Skocz do zawartości

Model na uwięzi od RC Factory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według kanonu orczyk powinien być za środkiem ciężkości . To SC wyznacza umiejscowienie orczyka a nie odwrotnie . U mnie był prawie na SC . Przesunięcie orczyka  i linek o 1,5 cm do tyłu zlikwidowało problem Edga . Przypomne  , że Edge to model RC przerobiony na uwięziówkę . Rozpiętość 110 cm . Model dostał nowy statecznik poziomy zgodny z kanonem .

IMG_20250728_154931.thumb.jpg.7398405b7ec463c15141b3027b269dfe.jpg

Opublikowano

Kazda klasa rządzi się swoimi prawami.

Jeśli modelarz nie ma wiedzy teoretycznej pozwalajacej mu zaprojektować model o określonych właściwościach lotnych to lepiej korzystać ze sprawdzonych planów lub gotowych modeli.

Osobiście nie widzę sensu wykonywania takich przeróbek skoro można zbudować model typowo pod uwięź lub RC.

Opublikowano

Zbudować można , ale ile godzin należy poświęcić na budowę , ile pieniędzy wydać  . Edge o rozpiętości 110 cm z nowym statecznikiem poziomym  i orczykiem kosztuje 300 zł . Koszt budowy Legacy Mini to ponad 1000  zł + kilka miesięcy budowy . Czas naprawy Edga po krecie to 2-3 godziny  , koszt 50 zł . A gdzie ja napisałem , że Flasz i Nowy model CRD F2B ma być czymś innym niż letadełkiem bezstresowym do polatania za przysłowiowa stodołą . Teraz latam Edgem F2B i Juniorem Bis i inne modele nie są mi potrzebna na moim etapie doświadczenia w uwięziówkach . Kilka tygodni zajeło mi dojście do tego dlaczego Edge nie lata i kilka kretów a tym samym odbudowy modelu . 

Teraz nie mam już lęku , że model się  rozbije . Już zamówiłem kolejnego Edga  . Ale mam inny kłopot bo okazało się , że moje boisko jest za małe dla linek 18 metrowych na , których lata Junior Bis i zaliczyłem gałęzie drzewa wrastające przez siatkę okalającą boisko całe szczęście , że nie siatkę . Na 15 metrowych nie ma problemu ale Junior potrzebuje 18 metrowych . Znowu zacznę jeździć do Grajewa do Pawła bo apetyt na pełnowymiarowego Legacy rośnie w miarę kolejnych lotów . Uwięż to uwięż RC to nie to samo . 

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardzo bym polatał na uwiezi nawet mam akrobatke na 2,5ccm .Ale wisi na scianie bo brak mi mechanika.W grę wchodzi tylko start z ręki.Przygodny teren.

Opublikowano
42 minuty temu, Grzesiek napisał:

Przecież pisalem ze tylko start z ręki.Trawa pół mrtra

Poszukaj może jakiegoś boiska lub obiektu sportowego: czasem można się dogadać i wpuszczają modelarzy. Do uwięzi nie trzeba aż tak rozległego terenu jak do RC.

Skoro model jest to szkoda by było nie latać.

Opublikowano

Już wcześniej opisywałem swoje przejścia przy szukaniu boiska w Białymstoku . W samym mieście wszystko ciekawe przejeła Jagielonia . Zero wstępu na obiekty .

W okolicy problem z uzyskaniem zgody na wstęp albo raczej brak możliwości latania . Na szczęście nie ma takich problemów w Grajewie a raczej w pobliskich Prostkach , no i jest kontakt z Pawłem , który zaczął latać akrobację . I jak widzę w ogłoszeniach polubił się z napędem elektrycznym . Plan jest taki , że Edge lata w Białymstoku a reszta w Prostkach  . Tak jak pisał Paweł start bez podwozia to żaden problem , można zrobić  wózek jak do elektroszybowców , tylko standardowy się nie nadaje , inny profil i wymiary skrzydeł . Sprawdzone . 

Opublikowano

Nie tylko chodzi o start ,ale rownież i przedewszystkim o bezpieczeństwo. Gapiow nie brakuje,a mechanik zawsze jest w stanie odgonić osoby trzecie wchodzące do kręgu.

Opublikowano

Fakt , ludzie nie rozumieją zagrożenia i lekceważą zasady bezpieczeństwa. A potem jak się coś stanie to oczywiście modelarz winny.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.