Skocz do zawartości

Leszno lotnisko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem, latałem, fajnie spędziłem czas i... do następnego spotkania.

Poniżej dwa logi z dwóch lotów pokazujące warunki do lotów.

Byłoby bajecznie gdyby nie paralotniarze.

image.png

image.png

• Lubię to 4
Opublikowano
5 godzin temu, wojcio69 napisał:

No właśnie najlepsze kominy trzeba było opuszczać przez nich....mam nadzieję ,że kolejnym razem będzie spokojniej i da się polatać wysoko i dłużej.

Fajnego masz tego Magica: bardzo mi się podoba i lata też spoko.

Fajnie było się w końcu poznać.

Opublikowano
53 minuty temu, Ares napisał:

Nieba dla każdego wystarczy 😉.

Opublikowano
10 minut temu, micro napisał:

Sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana: nad naszą strefą bez wyraźnej potrzeby przelatują paralotniarze na małej wysokości. Podobnie szybowce. 

Po prostu zachowują się tak jakby nas nie było na lotnisku .Lotnisko w Lesznie to obecnie firma zarządzana przez Urząd miasta i nie ma sekcji modelarskiej takiej oficjalnej.

Dlatego latamy niejako na dziko a Pan prezes póki co godzi się na to ,jednak bez większej dla nas przychylności.

Nie mam absolutnie pretensji do takiego stanu rzeczy  , ale szkoda ,że zapomniano o modelarzach a przeciez to też dziedzina lotnictwa.

• Lubię to 1
Opublikowano
54 minuty temu, micro napisał:

Roman problem jest w ogólnie pojętej kulurze.

Skoro na lotnisku wyznaczono miejsce, gdzie mogą latać swoimi samolotami i szybowcami modelarze, to szanuję to i nie latam im nad głową 20m na paralotni czy szybowcem.

Wszystko fajnie dopóki się nic nie dzieje, a pomyślałeś o skutkach zaplątania się w linki paralotni takiego samolotu 2,5m rozpiętości i 15kg wagi?

OK, niech nawet będzie, że to Ty miałeś prawo tam lecieć, a nie ja. I co z tego?

Ja stracę model za kilka tysięcy, a Ty w najlepszym układzie kilka miesięcy spędzisz w gipsie, a może resztę życia spędzisz na wózku inwalidzkim, a może poprostu nie przeżyjesz upadku.

Dlatego jak widzę paralotniarza lecącego w kierunku mojego modelu, to wolę zejść z jego toru lotu. Nie, nie dlatego, że się go boję, dlatego, że myślę.

• Lubię to 2
Opublikowano

Zgadzam się w 100% procentach z tym co Wojtek napisał. Nie uważam że paralotniarze są źli lub nic podobnego, ale mogliby chociaż podjechać powiedzieć że będą latali w tym obszarze i żebyśmy uważali oraz dać radio abyśmy wiedzieli kiedy zwiększyć uważność i ustąpić miejsca.
Powiem tak, wszystko zależy od człowieka i idzie się dogadać tak że niebo będzie dla każdego, ale muszą tego obie strony chcieć...

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
16 godzin temu, wojcio69 napisał:

Roman problem jest w ogólnie pojętej kulurze.

Skoro na lotnisku wyznaczono miejsce, gdzie mogą latać swoimi samolotami i szybowcami modelarze, to szanuję to i nie latam im nad głową 20m na paralotni czy szybowcem.

Wszystko fajnie dopóki się nic nie dzieje, a pomyślałeś o skutkach zaplątania się w linki paralotni takiego samolotu 2,5m rozpiętości i 15kg wagi?

OK, niech nawet będzie, że to Ty miałeś prawo tam lecieć, a nie ja. I co z tego?

Ja stracę model za kilka tysięcy, a Ty w najlepszym układzie kilka miesięcy spędzisz w gipsie, a może resztę życia spędzisz na wózku inwalidzkim, a może poprostu nie przeżyjesz upadku.

Dlatego jak widzę paralotniarza lecącego w kierunku mojego modelu, to wolę zejść z jego toru lotu. Nie, nie dlatego, że się go boję, dlatego, że myślę.

Tzw. 'strefy modelarskie' wyznaczone na lotniskach nie są strefą w rozumieniu podziału przestrzeni powietrznej. Modelarz musi ustąpić przed nadlatującym szybowcem czy paralotnią, a oni niestety mają prawo tam być i mają pierwszeństwo. Zwracam na to uwagę, bo paralotniarz lecący nisko w kominie z szansą odejścia na przelot może nie odpuścić, nawet jeśli dryfuje nad pole dla modelarzy. Latam również na paralotni i dla mnie takie ryzykowanie swojego zdrowia czy życia dla udanego przelotu jest trudne do pojęcia, ale fakty są jakie są.

• Lubię to 3
Opublikowano

Wojtku pogrzebałem trochę w necie i nie znalazłem przepisów na poparcie Twojej teorii. Prawdopodobnie słabo grzebałem. Pomożesz?

Znam sytuację z lotniska aeroklubowego, gdzie jak paralotniarze wlatywali w kwadrat modelarzy, to ktoś z modelarzy wykonywał telefon na wieżę do kierownika lotów i problem się rozwiązywał.

Może to tylko wewnętrzne ustalenia tego lotniska aeroklubowego.

Opublikowano

Choćby regulamin mojego lotniska Kobylnica:

"7. Wszelkie statki powietrzne, tj. samoloty, śmigłowce, szybowce, motolotnie mają zawsze ,,pierwszeństwo drogi". Osoby wykonujące loty modelami mają obowiązek ustępować z kursów kolizyjnych."

http://www.aeroklub.poznan.pl/artykuly.php?id=143

Ale nie o regulamin tu chodzi, bo on nie powstał z powietrza, tylko na podstawie ogólniejszych zasad. Leszno na dzisiejszej mapie przestrzeni powietrznej wygląda tak (ograniczyłem wysokość do 5000 stóp, czyli jakieś 1500m, żeby nie zaciemniać obrazu).

image.thumb.png.cf05eac2360aa48c6a5a7fe606daf436.png

Jak widzisz, żadnej strefy tam nie ma, a już na pewno nie modelarskiej. Jest 'otwarta' przestrzeń klasy G, w której obowiązują pewne zasady. A zasady są takie, że modele są najniżej w hierarchii jeśli chodzi o pierwszeństwo drogi. Nie znalazłem paragrafu w przepisach ogólnych o ruchu lotniczym, ale mam takie coś, pkt. 3:

image.thumb.png.f62ec8949917610b723cc6c96f10d6ba.png

https://www.ulc.gov.pl/_download/wiadomosci/03_2016/2_Nowe_przepisy_UAV_Seminarium_Łazarski_11marca_2016.pdf

To o czym piszesz, że ktoś na lotnisku zareagował i zrobił porządek, to według mnie bardzo dobra praktyka. Życzę Wam, żeby w Lesznie też respektowali Waszą obecność na lotnisku. Jednak, jeśli już dojdzie do sytuacji kolizyjnej, to trzeba uciekać modelem i się nie zastanawiać.

• Lubię to 1
Opublikowano

OK, czyli jak w regulaminie lotniska będzie napisane, że w tym i tym miejscu jest kwadrat modelarski i loty w nim są niedozwolone, to modelarze mają spoko wodza.

Fragment z przepisów ULC, to... Generalnie podobne zapisy będą dla paralotniarzy, lotniarzy, skoczków spadachronowych itd.

Ciekawe jak to jest z baloniarzami, którzy mają ograniczoną sterowność swoim statkiem powietrznym.

Wodniacy mają to ustalone bez względu gdzie i jak dużym statkiem pływasz:

Statki o napędzie mechanicznym ustępują wszystkim innym statkom, czyli jachtom żaglowym, czy np. kajakom i łodziom wiosłowym. Statki, które nie są statkami o napędzie mechanicznym, ani żaglowym, czyli wspomniany np. wcześniej kajak, ustępują statkom o napędzie żaglowym. https://www.blekitnypiotrus.pl/bpiotrus/zeglarz-materialy/zeglarz-jachtowy/prawo-drogi.php

I sprawa jest prosta. Ogólnikowo, to masz żagiel, to masz pierwszeństwo.

Zaczynamy żyć w czasach, gdzie wszystko musi być jednoznacznie napisane, bo zdrowy rozsądek, logika i kultura się zdewaluowały, czego doświadczam kilka razy dziennie przejeżdżając przez przejścia dla pieszych swoim samochodem.

A iluż to jest już pieszych, którzy nie chodzą, ale mieli pierwszeństwo.

Nie róbmy innym tego, co dla nas byłoby niemiłe, a świat i życie będzie łatwiejsze i piękniejsze bez opasłych przepisów.

P.S. Co do Kobylnicy, to jeszcze wolno tam latać dzięki  uprzejmości nowego właściciela, bo lotnisko aeroklubowe zostało przecież przeniesione do Kąkolewa.

Opublikowano
2 godziny temu, wojcio69 napisał:

Fragment z przepisów ULC, to... Generalnie podobne zapisy będą dla paralotniarzy, lotniarzy, skoczków spadachronowych itd.

Paralotnie i lotnie, jako załogowe statki powietrzne podlegają przepisom o pierwszeństwie drogi. Są to analogiczne zasady do tych, które opisywałeś dla jednostek pływających. Wklejam fragment. (Balony rządzą na niebie)

image.thumb.png.0aa8782090fc403a21dc30f50b1109bb.png

Modele ustępują pierwszeństwa wszystkiemu, co lata z pilotem na pokładzie.

Wyjątkiem jest strefa widoczna na mapach airspace.pansa.pl, w której nikt poza jej użytkownikami nie powinien się znaleźć. Ciekawe czy są takie strefy dla modeli w Polsce?

2 godziny temu, wojcio69 napisał:

Nie róbmy innym tego, co dla nas byłoby niemiłe, a świat i życie będzie łatwiejsze i piękniejsze bez opasłych przepisów.

Uważam, że w lotnictwie takie 'romantyczne' podejście nie ma racji bytu. Ale nie zaśmiecajmy tematu kolegom:)

Opublikowano

Przepisy przepisami i mają znaczenie nadrzędne. Tym niemniej właściciel/zarządzający lotniskiem w większości przypadków może tak zorganizować loty, aby poszczególni użytkownicy nie wchodzili sobie w drogę. Zwykle lotnisko jest na tyle duże, że da się to zrobić, można wyznaczyć "strefy" dla poszczególnych użytkowników i tak się robi. I poza wyjątkowymi sytuacjami nikt nikomu nie wchodzi w drogę.

Nie znam sytuacji na leszczyńskim lotnisku, ale może warto porozmawiać z osobami decyzyjnymi na ten temat.

• Lubię to 1
Opublikowano
30 minut temu, dariuszj napisał:

Nie znam sytuacji na leszczyńskim lotnisku, ale może warto porozmawiać z osobami decyzyjnymi na ten temat.

Co jakiś czas są organizowane spotkania organizacyjne odnośnie lotniska. Jakby kilka modelarzy się pojawiło to może udałoby się coś ustalić.

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, dariuszj napisał:

Przepisy przepisami i mają znaczenie nadrzędne. Tym niemniej właściciel/zarządzający lotniskiem w większości przypadków może tak zorganizować loty, aby poszczególni użytkownicy nie wchodzili sobie w drogę. Zwykle lotnisko jest na tyle duże, że da się to zrobić, można wyznaczyć "strefy" dla poszczególnych użytkowników i tak się robi. I poza wyjątkowymi sytuacjami nikt nikomu nie wchodzi w drogę.

To znaczy na lotnisku w Lesznie póki co egzystują wszyscy i to w sumie w zgodzie. Po prostu czasami zdarza się ,że jak paralotnie latają to zapominają o nas i przecinają naszą przestrzeń nisko , a wtedy gdy model jest wysoko w kominie robi się mało komfortowo. 

Pan Prezes pozwala nam latać więc nie ma co narzekać ale fajnie by było aby piloci szczególnie glajtów trochę zwracali na nas uwagę i omijali przestrzeń gdzie latamy.

Jednak co by nie mówić w Lesznie jest spoko poza drobnymi czasem sytuacjami o których wspomniałem.

Paralotniarze to też w sumie lotnicy więc trzeba się szanować i tolerować.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.07.2024 o 00:36, Ares napisał:

To znaczy na lotnisku w Lesznie póki co egzystują wszyscy i to w sumie w zgodzie. Po prostu czasami zdarza się ,że jak paralotnie latają to zapominają o nas i przecinają naszą przestrzeń nisko , a wtedy gdy model jest wysoko w kominie robi się mało komfortowo. 

Pan Prezes pozwala nam latać więc nie ma co narzekać ale fajnie by było aby piloci szczególnie glajtów trochę zwracali na nas uwagę i omijali przestrzeń gdzie latamy.

Jednak co by nie mówić w Lesznie jest spoko poza drobnymi czasem sytuacjami o których wspomniałem.

Paralotniarze to też w sumie lotnicy więc trzeba się szanować i tolerować.

Jedna z przyczyn incydentów, o których wspominacie a może główna: Paralotniarze wykonują tam sporo lotów szkolnych. Na wczesnym etapie szkolenia jest możliwe, że uczeń nie upilnuje toru lotu i na przykład spóźni zakręt.  Uważajmy na siebie. Zasada ograniczonego zaufania to podstawa.

• Lubię to 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za wspólne loty, mam nadzieje że ze jakiś czas znów razem polatamy.

Jeszcze kilka fotek z innych ujęć.😀

20240816_111053.thumb.jpg.0b2043a956002224e29077b0da3ffad9.jpg20240816_133751.thumb.jpg.7288ef2396779aa1cd3085df3e158454.jpg20240816_164616.thumb.jpg.74a2d5c3d13f77001c653878670ad850.jpg20240816_175424.thumb.jpg.bcbd9dd04558c44fd5e2de0ef1050677.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Było super i mam nadzieję ,że jeszcze w tym sezonie uda się spotkać i polatać.

Pogoda dopisała , to najważniejsze.

Opublikowano
10 minut temu, Ares napisał:

Pogoda dopisała , 

Komary też dopisywały. Ale nie przeszkodzą nam one w lotach😉

• Haha 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.