Byczek Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam, Mam mały problem poszukuje krawędzi natarcia w ilości dwie sztuki takie jak na zdjęciu poniżej: wiem że u nas w Krakowie była taka krawędź ale niestety została kupiona. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 A nie można wyszlifować sobie samemu od wzorników?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Deska balsy 20 mm będzie Cię kosztowała mniej niż dwie takie listwy natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Z drugiej strony kupując masz gwarancje że jest idealnie równo. A samemu jak się tego nigdy nie robiło, będzie ciężko nie porobić doliny i górek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmuchars Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Cześć, Miałem ten sam problem z krawędziami natarcia do mojego Swordfish'a. Nie znalazłem gotowych i w końcu zdecydowałem się je zrobić samemu. Wbrew obawom poszło mi to bardzo łatwo, polecam tylko kupić hebel do balsy, wstępnie obrobić heblem klocek balsy a dopiero potem szlifować papierem ściernym. Ja w ten sposób zrobiłem 5 metrów krawędzi natarcia i się jakoś bardzo przy tym nie namęczyłem Pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 4 warstwy 5mm "listewek", podstawa zajmuje prawie pół deski balsowej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Wyższość gotowego natarcia od deseczki balsowej tej samej grubości polega na zdecydowanie większej twardości tego pierwszego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Fokker o czym Ty piszesz, bo nie rozumiem???? To zależy chyba tylko i wyłącznie od ciężaru właściwego materiału wyjściowego.... Kupisz twardą dechę i masz twarde natarcie, kupisz miękką i masz miękkie Generalnie to sam wykonywałem natarcia do wszystkich modeli i polecam to każdemu kto mianuje się modelarzem....Operacja ta daje wiele satysfakcji, szczególnie fajnie obrabia się natarcie strugiem modelarskim - bardzo to lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Nie widziałem jesze tak twardej deski balsowej jak w natarciach "fabrycznych". O tym własnie piszę. Czego konkretnie nie rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 To zależy od sklepu u mnie jak kupowałem to przeważała balsa twarda = ciężka, a potrzebowałem akurat lekkiej........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Panowie 4 kawałki sredniej/twardej sklejone dobrym klejem będą wystarczająco twarde na natarcie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 A nie można wyszlifować sobie samemu od wzorników?? ok, mam kupione dwie metrowe belki balsowe, rozważam jeszcze możliwość ich oddania do zakładu stolarskiego na frezarke, pytanie czy będą takie frezy? a jak nie to wyszlifuje sam tak jak piszecie. 4 warstwy 5mm "listewek", podstawa zajmuje prawie pół deski balsowej ... Dzięki mam kupione dwa klocki balsy, czekają na dalszą obobkę którą postaram się wkrótce pokazać. Serdecznie pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 8 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Lewe skrzydło 109-tki przed dalszą obróbką. Na dziś niewiele mi się udało zrobić a czas nagli żeby model ukończyć w tym roku, czy się uda zobaczymy. Ster kierunku. A tu zdjęcie przedstawia wyciętą końcówkę skrzydła, została wykonana z dwóch desek balsy ponadklejane ze sobą aby stworzyły żądaną grubość, zostanie ona jeszcze zeszlifowana. Krawędź natarcia z braku laku wymaga jeszcze obróbki w postaci zestrugania z grubości 3 mm do 2mm co chce zrobić na strugarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 17 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Deseczki balsowe posklejane, będą stanowić póżniej końcówke skrzydła prawego: Zdjęcie poniżej przedsawia widok deseczek z boku. A tu zdjęcie końcówki skrzydła lewego, już po wyprofilowaniu papierem ściernym, żeby darować sobie żmudne długie tarcie papierem ściernym, wyciąłem część balsy piłką.( identycznie wykonam końcówke skrzydła prawego. A tu widok ogólny na lewe skrzydło, wskutek małego wypadku uszkodzeniu uległo trzecie żebro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 17 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 Czy na lewą końcówkę nie zabrakło balsy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 20 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Czy na lewą końcówkę nie zabrakło balsy? chodzi ci o pokrycie skrzydła? jeśli tak to jeszcze za wcześnie, przedemną zakup wyposażenia RC, serw, odbiornika silnika. podłączenia wszystkiego i próby na szkielecie, dopiero jak będzie wszystko na git to pokryje model balsą którą podobno brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 chodzi ci o pokrycie skrzydła? jeśli tak to jeszcze za wcześnie, przedemną zakup wyposażenia RC, serw, odbiornika silnika. podłączenia wszystkiego i próby na szkielecie, dopiero jak będzie wszystko na git to pokryje model balsą którą podobno brak. NIe mi chodzi o to: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 ciężkie toto się wydaje, ile waży Twój Messer w tej chwili? a ile ma ważyć RTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 chodzi ci o pokrycie skrzydła? jeśli tak to jeszcze za wcześnie, przedemną zakup wyposażenia RC, serw, odbiornika silnika. podłączenia wszystkiego i próby na szkielecie, dopiero jak będzie wszystko na git to pokryje model balsą którą podobno brak. NIe mi chodzi o to: Obrazek To jest narysowana linia czarnym flamastrem 8) z tąd wydaje się jakby brakowało balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 23 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 ciężkie toto się wydaje, ile waży Twój Messer w tej chwili? a ile ma ważyć RTF? W tej chwili nie wiem, a ma ważyć 9 kg ale wydaje mi się że będzie nieco ponad, ale zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi