Ares Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Nie wiem być może tak , ale żaden z moich do tej pory używanych motorów takich (tego typu ) rys nie ma i nie miał. Używany tłok wygląda inaczej , a defekt o którym pisałem to całkiem "inna para kaloszy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Ostatnio kupiłem R40 (opisany jako silnik na części) za jakieś śmieszne pieniądze. Nowy, kompletny, z tłumikiem i w pudełku. Silnik był zablokowany w TDC. Właściciel wpadł w panikę, chciał wyjąć tuleje i chyba "naprawić". A wystarczyło podgrzać silnik w okolicy głowicy żeby uwolnić tłok, zamiast rozkręcać i się mocować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Piękny motor Marcinie!!! A wystarczyło czymś z wyczuciem stuknąć w tłok. Niestety, przy okazji swoich rojeń pokaleczył karter... Tak to jest jak się komuś wydaje, że się zna i na tym wydawaniu się kończy ? 22 godziny temu, Ares napisał: O widzisz , dobrze ,że podzieliłeś się swoim przypadkiem. Mimo wszystko nie żałuję ,że oddałem silnik.W moim egzemplarzu podejrzewam pozotałość po obróbce stąd ryska na tłoku. Pewnie podobnie jak u ciebie dało by radę odpalić i dotrzeć ale po co , skoro mogę kupić sobie motor pozbawiony wad i spokojnie go ekspoatować. Bardzo kiepsko wykonane są te współczesne Os Maxy a szkoda bo moim zdaniem to najlepsze dwusuwy. Nie opluwam firmy , bo każdemu może się zdarzyć drobny błąd a najważniejsze ,że otrzymałem pieniądze . Pozdrawiam Najlepsze do czego?? Jakie kryteria oceny zastosowałeś? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Gdzie wy takie silniki kupujecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 7 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Najlepsze do czego?? Jakie kryteria oceny zastosowałeś? We wcześniejszych moich postach jest dokładnie napisane do jakich modeli stosuję silniki spalinowe ,więc jeśli chcesz dokładnie wiedzieć przeczytaj moje posty w tym wątku. Są nawet fotki modelu jakim mnóstwo lat latałem także wszystko już zostało napisane.Tutaj może odpowiem w skrócie : moim zdaniem silniki OsMax są najlepsze do rekreacyjnego latania modelami treningowymi samolotów RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Marek_Spy napisał: Gdzie wy takie silniki kupujecie ? Gdzie się da Marku, gdzie się da 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 18 minut temu, MASK napisał: gdzie się da Marcinie, a ten silniczek to do celów kolekccjonerskich kupiłeś czy będzie napędzał jakiś model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Ares napisał: We wcześniejszych moich postach jest dokładnie napisane do jakich modeli stosuję silniki spalinowe ,więc jeśli chcesz dokładnie wiedzieć przeczytaj moje posty w tym wątku. Są nawet fotki modelu jakim mnóstwo lat latałem także wszystko już zostało napisane.Tutaj może odpowiem w skrócie : moim zdaniem silniki OsMax są najlepsze do rekreacyjnego latania modelami treningowymi samolotów RC. No cóż o gustach się nie dyskutuje. Jeden woli ogórki, a drugi ogrodnika córki.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 1 godzinę temu, Paweł Prauss napisał: No cóż o gustach się nie dyskutuje. Tak , to prawda. Ale sądząc z tonu Twojej wypowiedzi raczej mamy zupełnie inne gusta Uwieź a szczególnie loty zawodnicze na prędkość to zupełnie inna bajka i to co tam jest wspaniałe nijak nie nadaje się do modeli RC i na odwrót. Także słuszna uwaga o tych gustach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 OS-MAX SILNIK 25 FX II (21L) tłumik W/892 -799pln to nie OS 25 FX , to dwa różne silniki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Godzinę temu, witold_pi napisał: OS-MAX SILNIK 25 FX II (21L) tłumik W/892 -799pln to nie OS 25 FX , to dwa różne silniki! Naprawdę? A czym się różni oprócz gaźnika i dekla? 1 godzinę temu, Ares napisał: Tak , to prawda. Ale sądząc z tonu Twojej wypowiedzi raczej mamy zupełnie inne gusta Uwieź a szczególnie loty zawodnicze na prędkość to zupełnie inna bajka i to co tam jest wspaniałe nijak nie nadaje się do modeli RC i na odwrót. Także słuszna uwaga o tych gustach. Pozdrawiam Mam tak, że jak coś się świeci i tanio, to biorę Mówiąc poważnie, to nie jest silnik kolekcjonerski, nawet gdyby nie był oszpecony. Kupiłem go na części, ale niestety okazał się zupełnie sprawny Nie mam pomysłu. Mam kilka zupełnie nowych R40 i R45, ale wykorzystywanie nowych silników do latania uważam za stratę pieniędzy, więc ten będzie w sam jeśli kiedyś powstanie odpowiedni model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 15 minut temu, MASK napisał: Mam tak, że jak coś się świeci i tanio, to biorę I bardzo słusznie, jest okazja to trzeba brać . Fajnie ,że jeszcze krąży po sieci całkiem dużo aukcji z fajnymi i co najważniejsze sprawnymi silnikami. Ja bardzo lubię żarowe dwusuwy: duża moc i prosta konstrukcja. A poza tym mam sentyment bo zaczynałem od napędów spalinowych. Powodzenia i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 7 godzin temu, MASK napisał: Gdzie się da Marku, gdzie się da A super juz wszystko wiem ?a konkretniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Marek_Spy napisał: A super juz wszystko wiem ?a konkretniej ? Marku wszędzie: ebay, allegro, ogłoszenia na stronach modelarskich, poczta pantoflowa i wyprzedaże garażowe, itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 17 godzin temu, Marek_Spy napisał: Gdzie wy takie silniki kupujecie ? Ja dla przykładu jakiś czas temu w celu zakupu kilku silniczków udałem się do pomieszczeń po byłej kwiaciarni, a co tam znalazłem widać na załączonych zdjęciach ? W związku z tym, że sprzedawca sympatyczny i dał dobre ceny to kupiłem więcej niż początkowo zamierzałem ? Nawiązując do tematu wątku w którym teraz piszę, aby nikt nie posądził mnie o offtop, to żaden z zakupionych przeze mnie tam motorków rys na tłoku nie posiadał...i nadal nie posiada. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Paweł Prauss napisał: to żaden z zakupionych przeze mnie tam motorków rys na tłoku nie posiadał Ale dodaj tez, ze zaden NIE posiadal tloka ? No ale tanio bylo, to fakt ? Wracajac do tematu. zamiast FXa wolalbym znalezc sobie jakas fajna uzywke starego poczciwego (i prawie legendarnego) SRa (FSRa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Paweł Prauss napisał: udałem się do pomieszczeń po byłej kwiaciarni Paweł, to może jeszcze napisz jak żes do tej kwiaciarni trafił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 54 minuty temu, d9Jacek napisał: Paweł, to może jeszcze napisz jak żes do tej kwiaciarni trafił No jak, jak, za pomocą nawigacji. A tak gwoli ścisłości to miejsce znalazł właśnie Jacek ? Za co kolejny raz dziękuję ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2023 6 minut temu, Paweł Prauss napisał: No jak, jak....... a tu masz kolejna "kwiaciarnię" https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/modellmotoren-2-takter-und-4-takter-sammlungsaufloesung/2422555494-249-8769 może sie równiez Arkowi przyda bo On poszukuje motorków dla siebie 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi