toretto1995 Posted March 17 Share Posted March 17 Cześć, Od zawsze buduje i latam styropianowymi skrzydełkami. Naszła mnie ochota na zbudowanie jakiegoś konstrukcyjnego modelu. Warsztat posiadam, wycinać w sklejce i balsie umiem, obklejanie modelu folią jakoś mi idzie. Myślę o jakimś motoszybowcu gdzie wręgi kadłuba, żeberka skrzydła i ogólnie całość jest ze sklejki/balsy. Rozpiętość może do 2,5-3m. Kadłub z usterzeniem tylnym łączony rurką z wędki ale może też być konstrukcyjnie. Skrzydła kryte częściowo balsą a częściowo folią. Kopułka zrobiona z butelki itd.. Wiem, że na pewno z laminowaniem sobie nie poradzę, przynajmniej na tym etapie. Z racji tego, że totalnie pochłonęło mnie FPV i przez całe życie budowałem latające skrzydła to nie mam pomysłu ani wiedzy co mógłbym zbudować. Najlepiej gdyby plany były łatwo dostępne w sieci. Czy może ktoś mi doradzić biorąc pod uwagę powyższe sugestie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wother Posted March 17 Share Posted March 17 Fajnym modelem jest Guppy II w wersji z lotkami, chociaż mam też skrzydło bez lotek i świetnie lata Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bodzioch Posted March 17 Share Posted March 17 Może OGAR SZD-OGAR.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ares Posted Sunday at 07:00 PM Share Posted Sunday at 07:00 PM W dniu 17.03.2023 o 08:25, toretto1995 napisał: Czy może ktoś mi doradzić biorąc pod uwagę powyższe sugestie ? Damian , napisz jeszcze jak ci idzie latanie? Bo skoro siedzisz w fpv to tam pilotaż wygląda zupełnie inaczej. Jeżeli umiesz w miarę poprawnie pilotować modele RC proponuję kultowego Wicherka : to naprawdę sprawdzony i dobrze latający samolot prosty w pilotażu i w budowie. Rozmiary do wyboru od 1m do 2,2m rozpiętości. Polecam rozmiar 1,4m czyli Wicherek 15. Poradzisz sobie z pewnością z budową i będziesz zadowolony. Jeżeli zaś masz bardzo małe doświadczenie w pilotażu to lepiej zbudować motoszybowiec np. http://eshop.rcrevue.cz/planky-rc-revue/3416-rebelant-257.html (plany można zamówić za pośrednictwem sklepu ModeleMax koszt 20 -30zł a masz gotowe rysunki i nie trzeba kleić kartek z drukarki) Myślę ,że na pierwszy konstrukcyjny model 3m to trochę za dużo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
d9Jacek Posted Monday at 07:39 AM Share Posted Monday at 07:39 AM W dniu 17.03.2023 o 08:25, toretto1995 napisał: Czy może ktoś mi doradzić biorąc pod uwagę powyższe sugestie ? rady Andrzeja i Arka bardzo dobre👐 ja ze swojej strony zaproponuję "Prząsniczkę" lekko zmodernizowana , co by poprawnie latała- trzeba powiekszyć ramie statecznika poziomego.Czyli wydłuzyć kadłub na odcinku płat-statecznik poziomy. Gotowe plany sa w sieci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jerzy Markiton Posted Monday at 02:41 PM Share Posted Monday at 02:41 PM A na hiesbok.cz zaglądałeś ? Pozdrawiam - Jurek Link to comment Share on other sites More sharing options...
RobRoy Posted Tuesday at 07:14 PM Share Posted Tuesday at 07:14 PM W dniu 20.03.2023 o 08:39, d9Jacek napisał: ze swojej strony zaproponuję "Prząsniczkę" lekko zmodernizowana , co by poprawnie latała- trzeba powiększyć ramie statecznika poziomego. A dokładnie o ile trzeba powiększyć to ramię ? Jeżeli budowałeś to powiedz. Mój kadłub nie jest jeszcze gotowy ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Klos Posted Tuesday at 09:01 PM Share Posted Tuesday at 09:01 PM W dniu 20.03.2023 o 17:39, d9Jacek napisał: rady Andrzeja i Arka bardzo dobre👐 ja ze swojej strony zaproponuję "Prząsniczkę" lekko zmodernizowana , co by poprawnie latała- trzeba powiekszyć ramie statecznika poziomego.Czyli wydłuzyć kadłub na odcinku płat-statecznik poziomy. Gotowe plany sa w sieci 1 godzinę temu, RobRoy napisał: A dokładnie o ile trzeba powiększyć to ramię ? Jeżeli budowałeś to powiedz. Mój kadłub nie jest jeszcze gotowy ... Przasniczka potrzebuje nie tylko przedluzonego kadluba a takze przeniesionego usterzenie poziomego, np T tak jak to bylo w Polonez. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
d9Jacek Posted Wednesday at 10:47 AM Share Posted Wednesday at 10:47 AM 14 godzin temu, Andrzej Klos napisał: takze przeniesionego usterzenie poziomego dokladnie tak, 👍 16 godzin temu, RobRoy napisał: A dokładnie o ile trzeba powiększyć to ramię ? Jeżeli budowałeś to powiedz. Mój kadłub nie jest jeszcze gotowy ... nie liczyłem...opieram sie na info jakie uzyskałem od Leszka Podgórskiego z Torunia, On tę Prząsniczke popełnił.Sądzę, że wg zasady podanej przez W .Sciera 16 godzin temu, RobRoy napisał: A dokładnie tu masz coś takiego... mam te plany w skali 1:1. moge zrobic kserokopie i wysłac za pobraniem- Arkusz formatu A0...jaki koszt wydruku ? nie wiem http://www.modellbauparadies.de/Vanguard-Motorsegler-von-Peter-Kriz-2640cm-Spannweite Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts