Jump to content

Jaki pierwszy konstrukcyjny model ?

Recommended Posts

Cześć,

Od zawsze buduje i latam styropianowymi skrzydełkami.

Naszła mnie ochota na zbudowanie jakiegoś konstrukcyjnego modelu. Warsztat posiadam, wycinać w sklejce i balsie umiem, obklejanie modelu folią jakoś mi idzie.

Myślę o jakimś motoszybowcu gdzie wręgi kadłuba, żeberka skrzydła i ogólnie całość jest ze sklejki/balsy. Rozpiętość może do 2,5-3m. Kadłub z usterzeniem tylnym łączony rurką z wędki ale może też być konstrukcyjnie. Skrzydła kryte częściowo balsą a częściowo folią. Kopułka zrobiona z butelki itd..
Wiem, że na pewno z laminowaniem sobie nie poradzę, przynajmniej na tym etapie.

Z racji tego, że totalnie pochłonęło mnie FPV i przez całe życie budowałem latające skrzydła to nie mam pomysłu ani wiedzy co mógłbym zbudować.
Najlepiej gdyby plany były łatwo dostępne w sieci.

Czy może ktoś mi doradzić biorąc pod uwagę powyższe sugestie ? 

W dniu 17.03.2023 o 08:25, toretto1995 napisał:

Damian , napisz jeszcze jak ci idzie latanie? Bo skoro siedzisz w fpv to tam pilotaż wygląda zupełnie inaczej.

Jeżeli umiesz w miarę poprawnie pilotować modele RC proponuję kultowego Wicherka : to naprawdę sprawdzony i dobrze latający samolot prosty w pilotażu i w budowie. Rozmiary do wyboru od 1m do  2,2m rozpiętości. Polecam rozmiar 1,4m czyli Wicherek 15. 

Poradzisz sobie z pewnością z budową i będziesz zadowolony.

Jeżeli zaś masz bardzo małe doświadczenie w pilotażu to lepiej zbudować motoszybowiec np.

http://eshop.rcrevue.cz/planky-rc-revue/3416-rebelant-257.html (plany można zamówić za pośrednictwem sklepu ModeleMax koszt 20 -30zł a masz gotowe rysunki i nie trzeba kleić kartek z drukarki)

Myślę ,że na pierwszy konstrukcyjny model 3m to trochę za dużo. 

W dniu 17.03.2023 o 08:25, toretto1995 napisał:

rady Andrzeja i Arka bardzo dobre👐

ja ze swojej strony  zaproponuję "Prząsniczkę" lekko zmodernizowana , co by poprawnie  latała- trzeba powiekszyć ramie statecznika poziomego.Czyli  wydłuzyć kadłub na odcinku płat-statecznik poziomy.

Gotowe plany sa w sieci

W dniu 20.03.2023 o 08:39, d9Jacek napisał:

ze swojej strony  zaproponuję "Prząsniczkę" lekko zmodernizowana , co by poprawnie  latała- trzeba powiększyć ramie statecznika poziomego.

A dokładnie  o ile trzeba powiększyć to ramię ? Jeżeli  budowałeś to powiedz. Mój kadłub nie jest jeszcze gotowy ...

W dniu 20.03.2023 o 17:39, d9Jacek napisał:

rady Andrzeja i Arka bardzo dobre👐

ja ze swojej strony  zaproponuję "Prząsniczkę" lekko zmodernizowana , co by poprawnie  latała- trzeba powiekszyć ramie statecznika poziomego.Czyli  wydłuzyć kadłub na odcinku płat-statecznik poziomy.

Gotowe plany sa w sieci

1 godzinę temu, RobRoy napisał:

A dokładnie  o ile trzeba powiększyć to ramię ? Jeżeli  budowałeś to powiedz. Mój kadłub nie jest jeszcze gotowy ...

Przasniczka potrzebuje nie tylko przedluzonego kadluba a takze przeniesionego usterzenie poziomego, np T tak jak to bylo w Polonez. 

• Upvote 1
  • Dzięki 1

14 godzin temu, Andrzej Klos napisał:

takze przeniesionego usterzenie poziomego

dokladnie tak,

👍

16 godzin temu, RobRoy napisał:

nie liczyłem...opieram sie  na info  jakie uzyskałem od Leszka Podgórskiego  z Torunia, On tę Prząsniczke popełnił.Sądzę, że wg zasady podanej przez W .Sciera

16 godzin temu, RobRoy napisał:

A dokładnie 

tu masz   coś takiego... mam te plany w skali 1:1. moge  zrobic kserokopie i wysłac   za pobraniem-  Arkusz formatu A0...jaki koszt  wydruku ? nie wiem

http://www.modellbauparadies.de/Vanguard-Motorsegler-von-Peter-Kriz-2640cm-Spannweite

Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.