model Opublikowano 30 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Ołówek na ostrzony i lecimy z tematem dalej ?, co do materiału z którego będę budował to zostaje przy balsie, budowa i tak będzie trwała raczej długo więc o dostępność materiału się nie boje. Przez rok czasu pytałem kolegów z forum co i jak na temat wilka, mam też troszkę wyliczeń więc działam dalej. Zostaje przy skali 1:7 może i za mały, może i będzie cegła (ale nie sądzę) ale wierzę że polecieć musi, nie ma innego wyboru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Zrobiłem drukowanego Wilka w skali 1:12 o masie 1.1 kg do lotu. 1:7 to ponad 70% wiekszy model. Spokojnie dasz radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Mam nadzieję, ? gondola silnika rozrysowana, najgorzej to ruszyć po roku postoju ale udało się i rysuję dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Ale masz jeszcze te moje bazgroły których skany ci wysyłałem? Bo w zasadzie to przerysować tylko na czysto... Aż tak wiele roboty nie ma... A jak byłbyś wydrukował tylko i posklejał to już byś teraz jechał z budową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Oczywiście że mam i podglądam co nieco, mówisz przerysować, posklejać i drukować ale jak to tak ? a samodzielne główkowanie i rysowanie ? Kiedyś na początku kariery na forum wyczytałem w jednym z postów cytuje( ilu jest modelarzy którzy zbierają dokumentację i sami rysują plany do budowy modelu samolotu? Na palcach jednej ręki można policzyć ) Wziąłem sobie to do serca i też chciałbym zaliczyć się do tego ścisłego grona ( oczywiście te 5 osób to przesada i jest chyba więcej takich modelarzy). Także każda kreseczka na planie musi być moja ale podpatrywać można, poza tym budujesz spalinówke a u mnie elektryk można odchudzić tu i tam, planuje dodać klapy dla mniejszego stresu przy ladowaniu, skrzydło będzie nie dzielone w całości więc i zamocowanie w kadłubie będzie też inaczej wyglądało ?. Tempest i P 51 już pod kończone czekają na wyposażenie elektryczne więc można pomyśleć o drewienku na wilka ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 No tutaj to masz całkowitą rację. Jeśli samodzielnie zaprojektowany i zbudowany model wykona całkowicie poprawnie swój pierwszy lot to satysfakcja jest ogromna. Również stawiając sobie kolejne wyzwania zdobywa się nowe doświadczenia i wiedza, wprawa coraz większa... Myślę że to SUPER! że masz takie ambicje. Zbudowałeś już sporo bardzo ładnych modeli, więc wierzę że spokojnie dasz radę. ? Bardzo mocno kibicuję. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Dzięki ? ja mam nadzieję że jak już zbudujemy swoje Wilki będą się fajnie prezentować na płycie lotniska ? ??? pomimo tej samej skali będzie małe zróżnicowane ( prawilna spalina i nowe czasy elektryfikacja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 Róbcie te wilki bo prawie nie ma co oglądać na forum!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 31 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 .....!!! Jak tam 109 tka ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 31 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 Ciąg dalszy rysowania.... Skrzydło dzielić czy zostawić jako całe, jeśli nie to łączenie na dwie równe części ? czy przy samym kadłubie ? Przy 3.5 kg na gotowo będę potrzebował jakieś 1000-1100 W mocy licząc 300w na kilogram ? Myślę że dwa silniki dualsky 2820 800kv powinny wystarczyć przy zasilaniu 4 s i śmigłach 12x6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 11 godzin temu, model napisał: .....!!! Jak tam 109 tka ? ? Zdycha, nie mam czasu na rokujące projekty a co mówić o tym starym kotlecie. Ja bym zrobił skrzydło w całości, patrz waga wilka, gąszcz kabelków, czas. Skrzydło od zera było w całości ze względu na wagę i jak fajnie latało. Fajne kreseczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 31 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 No to zawsze możesz podrzucić do mnie ja tam mogę dokończyć ? u mnie leci wszystko taśmowo ? i 109 wzbije się w powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 1 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Żebra skrzydła rozrysowane i mniej więcej wręgi kadłuba, zabrałem się za wręgi gondoli silnikowej ale mało co się zgadza ( co się od wlecze to nie uciecze) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 21 godzin temu, model napisał: No to zawsze możesz podrzucić do mnie ja tam mogę dokończyć ? u mnie leci wszystko taśmowo ? i 109 wzbije się w powietrze. Chyba będzie trzeba, najbardziej obawiam się, że zważysz i zamieścisz kompromitujàce mnie zdjęcia ME i wtedy będę skończony ? 58 minut temu, model napisał: Żebra skrzydła rozrysowane i mniej więcej wręgi kadłuba, zabrałem się za wręgi gondoli silnikowej ale mało co się zgadza Te gondole mają dzikie kształty, jak koledzy nie pomogą z wręgami to możesz zrobić ze styroduru i pociąć na plasterki i będziesz mógł odrysować od tego wręgi. Nawet nie musisz robić kopyta w skali modelu możesz mniejsze a potem powiększyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Obciążenia powierzchni się nie boje spokojnie ? ile ci tam wychodzi ? ? Liczby zataimy jeśli będziesz chciał. Co do gondoli spokojnie ogarnę, wczoraj po paru godzinach rysowania opadłem z sił i już mi precyzja spadła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Model jest u teściów, jak będę miał czas na to zważę wydaje się, że to cegła. Najwyżej uratujesz co się da a resztę zutylizujesz. Jak będziesz się wybierał do Gdańska to, jak to się kiedyś mówiło, daj znać. Buduj bo nudno na PFM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Daj znać ile waży, jaka rozpiętości długość cięciwy w najszerszym miejscu i końcówki skrzydła zobaczymy co wyjdzie z obliczeń ? Jak na złość desek balsowych 1.5 mm i nie tylko brak ? trzeba czekać a wilk prawie wyrysowany, można by tu zaczynać Z Łodzi do Gdańska niedaleko ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 No dobra Picasso, dawaj coś, bo jak pisał Patryk nie wiele sie ostatnio dzieje. Nie ma co oglądać... Deski balsowe to może tutaj: https://www.conrad.pl/o/sklejki-balsy-listwy-1201060 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobik Opublikowano 2 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2022 Znalazłem w archiwum plan Wilka w skali ~1:6,6.Publikowany w MAN...Może coś z niego przyda się w projekcie... pozdrawiam PZL-P38WilkMAN.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 3 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 8 godzin temu, bobik napisał: Znalazłem w archiwum plan Wilka w skali ~1:6,6.Publikowany w MAN...Może coś z niego przyda się w projekcie... pozdrawiam PZL-P38WilkMAN.rar 7.78 MB · 9 pobrań Wielkie dzięki za plany na pewno się przydadzą ? 8 godzin temu, merlin71 napisał: No dobra Picasso, dawaj coś, bo jak pisał Patryk nie wiele sie ostatnio dzieje. Nie ma co oglądać... Deski balsowe to może tutaj: https://www.conrad.pl/o/sklejki-balsy-listwy-1201060 Co do balsy to kupowałeś już może deseczki z conrada? Albo ktoś inny, chodzi o to co przyjdzie w paczce balsa czy jakiś substytut balsy ?( twardy i ciężki ) jak w przypadku desek 1.5 mm firmy kavan lub standard z modelemax raz jest ok a innym razem można deseczką krzywdę zrobić ? ( wiem wiem w dzisiejszych czasach nie ma co wybrzydzać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi