Skocz do zawartości

Aparatura RadioMaster TX16S (Mark II)- opinie, modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 30.08.2023 o 09:30, Patryk Sokol napisał:

Tak, lub nie.

Właściciel sobie ustawia (obie blaszki są na gimballu założone, Twoja decyzja która napniesz, żeby hamowała).

Tutaj masz zdjęcia aparatury w środku:
Review: Radiomaster TX16S Mark II Radio (MKII) - Oscar Liang

Czy mógłbyś opisać jak ustawić grzechotkę na drążku ?
Na Radiomastera przesiadłem się z poczciwej Futaby FC-18 i przyznam szczerze, że trochę głupio się lata bez grzechotki .
Jednakże nie chcę samodzielnymi próbami zmienić innych parametrów drążków.

• 7 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowanie pytanie miał ktoś problem z rolką mi czasami działa zazwyczaj nie, naprawia się to jakoś szukam ale nie mogę nigdzie znaleźć gdzie zamówić nową.

Opublikowano

Ja miałem z czym innym- ułamałem sobie dźwigienkę wyłącznika- tego w prawym rogu, od dołu. Zamówiłem na stronie Radiomastera,  przyszedł szybko, cena jakieś chyba z 30 zł ( de facto są te dwa obok siebie jako zespół do, ale to szczegół). Napisałem najpierw do nich maila, odpowiedzieli: u nas na stronie. Idź w tym kierunku, to działa.

Opublikowano

Rolka to kawałek plasriku lub aluminium w zależności od wersji. Zobacz najpierw czy nie ułamała się ośka od rolki albo może coś nie tak jest z mikroswitchem pod spodem.

Opublikowano
9 godzin temu, robertus napisał:

Rolka to kawałek plasriku lub aluminium w zależności od wersji. Zobacz najpierw czy nie ułamała się ośka od rolki albo może coś nie tak jest z mikroswitchem pod spodem.

Kurcze rozebrałem niby wszystko jest ok a po włączeniu apki i kręcąc zrobi jeden przeskok i stoi 

Opublikowano

Wszystko wskazuje na usterkę elementu elektrycznego odczytującego ruch rolki. Awarie tych elementów były częstą przypadłością wczesnych nadajników Spectrum.

Opublikowano

To ja jeszcze dodam, że miałem (mam nadzieję, że czas przeszły już na stałe pozostanie aktualnym) problem z ekranem. Zdarzało się, że po włączeniu nadajnika obraz się nie pojawiał- był czarny. Wszystko poza obrazem było OK. Czasem pomagało ponowne włączenie od zera, czasem nie. Zdarzało mi się nawet z tym ciemnym telewizorkiem latać, bo komunikaty głosowe działały, ale to nie jest komfortowe w żadnym razie. Może, pomyślałem, to przez trzymanie aparatury w nieogrzewanym garażu (żadnej innej to nie przeszkadzało). Zacząłem więc trzymać nadajnik w domu i jak na teraz, od mniej więcej pół roku, nie ma już tego problemu. Przemywanie złącza taśmy przewodzącej łączącej z wyświetlaczem stosowałem, ale to nie pomogło.

Opublikowano
1 godzinę temu, zbjanik napisał:

To ja jeszcze dodam, że miałem (mam nadzieję, że czas przeszły już na stałe pozostanie aktualnym) problem z ekranem. Zdarzało się, że po włączeniu nadajnika obraz się nie pojawiał- był czarny. Wszystko poza obrazem było OK. Czasem pomagało ponowne włączenie od zera, czasem nie. Zdarzało mi się nawet z tym ciemnym telewizorkiem latać, bo komunikaty głosowe działały, ale to nie jest komfortowe w żadnym razie. Może, pomyślałem, to przez trzymanie aparatury w nieogrzewanym garażu (żadnej innej to nie przeszkadzało). Zacząłem więc trzymać nadajnik w domu i jak na teraz, od mniej więcej pół roku, nie ma już tego problemu. Przemywanie złącza taśmy przewodzącej łączącej z wyświetlaczem stosowałem, ale to nie pomogło.

przy tej usterce najczęściej zalecają wymianę karty SD na coś markowego. Też miałem ten problem i po wymianie karty wydaje się jakby było lepiej. Zaktualizowałem się też do najnowszego EdgeXT.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.