pablos Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Witam mój regulator przestał nagle działać. Rozkręciłem go i okazało się że pod obudową jest jakaś brązowo oleista substancja Substancja ta piecze trochę w język jak jej popróbować . Myślę że jest to eletrolit z kondesatora . Ponieważ elektrolit jest przewodnikiem to zachodzi podejrzenie że powstało zwarcie na elektronice i jest po regulatorze. Pomimo to chciałbym wlutować nowe kondensatory i zobaczyć a może jednak ruszy. Moje pytania są następujące: 1 Czy faktycznie może to być elektrolit z kondensatora 2 Jeśli tak to czym to wymyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 31 minut temu, pablos napisał: Witam mój regulator przestał nagle działać. Rozkręciłem go i okazało się że pod obudową jest jakaś brązowo oleista substancja Substancja ta piecze trochę w język jak jej popróbować . Myślę że jest to eletrolit z kondesatora . Ponieważ elektrolit jest przewodnikiem to zachodzi podejrzenie że powstało zwarcie na elektronice i jest po regulatorze. Pomimo to chciałbym wlutować nowe kondensatory i zobaczyć a może jednak ruszy. Moje pytania są następujące: 1 Czy faktycznie może to być elektrolit z kondensatora 2 Jeśli tak to czym to wymyć Mozesz dalej probowac czyscic jezykiem tylko moze Ci czasu nie starczyc na nastepny post ?. Ale jaja! Jestem na tym forum 10 lat ale ten post bije wszystko, nawet komentarze na temat aerodynamiki Jurka CzyNo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 No to mi pomogłeś baw się jajami dalej ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 wygląda że tak to nic innego być nie może. W elektronicznym kosztują grosze (kosztowały) więc warto spróbować wymienić/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Alkohol izopropylowy lub benzyna ekstrakcyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Wlutuj nowe kondensatory o takiej samej pojemności i napięciu. Ważne są również wymiary i raster wyprowadzeń. Przy okazji wymień termopad. Muszą to być kondensatory niskoimpedancyjne o temperaturze pracy 105 stopni C. Do regulatorów bardzo dobre są kondensatory firmy Rubycon z oznaczeniem ZL(niskoimpedancyjne). Zabrudzoną elektrolitem elektronikę umyj spirytusem izopropylowym używając np. szczoteczki do mycia zębów i jak wyschnie polakieruj lakierem PVB60, nawet kilkakrotnie. Tylko nie lakieruj radiatorów tranzystorów mocy ale ich wyprowadzenia jak najbardziej. Lakier ten doskonale zabezpiecza elektronikę przed wilgocią (przed elektrolitem z kondensatorów także ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 I nie pomyl polaryzacji kondensatorów. Nie bez powodu jedną nóżkę mają krótszą. Swoją drogą myślałem że te regle jeti w środku będą wyglądać lepiej, tzn jakość będzie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 2 godziny temu, mar_io napisał: Swoją drogą myślałem że te regle jeti w środku będą wyglądać lepiej, tzn jakość będzie lepsza. Wszystkie są na jedno kopyto, różnią się tylko programem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksdl Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Do mycia resztek elektrolitu lepiej sprawdzi się woda destylowana potem dobrze wysuszyć, dopiero przy suszeniu możesz się wspomóc izopropanolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Ja nigdy nie widziałem aby kondensator wydzielał jakiś płyn, moim zdaniem jest to jakiś topnik spotykałem fabryczne lutowania i były zapaćkane topnikiem. Co do wymiany kondensatorów to się zgodzę na jednym zdjęciu wydaje mi się że kondensator jest spuchnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Paweł, czym zasilasz ten regulator. Jeżeli ogniwami LiPol to ile cel ma pakiet zasilający. Jak latasz na 14 ogniwach LiPol to kondensatory powinny być na co najmniej 63V. Jak jest w rzeczywistości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Na tym regulatorze latałem 10s. kondensator oryginalny jest taki jak na zdjęciu Nie mogę znalezć identycznego. Nie wiem czy ten będzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Tak będzie dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 9 godzin temu, pablos napisał: No to mi pomogłeś... Taka byla intencja ?. Mam nadzieje, ze nastepnym razem zastanowisz sie zanim posmakujesz wydzieliny z urzadzen elektrycznych, a takze innych... 9 godzin temu, pablos napisał: ...baw się jajami dalej ?? Pomysle o tym wieczorem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 29 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Gdybyś milczał byłbyś mędrcem Andrzeju z Brisbane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 https://pl.farnell.com/rubycon/63zlh820mefc12-5x40/cap-820-f-63v-20/dp/2346419 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 4 godziny temu, pablos napisał: Gdybyś milczał byłbyś mędrcem Andrzeju z Brisbane ? Podzielilem sie ta wiadomoscia z kolega doktorem, ktory pracuje w Szpitalu Emergency (Izba Przyjec/Wypadkow??). Mowi, ze mial kilka podobnych przypadkow, czesc z nich zmarla, inni stracili struny glosowe/mowe etc Maly wlos a stracilibysmy kolege z forum; miales duzo szczescia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Odnosząc się do pierwszego postu, najlepiej czyścić w myjce ultradźwiękowej. Ja tak uratowałem kartę grafiki do mojego starego kompa używanego do frezarki CNC. Jako płyn stosowałem spirytus. Wg mnie nie ma skuteczniejszej metody. Tutaj filmik z Netu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos Opublikowano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 Andrzeju !!! mam dla Ciebie dobrą wiadomość . Umówiłem Ci wizytę w Psychiatric Emergency Centre Brisbane. Powiedzieli że cię tam chętnie znowu zobaczą ??????? 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2023 19 godzin temu, pablos napisał: Nie mogę znalezć identycznego. Nie wiem czy ten będzie dobry Nie ma potrzeby tak "daleko"szukać.? https://www.tme.eu/pl/katalog/kondensatory-elektrolityczne-tht_112342/?mapped_params=118%3A1488356%3B120%3A1437163%3B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi