robertus Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego M-15 Belfegor dostał skrzydła. Na razie surowe. Zdjęcie przekłamuje ale nie miałem jak objąć tej rozpiętości. Ten luźny kawałek z tyłu to statecznik poziomy. 4
robertus Opublikowano 18 Marca Autor Opublikowano 18 Marca Za bardzo nie ma co pokazać, bo skrzydła to dłubanina ze wzmocnieniami i kombinowaniem jak je łączyć. To wykombinowałem tak. Rurka węglowa i mniejszy pręt węglowy jako bagnety. Dźwigary z płaskowników węglowych wklejonych na sztorc. Wydaje sie dawać radę jeśli chodzi o sztywność. i w całości oba skrzydła Skrzydła maja tylko 13cm cięciwy na końcówce i zastanawiam sie teraz jak lotki wyciąć? Czy tak jak na rysunku poniżej. długa lotka o szerokości 3cm? a może trapezowa, szersza przy kadłubie? Poradźcie coś, nie będę tym kręcił beczek, ale żeby to skręcało 🙂
zbjanik Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Wydaje mi się, że tak jak na rysunku wystarczy- tak bym zrobił.
Jerzy Markiton Opublikowano 18 Marca Opublikowano 18 Marca Nie wiem, czy wystarczy... Gdybym ja to robił - dałbym 18-20 % cięciwy. Czyli przy kadłubie - szersza. A - co by z tego wyniknęło okazałoby się przy oblocie... Pozdrawiam - Jurek
robertus Opublikowano 2 Kwietnia Autor Opublikowano 2 Kwietnia Sponsorem dzisiejszego postu jest mleko z Lidla 🙂 W kadłubie wyciąłem negatyw profilu gorącym drutem i skleiłem z dolnym centropłatem. Tutaj tylko przymiarka kształtów zbiorników i górnego płata, czy to się wszystko zgrywa. Noooo, wygląda to już fajnie panowie. W górny centropłat wkleiłem kawałki wędki, okazuje się, że są o wiele lżejsze niż rurka węglowa o podobnym rozmiarze a wystarczająco sztywne. Rurka będzie obudowana pianką, która będzie robić za belki ogonowe. 4
dariuszj Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia 5 godzin temu, Francka napisał: Mleko z promocji daje rade 😀😃😄 Nie wiem czy cukier nie byłby bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Sól na pewno. Wcześniej jeszcze woda, ale teraz przez te kaucje to już nie 1 1
robertus Opublikowano 3 Kwietnia Autor Opublikowano 3 Kwietnia Tylko co ja potem z tym cukrem zrobię.a wiem, bimber zacznę pędzić. 2
RobRoy Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Zawsze będziesz miał wymówkę - po co tyle cukru kupujesz ..... 😉
robertus Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia Zbiorniki robię symboliczne, takie nie za szerokie aby stawiały w miarę mały opór. Wyciąłem też trochę mięska ze środka. Coś mi tyje szybko ten model. Przykleiłem zbiorniki dodając kołeczki z patyczków do szaszłyków. Przykleiłem górny płat i tu też podobna technologia wzmocnień pozycjonujących. 3
robertus Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia A tu trochę rzeźbienia wokół silnika i tylnej części zbiornika, które w teorii powinny polepszyć odbiór sił z belki do skrzydła. 4
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano Wtorek o 19:46 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Wtorek o 19:46 Obrobiłem okolice silnika i zrobiłem belki ze statecznikami 7
robertus Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu W międzyczasie obliczam środek cieżkości. Kiedyś powiedziano mi, że liczy się sc dla cienia skrzydeł. U mnie gdy oba skrzydła maja takie same cienie i są jeden na drugim to policzyłem w sumie jak dla górnego płata. Za radą @RobRoy ale i z ciekowości policzyłem też dla dolnego, no i nieco sie różnią. Nie jestem dobry w teorii dwupłatowców. Jaki SC mam wziąć do ustawiania? Na czuja bym ustawiał bardziej na górne skrzydło 97-100mm
Jerzy Markiton Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Może niewłaściwie rozumiem - Ś.C. powinien być przed ŚP (parcia). Jeżeli środek Ś.P. aeoroodynamiczny jest na 71,mm to S.C. powinien być przed nim ? Tak - czy - nie ??? Im więcej czytam to forum - tym jestem głupszy... - JM.
RobRoy Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Nie wiem jak inne wartości ,ale jak dla mnie zakres SC wyliczony przez ten programik dla jednego skrzydła jest do przyjęcia. Porównywałem z płatnym E calc ... i wartości są zbliżone. Z tego co wyczytałem na forum - SC dwupłata powinien się zawierać pomiędzy obliczonym SC górnego skrzydła a SC dla dolnego skrzydła. W czym to błąd? Z chęcią się dowiem, bo model dwupłata też mam w planie budowy.
Andrzej Klos Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 5 godzin temu, robertus napisał: W międzyczasie obliczam środek cieżkości. Kiedyś powiedziano mi, że liczy się sc dla cienia skrzydeł. U mnie gdy oba skrzydła maja takie same cienie i są jeden na drugim to policzyłem w sumie jak dla górnego płata. Za radą @RobRoy ale i z ciekowości policzyłem też dla dolnego, no i nieco sie różnią. Nie jestem dobry w teorii dwupłatowców. Jaki SC mam wziąć do ustawiania? Na czuja bym ustawiał bardziej na górne skrzydło 97-100mm Uzyj ecalc.
robertus Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu nie mam konta na ecalcu Może ktoś zobaczyć ile wychodzi? https://www.ecalc.ch/cgcalc.php?deeplink=m15;mm;bi;283;283;130;0;0;0;0;48;0;0;0;330;996;0;0;0;0;283;283;195;0;0;0;0;28;0;0;0;330;590;0;0;0;0.80;225;225;0;0;0;0;0;0;0;0;0;300;0;0;0;0;820;25;10;0;20;165;30;
Rekomendowane odpowiedzi