowana.
robert.pilot Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Prace przy kadłubie zaczynam od tyłu, żeby mieć większą możliwość utrzymania środka ciężkości. Goleń tylna dotarła, teraz muszę zrobić podkładki ślizgowe i tulejkę z teflonu do montażu goleni, następnie do zrobienia będzie orczyk do do skrętnego tylnego koła. Tak jak widać przy samym modelu na razie nic nie robię😉 3
Rekomendowane odpowiedzi