rosik Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2023 Witam. Myślę że każdy ma odnośnie narzędzi własne-różne oczekiwania. Osobiście jestem z tej wyrzynarki zadowolony. Chociaż jak we wszystkim tak i tu trzeba dojść do wprawy. Na pewno sprawdza się przy wycinaniu delikatnych elementów, zwłaszcza z cieńszych materiałów. Do grubszych z pewnością lepsza będzie DSH.
rosik Opublikowano 25 Stycznia Autor Opublikowano 25 Stycznia WITAM Przy modelu ciut do przodu. Klapki rewizyjne wykonane. Statecznik poziomy oklejony srebrną folią a cały kadłub do połowy folią białą. Oczywiście musiałem sobie wymyślić trochę ,,pod górkę,, i zdecydowłem się na okna pasażerów szklone w ramkach. W sumie na 14szt okienek złoży się 56szt ramek z różnej grubości sklejek. Kolejny etap - okleić spód kadłuba srebrną folią, wyciąć otwory pod okienka, zmontować ramki ze sklejki z szybkami i wkleić do kadłuba. A tak to wygląda: 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 2 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Lutego Witam. Spód i do połowy kadłub oklejone srebrną folią. Do oklejenia przejścia skrzydła w kadłub wykorzystałem takie coś jak na zdjęciach - półokrągłe żelazko. Kolejny etap to sklejenie ramek okien i wklejenie do kadłuba. 7
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 6 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 6 Lutego Witam Dzisiaj troszkę ,,podłubałem,,. Przygotowałem wzorniki malowanych pasów bocznych kadłuba z zaznaczonymi oknami. Z jednej strony kadłuba udało mi się wyciąć otwory pod okna.. Nie jestem tylko pewien jaki kolor powinny mieć te cienkie zewnętrzne paski - ciemny granatowy czy czarny. W różnych publikacjach różnie jest to opisywane. Może ktoś z kolegów wie? 5
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 22 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 22 Lutego WITAM Uff - okienka sklejone i wklejone. Szybki wklejone klejem Formula 560. W kolejnym etapie przybędą naklejki. A tak to wygląda: 6 1
Patryk Sokol Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Kanciaste te okna. Nie boisz się, ze będą od ich kantów propagować pęknięcia zmęczeniowe? ( )
rosik Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego Takie są w oryginale. Też myślałem o tym osłabieniu. Mam zamiar wzmocnić kadłub od środka.
Patryk Sokol Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego Godzinę temu, rosik napisał: Takie są w oryginale. Też myślałem o tym osłabieniu. Mam zamiar wzmocnić kadłub od środka. Generalnie to był taki żart materiałowy Bo przez kanciaste okna Dakoty, która problemów nie miała z tym żadnych, zastsowana to samo rozwiażanie w Comecie. I okazało się, że to co w Dakocie działało bardzo dobrze, tak w Comecie, przez ciśnieniową kabinę, spowodowało wypadki (właśnie przez pękanie zmęczeniowe, od narożników okien) Później okazało się, ze Dakota kometa wręcz przeżyła i lata do dziś. W modelu na 98% problemów Ci to nie sprawi, ale jest to na pewno ciekawa lekcja z historii lotnictwa
rosik Opublikowano 23 Lutego Autor Opublikowano 23 Lutego Ciekawa sprawa?. Tej historii nie znałem. Czyli powielanie rozwiązań nie zawsze się sprawdza. Ale o wzmocnieniu kadłuba faktycznie myślałem i nadal myślę?. Pozdr
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. rosik Opublikowano 29 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 29 Lutego WITAM. Przygotowałem i wyciąłem naklejki, to trzeba było nakleić. Na razie lewa strona kadłuba. Wkrótce prawa strona i matowy przód góry kadłuba przed kabiną. 7
zbjanik Opublikowano 29 Lutego Opublikowano 29 Lutego Grzegorz- w ramach uznania i wsparcia w budowie tego pięknego modelu przesyłam Ci obraz który był kiedyś zamieszczony w kalendarzu z samolotami LOT-u. Zauważyłem teraz, że nie wiedzieć czemu pominąłem tą kopułkę astro, no ale to se uż ne vrati? 1
kesto Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca 11 godzin temu, rosik napisał: Być może to wina perspektywy, ale mam wrażenie, że skrzydła są zaklinowane na ujemnych kątach. 1
rosik Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Przy modelu chwilowy zastój. W międzyczasie otrzymał tylko naklejki na drugim boku kadłuba i stateczników. Ostatnio trochę pochłonął mnie temat szlifierki taśmowej 2x72. W skrócie opisana w dziale ,,Warsztat,,.
Jerzy_R Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca Będzie czym depron szlifować Czekam(-y) na ciąg dalszy...
Rekomendowane odpowiedzi