rosik Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Witam. Myślę że każdy ma odnośnie narzędzi własne-różne oczekiwania. Osobiście jestem z tej wyrzynarki zadowolony. Chociaż jak we wszystkim tak i tu trzeba dojść do wprawy. Na pewno sprawdza się przy wycinaniu delikatnych elementów, zwłaszcza z cieńszych materiałów. Do grubszych z pewnością lepsza będzie DSH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 25 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia WITAM Przy modelu ciut do przodu. Klapki rewizyjne wykonane. Statecznik poziomy oklejony srebrną folią a cały kadłub do połowy folią białą. Oczywiście musiałem sobie wymyślić trochę ,,pod górkę,, i zdecydowłem się na okna pasażerów szklone w ramkach. W sumie na 14szt okienek złoży się 56szt ramek z różnej grubości sklejek. Kolejny etap - okleić spód kadłuba srebrną folią, wyciąć otwory pod okienka, zmontować ramki ze sklejki z szybkami i wkleić do kadłuba. A tak to wygląda: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 2 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Witam. Spód i do połowy kadłub oklejone srebrną folią. Do oklejenia przejścia skrzydła w kadłub wykorzystałem takie coś jak na zdjęciach - półokrągłe żelazko. Kolejny etap to sklejenie ramek okien i wklejenie do kadłuba. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 6 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Witam Dzisiaj troszkę ,,podłubałem,,. Przygotowałem wzorniki malowanych pasów bocznych kadłuba z zaznaczonymi oknami. Z jednej strony kadłuba udało mi się wyciąć otwory pod okna.. Nie jestem tylko pewien jaki kolor powinny mieć te cienkie zewnętrzne paski - ciemny granatowy czy czarny. W różnych publikacjach różnie jest to opisywane. Może ktoś z kolegów wie? 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 22 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Lutego WITAM Uff - okienka sklejone i wklejone. Szybki wklejone klejem Formula 560. W kolejnym etapie przybędą naklejki. A tak to wygląda: 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Kanciaste te okna. Nie boisz się, ze będą od ich kantów propagować pęknięcia zmęczeniowe? ( ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 23 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Takie są w oryginale. Też myślałem o tym osłabieniu. Mam zamiar wzmocnić kadłub od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 23 Lutego Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Godzinę temu, rosik napisał: Takie są w oryginale. Też myślałem o tym osłabieniu. Mam zamiar wzmocnić kadłub od środka. Generalnie to był taki żart materiałowy Bo przez kanciaste okna Dakoty, która problemów nie miała z tym żadnych, zastsowana to samo rozwiażanie w Comecie. I okazało się, że to co w Dakocie działało bardzo dobrze, tak w Comecie, przez ciśnieniową kabinę, spowodowało wypadki (właśnie przez pękanie zmęczeniowe, od narożników okien) Później okazało się, ze Dakota kometa wręcz przeżyła i lata do dziś. W modelu na 98% problemów Ci to nie sprawi, ale jest to na pewno ciekawa lekcja z historii lotnictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 23 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Ciekawa sprawa?. Tej historii nie znałem. Czyli powielanie rozwiązań nie zawsze się sprawdza. Ale o wzmocnieniu kadłuba faktycznie myślałem i nadal myślę?. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 29 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Lutego WITAM. Przygotowałem i wyciąłem naklejki, to trzeba było nakleić. Na razie lewa strona kadłuba. Wkrótce prawa strona i matowy przód góry kadłuba przed kabiną. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 29 Lutego Udostępnij Opublikowano 29 Lutego Grzegorz- w ramach uznania i wsparcia w budowie tego pięknego modelu przesyłam Ci obraz który był kiedyś zamieszczony w kalendarzu z samolotami LOT-u. Zauważyłem teraz, że nie wiedzieć czemu pominąłem tą kopułkę astro, no ale to se uż ne vrati? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 29 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego SUPER !!!!. Piękny obraz. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 1 Marca Udostępnij Opublikowano 1 Marca 11 godzin temu, rosik napisał: Być może to wina perspektywy, ale mam wrażenie, że skrzydła są zaklinowane na ujemnych kątach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 1 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca Perspektywa? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Czy coś nowego u DC3? Odbył się oblot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 28 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Przy modelu chwilowy zastój. W międzyczasie otrzymał tylko naklejki na drugim boku kadłuba i stateczników. Ostatnio trochę pochłonął mnie temat szlifierki taśmowej 2x72. W skrócie opisana w dziale ,,Warsztat,,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 28 Lipca Udostępnij Opublikowano 28 Lipca Będzie czym depron szlifować Czekam(-y) na ciąg dalszy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 28 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca A jak ,,bierze,,. Sprawdzone 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi