rosik Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 WITAM Co prawda post pod postem, no ale ,,proszę o wybaczenie,,. Dzisiaj coś, za co zabierałem się ,,jak pies za jeża,,. Styropianowa podstawa pod model. Na razie na surowo - jak już model będzie skończony, to ostateczne spasowanie. Całość pomaluję farbą do styro, lub okleję folią - zobaczymy. Miejsca posadowienia kadłuba będą wyklejone cienką gąbką. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREKSAJDAK Opublikowano 21 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Ciąg dalszy.......? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2022 Jak najbardziej?. Aktualnie dalsze etapy,, laminowania,, oraz pierwsze podejścia z farbami. c. d. n. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2022 WITAM Dalsze laminowania. Tak trochę może ,,drepczę w miejscu,, ale zawsze to krok do przodu. Powoli zaczynam też malowanie - wałkiem. Na wstępie podkład z wodnej, białej farby acrylowej (do malowania grzejników), Następnie przeszlifowane i druga warstwa tejże białej farby acrylowej. Zalaminowałem też jedną ,,ćwiartkę,, kadłuba (tkanina 110g/m2) oraz jedną dolną część statecznika poziomego (tkanina lżejsza - 50g/m2). Po dwóch warstwach wodnej białej farby acrylowei i przeszlifowaniu, całość będzie pryśnięta podkładem do styropianu a następnie rozpuszczalnikową srebrna farbą acrylową oraz białą - ostatnie zdjęcie. Laminowanie: Pierwsza warstwa wodnej, białej farby acrylowej: Po przeszlifowaniu nałożona druga warstwa białej farby: Laminowanie kadłuba: Oraz jedna, dolna powierzchnia statecznika poziomego: Po tym wszystkim całość będzie pryśnięta podkładem do styropianu oraz zwykłymi lakierami acrylowymi - srebrny i biały. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Już jestem - prace lekko do przodu. To, co miałem wcześniej przygotowane zostało zalaminowane tkaniną poliestrową i acrylowym lakierem wodnym. Następnie całość pomalowana białą wodną farbą acrylową. Szlifowanie, następnie kolejne malowanie farbą i kolejny szlif oraz tam gdzie trzeba delikatne szpachlowanie i kolejne szlifowanie. W dolnej części centropłata wykonałem dodatkowe otwory rewizyjne z przykręcanymi klapkami - lepszy dostęp do mocowania podwozia. Wcześniej pisałem że całość będę malował farbami w sprayu po wcześniejszym zagruntowani powierzchni specjalnym podkładem do styropianu, ale po pierwszych próbach (gondole silników) stwierdziłem że NIE !!!. Jakoś mi to nie pasowało - wychodzi dużo podkładu, dużo farby a efekt jest nie taki, jakiego bym oczekiwał. W związku z tym całość jednak zostanie pokryta folią (srebrna i biała) - myślę, że tak będzie lepiej. Pomalowane farbą gondole silników również okleję folią (na zdjęciach są jeszcze jako pomalowane). Cdn. A tak to wygląda: To, co na zdjęciu przed oklejeniem - z podwoziem i statecznikami, ale beż żadnego wyposażenia waży 1550g Dodatkowe klapki rewizyjne podwozia Kadłub modelu po malowaniu białą farbą akrylową ale przed szlifowaniem Gondole silników pryśnięte podkładem do styro a następnie srebrną farbą acrylową Grunt pod folię (przynajmniej w miejscach szpachlowanych, na krawędziach i na zakładkach folii A tak wygląda spód centropłata oklejony folią - gondole silników jeszcze nie oklejone 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Delikatny, dalszy (w końcu nie samymi modelami ,,człek,, żyje) ciąg prac. Kadłub przeszlifowany i tak już zostanie do oklejenia. Centropłat cały oklejony - folia trzyma się niesamowicie mocno. W środku kadłuba wkleiłem dodatkowe depronowe i balsowe podłużne wzmocnienia. Następnie centropłat został wklejony do kadłuba. Wykonałem też depronowe przejścia kadłuba w skrzydło - jeszcze nie wklejone. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reiv Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Masa pracy ale widać ze efekt będzie przekozak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 WITAM Po dość długiej przerwie czas wrócić do budowy modelu. Dzisiaj ostatecznie wkleiłem przejście kadłuba w skrzydło. A tak to wyszło. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 WITAM Ufff.... jak ten czas szybko leci. Trochę się temat przeciąga, ale obiecuję że powoli będę wracał do dalszej budowy DC-3. A tak delikatnie na swoje usprawiedliwienie pozwoliłem sobie w tym temacie (aby nie zakładać kolejnego wątku) wkleić króciutki temat z budowy modelu powstałego w ostatnim czasie. Konstrukcja z depronu 6mm na podstawie planów SIMPLE SCOUT z lekkimi modyfikacjami ze strony FliteTest. Ideą był model w całości mieszczący się na półce bagażnika lub w samym bagażniku (oprócz podwozia model jest nierozbieralny). Model w moim fantazyjnym malowaniu stylizowanym na barwy polskich samolotów z ,,kampanii wrześniowej,, (barwy na zdjęciach wyglądają troszkę inaczej niż w rzeczywistości na modelu - są mniej oliwkowe a powierzchnie dolne mniej szare). Jeszcze nie oblatany (muszę jeszcze wszystko razem zestroić i ustawić). A tak to wygląda na obecną chwilę. Pozdr 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 7 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Niezły modelik.Ja nie stety nie znam technik depronowych.Nigdy tego nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 7 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Dzięki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Simple wyszedl fajnie, DC tez eleganckie, mala podpowiedz choc juz niepotrzebna w tym modelu to do giecia powierzchni depronu z mniejszymi promieniami polecam opalarke naprawde daje rade a i potem mniej szlifowania pogietych powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 8 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Tak, jak najbardziej zgadzam się z opinią. Też stosuję opalarkę, jednak SIMPLE tak już ma w oryginale. Zresztą prawie wszystkie modele z FliteTest tak mają. Sam jestem ciekaw, jak ,,to,, będzie latało z takim łamanym profilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Przymierzałem się już kilka razy do tych modeli z łamanym profilem....ale jakoś nie mogę ? .Bardzo jestem ciekaw " jak to będzie latało " bo moje uprzedzenia to jedno a .... praktyka może być taka ze to właśnie będzie latało dlatego że ma taki profil. Jeszcze mam za mało doświadczenia z modelami żeby sam ocenić.... Dlatego będę czekał na opinię... . Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horeszko14 Opublikowano 8 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Zrobilem wiele modeli flitetest z ich profilami, i wszystkimi latalo mi sie dobrze a nawet bardzo dobrze poza jednym ktory nie byl wypuszczony przez nich tylko przez uzytkownika ich forum i ja go powiekszylem x2 przez co po fakcie okazalo sie ze natarcie to byla prawie pionowa sciana wiec lataja dobrze tylko przy skalowaniu w gore trzeba zwracac uwage na to jak sie profil zmienia. Druga alternatywna metoda jest tak zwany "armin wing" z kanalu experimental airlines na yt, skrzydlo wychodzi wtedy gladsze nie ma tych zalaman i jak sie rozmiesci dobrze dzwigary to mozna uzyskac skrzydlo takie jak to z flite test tyle ze nie tak kanciate.Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 Witam. Troszkę czasu minęło. Dzisiaj dzień na pytania?. Simple został wyposażony w osprzęt, ale niestety jeszcze nie latał. No cóż - czas wrócić do modelu DC. Otóż posiadam serwa EMAX ES3054MG o wadze 17g i momencie 3,5kg. Czy mogę je zastosować do napędu sterów (wys. kierunek)? Oraz czy w tak sporym modelu (waga ok. 2kg, rozp. 2,2m) może to być zrealizowane za pomocą bowdenów i wtedy serwa bliżej centralnej części kadłuba, czy może lepiej (ster wys. spięty razem) z tyłu kadłuba przy statecznikach? Do lotek myślałem dać EMAX-y ES08MA II o momencie 1,8kg i wadze 12g. Z pewnością jeszcze pytań będę miał więcej. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 WITAM Słowo się rzekło. Stanęło na bowdenach. Na razie spasowane na sucho. Pozdr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 W dniu 29.11.2023 o 17:04, rosik napisał: Witam. Troszkę czasu minęło. Dzisiaj dzień na pytania?. Simple został wyposażony w osprzęt, ale niestety jeszcze nie latał. No cóż - czas wrócić do modelu DC. Otóż posiadam serwa EMAX ES3054MG o wadze 17g i momencie 3,5kg. Czy mogę je zastosować do napędu sterów (wys. kierunek)? Oraz czy w tak sporym modelu (waga ok. 2kg, rozp. 2,2m) może to być zrealizowane za pomocą bowdenów i wtedy serwa bliżej centralnej części kadłuba, czy może lepiej (ster wys. spięty razem) z tyłu kadłuba przy statecznikach? Do lotek myślałem dać EMAX-y ES08MA II o momencie 1,8kg i wadze 12g. Z pewnością jeszcze pytań będę miał więcej. Pozdr Moim zdaniem bowden wytrzyma pod warunkiem solidnego zamocowania go najlepiej na całej dłudości pancerza w kadłubie. A jak nie masz jak tego wykonać to przynajmniej 4 - 5 punktach dobrze go wklej aby nie występowało wyboczenie. Ja zapezpieczam jeszcze przed pęknięciem miejsce na styku gwint- plastikowa rurka: robię to tak,że przygotowuje rurkę termokurczliwą i długości około 2 cm , nastepnie smaruję poxipolem mosiężny element ( tam gdzie już nie ma gwintu) i około 1cm pancerza . Na to zakładam rurkę i obkurczam zanim klej zwiąże. Polecam ten sposób bo bowdeny podobno lubią w tym miejscu pękać. W tak dużym modelu dałbym chyba na wysokość 2 serwa oddzielnie na każdą połówkę : zawsze to bezpieczniej. A na lotki serwa 1,8 kg? Nie za słabe będą? Nie ryzykowałbym i zastosowałbym na lotkach coś >2,5kg . Zawsze to bezpieczniej a model ładny i szkoda ryzykować uszkodzenia przez zbyt słabe serwa. Resumując gdybym był na twoim miejscu na ster wysokości zastosowałbym podwójne serwa na każdą połówkę coś około 2,5kg a na resztę dałbym posiadane przez Ciebie Emaxy 3, 6kg. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Tak. Tak też zamierzałem zrobić. Najpierw muszę ułożyć trasę bowdena aby pracował z jak najmniejszymi oporami. Co do serw to jeszcze zobaczę, ale prawdopodobnie zostanę przy tych co pisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 3 godziny temu, rosik napisał: Tak. Tak też zamierzałem zrobić. Najpierw muszę ułożyć trasę bowdena aby pracował z jak najmniejszymi oporami. Co do serw to jeszcze zobaczę, ale prawdopodobnie zostanę przy tych co pisałem. Tak , racja to ważna rzecz aby bowden był w lini prostej. Z serwami przemysl sprawę . Szczególnie jeśli chodzi o ster wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi