Patryk Sokol Opublikowano 25 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 18 minut temu, horn3t napisał: Dziękuje pytam bo dawno temu miałem styczność z modelami tej firmy i stosowali balsę na natarcie a dane co masy do lotu były mocno przestrzelone w dół. Jesteś pewny co do drewna? Odkąd pamiętam, to AH ma twarde natarcie, nawet w 20 letnim Colibri z mojego strychu. Jeśli chodzi o wagę, to moja Vela ma 1300g do lotu, Mariuszowa wyszła podobnie, pomijając cięższy osprzęt. Ale ogólnie problemem jest skrzydło. Bo jak dowalisz dużo lakieru, to tyje szybko. A ile deklarowano w modelach nie mojego projektu, to się wypowiadać nie będę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
horn3t Opublikowano 25 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 1 godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Jesteś pewny co do drewna? Odkąd pamiętam, to AH ma twarde natarcie, nawet w 20 letnim Colibri z mojego strychu. Jeśli chodzi o wagę, to moja Vela ma 1300g do lotu, Mariuszowa wyszła podobnie, pomijając cięższy osprzęt. Ale ogólnie problemem jest skrzydło. Bo jak dowalisz dużo lakieru, to tyje szybko. A ile deklarowano w modelach nie mojego projektu, to się wypowiadać nie będę. Na bazie skrzydeł z Arthobby (nie pamiętam jaki model 2,5 m) robiłem koło 2010r. synciowi Damianowi szybowiec na zbocze kadłub miał od znajomego nazwany Unique https://rcclub.eu/viewtopic.php? f=13&t=873, zdjęcia modelu https://photos.app.goo.gl/GETjW7PnSbYtt51n7 Damian ma te skrzydła we Wrocławiu to się sprawdzi - może się mylę nie upieram się wiem, że natarcie było miękkie po paru lądowaniach w chwastach na zboczu było mocno zdewastowane dlatego zacząłem korzystać z rozwiązań Blejzyka. Nie chcę to wszczynać nie potrzebnej dyskusji w temacie tak fajnego szybowca a i 15 lat temu technologia i wykonanie były inne jak teraz więc dziękuje za rzetelne informacje i może uda się taki model mieć w ręcach jak kto kupi ze znajomych. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SWegnerowski Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia W dniu 25.08.2024 o 10:13, horn3t napisał: Cześć, bardzo ciekawy model ale mam dwa pytania czy w tym modelu krawędź natarcia jest balsowa? i jaka jest masa pustego modelu jak dociera od producenta w podziale kadłub z usterzeniem i skrzydło? Cześć Jestem szczęśliwym posiadaczem dziewiczego zestawu Veli i mogłem go zważyć w takim stanie. Surowy płat waży 650g a cały zestaw płat, kadłub, stateczniki, drobnica w torebkach (bez bowdenów nie chciało mi się wyciągać ich z dna pudła) to 930g. Natarcie jest z jakiegoś liściastego drewna na moje oko to lipa albo topola. No i właśnie czy z wagą surowego zestawu na tym poziomie da się wyjść na 1 300g do lotu, mi się to pewne nie uda. Silnik, regulator, śmigło, kable - jakieś 150g. Odbiornik, sześć serw, kable i to długie w skrzydłach - około 120g. Pakiet - koleje 100g i już mamy 1 300g a gdzie klej i wykończenie powierzchni. Ja strasznie nie lubię latającej "boazerii" - przepraszam wszystkich, którzy preferują pozostawienie naturalnego drewna na powierzchni skrzydeł - więc na wykończenie płata potrzebuję co najmniej 0,5-0,75g/dm2. Liczę, że uda mi się zamknąć w jakichś 1 450g. Mam gotowy, oblatany Agile i waga zamknęła mi się w 720g z pakietem 1300 mAh, model lata świetnie więc zakładam, że Vela cięższa o jakieś 100-150g od deklarowanej przez producenta również będzie latać świetnie. Pozdrawiam Sergiusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 31 minut temu, SWegnerowski napisał: Cześć Odbiornik, sześć serw, kable i to długie w skrzydłach - około 120g. Tutaj solidnie przeszacowujesz raczej. Serwa to coś koło 45g komplet i może ze 20-30g na kable (stosuję te najcieńsze) Istotne jest jednak coś innego - to nie ma znaczenia. Fetysz wagi w szybowcach jest zwyczajnie niezdrowy Z mojej perspektywy - pocę się przy prototypach zeby było jak najlżejsze, co do grama, bo to dobrze wygląda. A prawda jest taka, że między 1300g, a 1500g żeby poczuć różnicę w masie to trzeba siejuż solidnie wlatać. A i to nie zawsze na plus, bo jednak cięższym modelem łatwiej się robi przeloty (a to przeloty są trudniejsze). Tak czy inaczej - Veli nie balastuję akurat, chyba że faktycznie wieje. Ale np. Agile balastuję regularnie, just 4 fun (lepiej się acro robi). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SWegnerowski Opublikowano 29 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 15 minut temu, Patryk Sokol napisał: Tutaj solidnie przeszacowujesz raczej. Serwa to coś koło 45g komplet i może ze 20-30g na kable (stosuję te najcieńsze) No nie wiem, wg strony ArtHobby: Serwo ES-3352 to 12,4g, serwo HS-65MG 11,9g czyli same serwa to 73,4g i to pewnie bez dziwni i śrubek. Odbiornik ja latam na JETI to wg producenta 13g więc bez kabli 86,4g plus kable jak sam napisałeś 30g a to już jest prawie 120g. Moim zdaniem 120g to wcale nie tak dużo... A co do odchudzania na siłę jak tylko się do to jak najbardziej się zgadzam. Pamiętam jak dawno temu jak jeszcze nikt nie słyszał o silnikach 3f i ogniwach LiPol, nie było nas stać na małe serwa więc ładowało się wystające buły po 50 g każde no i nie umieliśmy tak lekko budować modeli to latałem motoszybowcem 2m który do lotu ważył 2100g i też latał. Pozdrawiam Sergiusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 8 Września Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Września Taka ciekawostka z Raciborza: Lądowanie Velą kręcone przez @RobRoy, a zaopiniowane przez @Jerzy Markiton 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 9 Września Udostępnij Opublikowano 9 Września Byłem oglądałem, jak na drewniaka model ślizga się nie przyzwoicie dobrze😉 można śmiało powiedzieć że ma lepsze parametry niż laminatowe modele F5J starszej generacji. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września W dniu 9.09.2024 o 07:33, silesia_system napisał: Byłem oglądałem, jak na drewniaka model ślizga się nie przyzwoicie dobrze😉 można śmiało powiedzieć że ma lepsze parametry niż laminatowe modele F5J starszej generacji. Świetnie , jest to niezła alternatywa dla osób nie mających możliwości kupna modelu kompozytowego a chcących polatać w F5J. Ja jakoś nie mogę się przekonać do gotowców: lubię robić modele samodzielnie choć trudno w domu prostymi narzędziami zbudować model o takich osiągach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września 10 minut temu, Ares napisał: choć trudno w domu prostymi narzędziami zbudować model o takich osiągach. Prostymi - chyba nie, ale dostępnymi - tak. Dzisiaj każda technologia na wyciągnięcie ....portfela . Dobrze że modelarstwo jest takie .... szerokie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września 5 godzin temu, RobRoy napisał: Dzisiaj każda technologia na wyciągnięcie ....portfela . Prawda , jednak myślę ,że do amatorstwa kupowanie skomplikowanych maszyn czy narzędzi mija się z celem. Hobby to hobby , co innego jak robisz to komercyjnie to wtedy ma sens a tak do pojedynczego egzemplarza bez sensu . Mam nieźle wyposażoną modelarnię ale w popularne zwykłe ogólnie dostępne narzędzia więc staram się budować dość proste modele . Oczywiście każdy robi tak jak uważa i to co mu się podoba. Teraz i tak większość ludzi kupuje gotowe modele , jednak satysfakcja ze zbudowania i oblatania własnoręcznie modelu jest nie do kupienia. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 11 Września Udostępnij Opublikowano 11 Września 5 godzin temu, Ares napisał: jednak satysfakcja ze zbudowania i oblatania własnoręcznie modelu jest nie do kupienia. Są tacy co mają satysfakcję z budowy coraz to doskonalszych narzędzi. Nie lubię szlifować skrzydeł .... więc zrobiłem ploter do styro. Zawsze marzyłem żeby zrobić RWD5 z tartaku, ale ciecie tego ręcznie to mija się z celem ( dla nie zbyt żmudne). Można kupić tartak ....albo wyciąć go na własnej frezarce - dlaczego nie ? Budowa zajmie pewnie cała zimę , ale coś trzeba robić ... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września 14 godzin temu, RobRoy napisał: Można kupić tartak ....albo wyciąć go na własnej frezarce - dlaczego nie ? Budowa zajmie pewnie cała zimę , ale coś trzeba robić ... Oczywiście ,najważniejsze to mieć satysfakcję z tego co się zrobiło. Tworzenie narzędzi to również pouczające zajęcie . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkrzysztof Opublikowano 12 Września Udostępnij Opublikowano 12 Września Miałem możliwość porównać w locie model Silenta (nie Vela, ale podobny) na starych profilach SD, z modelem na profilu serii chyba PS. Różnica w charakterze lotu jest wyraźnie zauważalna. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SWegnerowski Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września Cześć Zaczynam budować swoją Velę i mam pytanie do Patryka oraz do osób, które już swoją zbudowały. W zestawie jest pasek tkaniny aramidowej tylko na łączenie centropłata. Czy na połączeniu uszu wystarczy tylko szkło? Patrzę na filmy oraz zdjęcia i wydaje mi się, że tam jest faktycznie tylko tkanina szklana ale wole się podpytać i upewnić. Będę wdzięczny za potwierdzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września 39 minut temu, SWegnerowski napisał: Cześć Zaczynam budować swoją Velę i mam pytanie do Patryka oraz do osób, które już swoją zbudowały. W zestawie jest pasek tkaniny aramidowej tylko na łączenie centropłata. Czy na połączeniu uszu wystarczy tylko szkło? Patrzę na filmy oraz zdjęcia i wydaje mi się, że tam jest faktycznie tylko tkanina szklana ale wole się podpytać i upewnić. Będę wdzięczny za potwierdzenie. Tylko szkło. Powody są dwa: 1. Tam są już niewielkie siły, bo daleko od siły skrzydła 2. Przy bardzo brzydkiej glebie, jest większa szansa, że zerwie sie klejenie, a nie uszkodzi skrzyło (choć tak szczerze to mi się nic takiego jeszcze nie udało, a ostatnio miałm bardzo brzydki cyrkiel przez spalone serwo od SW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SWegnerowski Opublikowano 26 Września Udostępnij Opublikowano 26 Września Dzięki! Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał potwierdzić prawdziwości punktu nr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada @Patryk Sokol Widziałem jak w jakimś innym wątku pisałeś swoją opinię co do oklejania folią modeli z AH. Co uważasz o oklejeniu Veli? Czy może to wpłynąć na właściwości lotne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2 godziny temu, magilla napisał: @Patryk Sokol Widziałem w jakimś innym wątku pisałeś kiedyś swoją opinię co do oklejania folią modeli z AH. Co uważasz o oklejeniu Veli? Czy może to wpłynąć na właściwości lotne? Zefira 2 sie folia okleja, zeby byl bialy. Vele okleić można, nic w lataniu nie pomoże, ani nie zaszkodzi. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.z Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada Patryk, a jakiego śmigła używasz do ART-1700 14x6 czy 15x6 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 2 Listopada Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 14x8, bo 15x6 nie miałem pod ręką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi