stan_m Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 2 godziny temu, paulusr napisał: Korci mnie, żeby całkowicie schować napędy lotek i klap. Grubość lotki 26 mm i 37 klapy. Czyli od osi 13 i 18.5. Żeby zejść poniżej poszycia trzeba odjąć jeszcze 2 mm. Co sądzicie? Pomysł dobry. Przy doborze serw i długości ramion dźwigni (serw i sterów, lotek) trzeba się kierować wartością tzw.momentu zawiasowego a nie wartością siły serwa. Moment zawiasowy trzeba wyliczyć indywidualnie dla każdego steru, gdyż na pudełku serwa mamy podany moment obrotowy serwa (kGx 1cm) a ten parametr dotyczy "wnętrzności" serwa (jakości materiałów kół zębatych, potencjometru, silnika). Moment zawiasowy jest iloczynem siły aerodynamicznej działającej na ster przy określonym kącie jego wychylenia oraz 1/4 odległości na Średniej Cięciwie Aerodynamicznej od osi obrotu steru, lotki. Wzór na Siłę Aerodynamiczną Steru: Fst=0,0115×r×v2×S×β Gdzie: Fst – siła aerodynamiczna steru [N] r- gęstość powietrza (na poziomie ziemi 1,226 kg/m3) v- prędkość lotu modelu [m/s] S -powierzchnia steru modelu [m2] β - kąt wychylenia steru [ilość stopni] i jeszcze wór na Moment Zawiasowy Steru: Mst =Fst xLst Gdzie: Mst – moment zawiasowy steru [będzie wyrażony w kGxcm gdy podzielimy przez 9,81] Fst - siła aerodynamiczna steru [N] Lst – odległość punktu ¼ SCA steru od osi obrotu steru [cm] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Zaraz policzę. Dzięki Stanisław. Argument powiększających się luzów od silnika też trzeba wziąć pod uwagę. Nie widziałem w dużych modelach napędów RDS. Może to trzeba przemyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Widoczny napęd steru łatwiej jest skontrolować. Poza tym czy warto na takim nietuzinkowym modelu eksperymentować ? Mam nadzieję zobaczyć model w Bobrownikach. Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Siła działająca na ster to 60.9 N przy 60m/s i 30o. Ale z tym momentem to nie wiem czy coś rozumiem ? Oś obrotu od 1/4 cięciwy dzieli 0.8 cm. Ale dowiedziałem się, że klapki flettner zmniejszają ten moment. Cytat Poza tym czy warto na takim nietuzinkowym modelu eksperymentować ? No waśnie, no waśnie! Chociaż łatwiej skrzydła włożyć do pokrowca bo nic nie haczy ? Chyba zrobię tak jak ster wysokości, czyli częściowo ukryte. Wy mi lepiej powiedzcie gdzie dać odbiorniki jak cały kadłub jest węglowy. Anteny na zewnątrz w okolicy kadłuba nie rozwiążą problemu ekranowania. Myślałem o skrzydłach (końcówki) Dziś przyszła rura 40/1.5 3K z Engela. 270g vs 680g (PA38 40/2). Chyba się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 6 minut temu, paulusr napisał: Wy mi lepiej powiedzcie gdzie dać odbiorniki jak cały kadłub jest węglowy. Anteny na zewnątrz w okolicy kadłuba nie rozwiążą problemu ekranowania. Myślałem o skrzydłach (końcówki) Jak wyciągniesz anteny poza kadłub, to czemu miało by dalej zakłócać?, będzie ok, jak będą poza węglowym kadłubem moim zdaniem. No chyba, że chodzi o względy estetyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Ale w locie kadłub może zasłaniać anteny, tym bardziej, że w centroplacie są też spore powierzchnie są węglowe. Chyba, że przesadzam. Może nie ma takiej możliwości, żeby zasłonił 4 anteny. Najwyżej dam jeszcze 1 satelitkę w trybie klonowania w końcówce skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 2 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Jak masz 4 anteny to wystaw po jednej ma każdej stronie tzn góra dół prawo lewo, i nie ma opcji wtedy żeby wszystkie 4 na raz się zasłoniły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Mocowanie statecznika 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Zapomniałem tego zrobić przed wycięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 2x160g + żywica z mikrobalonem. Klapki były węglowe ale nie dość sztywne. Teraz są wystarczająco sztywne. Do dalszej obróbki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 14 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 W dniu 2.02.2023 o 16:20, paulusr napisał: Wy mi lepiej powiedzcie gdzie dać odbiorniki jak cały kadłub jest węglowy. Anteny na zewnątrz w okolicy kadłuba nie rozwiążą problemu ekranowania. Myślałem o skrzydłach (końcówki) Nie pamietam jaką masz aparaturę, ale np. Spektrum robi wersje odbiorników do modeli węglowych. Nie wiem, czy czymś się róznią w sensie elektroniki od zwykłych, ale mają zdecydowanie dłuższe antenki, które należy wystawić poza model.Pomysł z paroma odbiornikami/satelitami z antenkami wystającymi z różnych stron pewnie też dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 14 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2023 Jeti. Być może zastosuję odbiorniki Rex3 z dłuższymi antenami zamiast RSat2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 15 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2023 Poprawiłem też golenie. Tłoczyska są stalowe. Dodałem też mosiężne tuleje na końcach cylindrów. Blokada zaciśnięta jest teraz na widelcu. I osłonki... 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Wkleiłem zawiaski klap podwozia Wzmocniłem nieco błotnik. Pierwsze przymiarki. Przydałaby się szersza opona. Tak ze 40 mm. Jak sprawują się te drukowane z TPU przy większym obciążeniu. Widziałem działające w mniejszych modelach i było ok. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 11 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 Powolutku ale do przodu... Klapa podwozia przyklejona do goleni na Pu sikaflex i przykręcona w 3 punktach. Górne mocowania umożliwia niewielką regulację dopasowania. Klej Pu jest elastyczny. 334338725_6092667490821546_4030472055218234695_n.mp4 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 12 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 Mała klapka sterowana za pomocą serwa 7kg przez sekwenser z funkcją wyłączenia zasilania serwa. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 22 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 to trzeba zobaczyć na żywo, zdjęcia nie oddają wielkości modelu to jest "mrówkojad" gigant Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paulusr Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 Prace nad ramką. Oraz przymiarka drukowanej wkładki do wnęki podwozia. Oraz przymiarka drukowanej wkładki do wnęki podwozia. 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2023 15 godzin temu, pacek napisał: to trzeba zobaczyć na żywo, zdjęcia nie oddają wielkości modelu to jest "mrówkojad" gigant I zaczyna to być problem, bo nie mam jak się obrócić z modelem w mojej nowej "modelarni" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi