d9Jacek Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 3 godziny temu, Czaro napisał: Incydent był 13-go, w sobotę: https://archive.liveatc.net/epwa/EPWA-Twr2-May-13-2023-1330Z.mp3 Od 10:45. Starty na 15, lądowania na 11. Ok, jasne....nie kwestionuję tego co tu podałes ale jak sam widzisz są podawane rozbieżne informacje i do tego zmierzało moje głębienie tematu...i fornalnie do dzis nie wiadomo co tak naprawdę tam latało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Godzinę temu, d9Jacek napisał: i fornalnie do dzis nie wiadomo co tak naprawdę tam latało Sobota, weekend, ładna pogoda to i szybownicy wyszli na latanie. A po locie pilot żółtej Muchy/Pirata/Foki/Cobry opowiada kolegom: "Krążę sobie spokojnie w kominie a tu 30 metrów nade mną przelatuje dron wielkości samolotu pasażerskiego. Powinni się wziąć wreszcie za tych droniarzy, bo te drony coraz większe a latają jak chcą i gdzie chcą i tylko stwarzają zagrożenie." 1 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 A może to był nieuchwytny duch Bekasa który tam sobie gdzieś krąży w spirali wznoszącej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Właśnie wszystko zależy od tego co kto rozumie pod pojęciem "dron". Prawdę mówiąc zawsze irytuje mnie takie mydlenie w mediach i mieszanie. Nazywają dronami wszystko jak leci. Dla mnie dron to albo jakiś tam kopter, albo wojskowy bezzałogowiec, a model to model, i tyle. Modele to odwzorowanie czegoś co istnieje najczęściej w pomniejszeniu, w skali. Dron to samoistna konstrukcja. No nijak mi się nie kojarzy model samolotu czy szybowca z określeniem "dron", a media wrzucają wszystko do jednego wora, chyba dlatego że to takie fajne, popularne teraz słowo ten "dron". Ale co się dziwić jak nawet ULC tworząc przepisy też wszystko nazywa dronem... Sam siebie nigdy bym nie określił w ten sposób. Zawsze to co robię, zostanie dla mnie modelarstwem lotniczym, a moje zabawki to MODELE LATAJĄCE a nie jakieś dziwotwory. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 24 minuty temu, merlin71 napisał: Prawdę mówiąc zawsze irytuje mnie takie mydlenie w mediach i mieszanie. Nazywają dronami wszystko jak leci. Bardzo łagodnie to napisałeś......bo mnie to po prostu wkurwia na maxa.... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 mnie też... Ale nie chciałem być aż tak dosadny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 8 godzin temu, merlin71 napisał: Ale Irku , należy nazywac rzeczy po imieniu...parę lat temu , juz o tym pisałem, jedna z moich znajomych , widząc stojąca na stole makietę BELL-a 222 . A makieta słusznych gabarytów, zakrzyknęła |" Oooooooo.. dronika masz ! "..moja żona , bedąca swiadkiem tegoz wydarzenia, stwierdziła ,że widziała mord czający sie w moich oczach,,,,,I mogło tak być. A ULC nic nie róbi , miesza tylko jak ten diabeł smołe w kotłach 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 Mądry inaczej pasażer przewietrzający kabinę też pasuje do tematu incydentów nadlotniskowych: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 W dniu 18.05.2023 o 18:16, Czaro napisał: Podejścia w sobotę było...... jakieś nowe , wiarygodne wiesći na temat tego co latało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2023 https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-co-se-stane-po-srazce-dronu-a-letadla-cloveka-mohou-vrtulky-i-zabit-40263189 https://img.joemonster.org/upload/rex/1724484a4649f55yt_717538537.mp4 A z innej beczki... Nostalgia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi