zbjanik Opublikowano 12 Września Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września Dzięki za te słowa. Mnie też było miło! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Całkiem udane loty tylko w głowie sie kręci od latania w kółko w lewo ... czy model potrafi też latać w prawo 😅 ... taki żarcik, 👍 ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Września Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września Rzeczywiście, przeważnie w lewo. Takie stare przyzwyczajenie, jeszcze chyba z uwięzi, potem z szybowców, gdzie przeważnie były lewe kręgi nadlotniskowe. Prawy krąg był rzadkością, jak były dwa straty wyłożone. I tak już zostało- lepiej mi się krąży w lewo, zresztą chyba nie tylko mnie, coś tam było kiedyś nawet o półkulach mózgowych, naukowo- ale może nie idźmy aż tak daleko. Dobra, zrobię specjalny filmik, że umiem też w prawo🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Model jest piękny i bardzo realistycznie lata. Gratuluję pomysłu i ogolnie modelu. Półmakiety generalnie są piękne czy to te ogromne czy mniejsze🙂 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosik Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Śliczny, wykonany fachowo model i pięknie latający. Moje gratulacje👍. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Obserwowałem budowę od początku, gratuluję pomysłu i udanego modelu. Mam pytanko, jak z wyważeniem modelu i położeniem SC. Pytam z ciekawości, bo jakiś czas temu robiłem Kruka z epp o rozp. 120cm. od Marka R. i nie mogłem sobie poradzić z jego znalezieniem. W końcu dałem za wygraną i model zmienił właściciela. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Września Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września Otóż skorzystałem z internetowego e-calca, zamieszczam fotkę z wyliczenia. Pasowało, więc nic już w realu nie korygowałem. Poza tym Kruk ma duży statecznik poziomy, jest raczej dość tolerancyjny jak chodzi o stateczność podłużną. Więcej- ogólnie jest wyraźnie stateczny i łatwy w pilotażu. To jest zbieżne w sumie z cechami oryginału, który taki właśnie był. No i jeszcze sloty- wyraźnie pracują, spełniają swoją rolę, nie są dekoracją w tym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września To co pokazujesz to raczej program Win_Schwer_WB-PL. Porównywałem kiedyś wyniki z tego programu do wyników z płatnego eCalca.... i wyniki były bardzo podobne., zwłaszcza wartość średnia pom 8% - 16 % się pokrywały . Dlatego wydaje mi się że do oblotów wystarczy program Win_Schwer...., a resztę dostroić przy oblocie. Win_Schwer_WB.exxe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Ok, a w którym miejscu podpierałeś przy wyważaniu? Przy kadłubie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Września Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września W realu, mam na myśli model niezależnie od skali, to wychodzi tuż przed drugim węzłem mocowania zastrzału, okolice tej "drżącej" białej linii na zdjęciu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 13 Września Udostępnij Opublikowano 13 Września Zbyszku ? Możesz mi ten rysunek z e-calc trochę przybliżyć ? Bo: na rysunku do wprowadzania danych nie widzę skosu natarcia, który ma pływ na położenie średniej cięciwy aerodynamicznej... Gdybym tego modelu nie widział na ziemi i w locie - to tę technologię (MM) każdemu bym odradził.... Czas na weryfikację przekonań ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 13 Września Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września Oczywiście Jurku- zaznaczyłem ten wymiar- tam jest malutki minus przed wartością liczbową, więc wychodzi ten skos ujemny. Ale zamieszczam też drugie wyliczenie, a właściwie pierwsze jak chodzi o kolejność, bo robiłem to dwa razy w różnych programach. Miałem wątpliwość, czy cięciwę powiększyć o sloty, czy tylko sam płat zasadniczy, więc policzyłem tak i tak. Oba rezultaty były jak widać dość zbliżone, co potwierdził oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września Dzięki Zbyszku ! Nie zauważyłem tego "-"... Jeśli jeszcze mogę Cię pomęczyć - o co chodzi z tym współczynnikiem odchylenia strug ? Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 14 Września Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września Jurek- nie wiem o co tu chodzi, potrzebowałem tylko położenie SC, do tego wyszło jeszcze przy okazji kilka parametrów takich łatwych do policzenia, jak powierzchnia, wydłużenie itd. Ale pewnie koledzy pomogą na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi