pacyfic_77 Opublikowano 5 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 Można żywicę zagęścić areosilem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 5 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2023 W dniu 4.07.2023 o 16:06, marek_c4 napisał: Pomysł z żywicą, wydaje się całkiem fajny, ale u mnie chyba się nie sprawdzi. Nie mam płaskich powierzchni, więc pewnie żywica będzie ściekać Jak Piotrek sugerował z tym ze aerosil też płynie,tylko mikro balon.Zageszczasz do porzadanej przez Ciebie gęstosci to do strzykawki i wypelniasz fugi.Tak jak byś pracował z tubą silikonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 W dniu 5.07.2023 o 14:31, Grzesiek napisał: Jak Piotrek sugerował z tym ze aerosil też płynie,tylko mikro balon.Zageszczasz do porzadanej przez Ciebie gęstosci to do szczykawki i wypelniasz fugi.Tak jak byś pracował z tubą sylikonu Co to szczykawka i sylikon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Nie wiesz Seba?? ? szczykawka jest do szczykania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Ok poprawione.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 13 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Dopiero dzisiaj zobaczyłem Twój wątek i przeczytałem go od A do, no jeszcze nie ma Z. Mam uwagi co do pokrywy silnika. Ona nie może być równo z pokładem, bo jakbyś jej nie uszczelniał, nawet przy braku fali podczas pływania będzie się lało do środka. Jeżeli już musi tak zostać, to przynajmniej otocz krawędzie otworu litewkami np. 5x5. Nie rozwiąże to problemu ale przynajmniej go zmniejszy. Bardzo pomoże też zamontowanie tzw. falochronu przed tą pokrywą. Ma to kształt albo płaskiej litery V albo łuku skierowanych w stronę dziobu i dochodzących do burt. Tutaj wysokość ok. 15-20 mm. W wątku o Omedze w poście z 12 grudnia 2021 autor pokazuje zdjęcia, tam ładnie widać jak taki falochron wygląda i łatwo wyobrazić sobie jak działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 14 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 19 godzin temu, CrazyTomas napisał: Dopiero dzisiaj zobaczyłem Twój wątek i przeczytałem go od A do, no jeszcze nie ma Z. Mam uwagi co do pokrywy silnika. Ona nie może być równo z pokładem, bo jakbyś jej nie uszczelniał, nawet przy braku fali podczas pływania będzie się lało do środka. Jeżeli już musi tak zostać, to przynajmniej otocz krawędzie otworu litewkami np. 5x5. Nie rozwiąże to problemu ale przynajmniej go zmniejszy. Bardzo pomoże też zamontowanie tzw. falochronu przed tą pokrywą. Ma to kształt albo płaskiej litery V albo łuku skierowanych w stronę dziobu i dochodzących do burt. Tutaj wysokość ok. 15-20 mm. W wątku o Omedze w poście z 12 grudnia 2021 autor pokazuje zdjęcia, tam ładnie widać jak taki falochron wygląda i łatwo wyobrazić sobie jak działa. Rozumiem co masz na myśli. Dzięki za uwagę dotyczącą pokrywy, na razie temat uszczelnienia jest dość odległy, ale .... będę miał na uwadze Twoje rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 17 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2023 W dniu 11.07.2023 o 21:28, mike217 napisał: Nie wiesz Seba?? ? szczykawka jest do szczykania . Ptactwo również szczy. Czy to kawka czy to kania . 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Witam po przerwie (kolejnej długiej ) Odnośnie przekładek pomiędzy deskami pokładu, postanowiłem że spróbuję wykonać je z listewek drewnianych 1x1mm. W dniu dzisiejszym, dotarły do mnie zamówione listwy, no i ........... znowu zagwozdka. Planowałem przekładki bobejcować na czarno, a deski zostawić jasne, ale ... co gdyby zrobić na odwrót ... ? Może czarne deski pokładu, z jasnymi fugami, otoczone mahoniem, wyglądałyby lepiej ? Jakoś nie potrafię sobie tego zwizualizować Jak myślicie - jak będzie ładniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Czarne deski z białymi listewkami. Będzie odlot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Jak powiada Sandghuru, czarny kolor przepuszcza złą energię, czyli ją chłonie. Biały natomiast całkowicie ją odbija. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 31 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2023 No póki co, ten czarny pokład z jasnymi fugami, najbardziej do mnie przemawia. Zrobię dzisiaj jakąś próbkę, jak to wygląda. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Czy temat umarł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Łeee to tylko pływa a nie lata...kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c4 Opublikowano 13 Września Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 11 godzin temu, rkrzysztof napisał: Czy temat umarł? Nie nie umarł - czeka na lepsze czasy A tak poważnie, na razie jakoś weny nie ma, ale na pewno wrócę do tematu budowy tej łódki. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września W dniu 12.09.2024 o 21:41, Paweł Prauss napisał: Łeee to tylko pływa a nie lata...kicha Pływa, i to do przodu, do tyłu, oraz skręca, a nie tylko kręci się w kółko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września W sumie zawsze się śmiali z modeli klas mono czy hydro .. ze pływamy w kółko w jedna stronę . Ale uwięź to już chyba bije na głowę wszystko . Zreszta i to i to na wymarciu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września Św. p. Piotr Zawada mawiał, że to kura na sznurku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Września Udostępnij Opublikowano 17 Września W dniu 14.09.2024 o 15:10, mike217 napisał: W sumie zawsze się śmiali z modeli klas mono czy hydro .. ze pływamy w kółko w jedna stronę . Ale uwięź to już chyba bije na głowę wszystko . Zreszta i to i to na wymarciu . A widziałeś łódeczkę, która zrobi wiązankę pętli sterowanych, ósemkę lub lot odwrócony? Nie wspominając o przewrocie podwójnym, klepsydrze czy czterolistnej koniczynie :-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 17 Września Udostępnij Opublikowano 17 Września Paweł, zadiwił byś się tym co potrafi taka łódka; nawet nurkuje i sama powstaje do poziomu z pływania na plecach, bez żadnej elektroniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi