grabek1985 Opublikowano 5 Października Autor Opublikowano 5 Października Ładna pogoda wiec działam, syn zostawił rysunek 🤣 Papier 800
grabek1985 Opublikowano 5 Października Autor Opublikowano 5 Października 1200 i schnięcie, następnie polerka
JacekCichy Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Synek fachowo zaznaczyl miejsca do przeszlifowania widac ze chcial pomoc 1
grabek1985 Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października Dziś ogarniam szablon pod materiały, wcześniej robiłem to za pomocą folii aluminiowej, ale stwierdziłem że po co się męczyć W Fusionie nie mogę spłaszczyć powierzchni (konstrukcji blachowej nie mogłem utworzyć), więc poszukałem i natknąłem się na pomocny film: Całkiem fajnie działa, ciekawe czy się ładnie ułoży w realu , przy okazji zrobiłem perforację dla Herex'a, którego będę próbował ciąć wycinarką laserową: 2
grabek1985 Opublikowano 12 Października Autor Opublikowano 12 Października Po przymiarce do formy wyszło że herex jest o 3mm za krótki, zacząłem wszystko mierzyć i niestety to forma wyszła dłuższa niż powinna. Może to wina starego Chirona, postanowiłem że poczekam na nową drukarkę i porównam wydruki.
micro Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Kalibracje zrobiłeś pod ten materiał?.
japim Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października 32 minuty temu, micro napisał: Kalibracje zrobiłeś pod ten materiał?. Kalibrację osi Z?
grabek1985 Opublikowano 13 Października Autor Opublikowano 13 Października 6 godzin temu, micro napisał: Kalibracje zrobiłeś pod ten materiał?. No ja nie słyszałem by robić kalibrację osi Z pod materiał, no chyba że chodzi Tobie o pierwszą warstwę, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Z Chironem nie chce mi się już walczyć, czekam na RatRig 4
micro Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Gdzie ja pisałem o kalibracji osi, a tym bardziej Z. Mówię o kalibracji drukarki do użytego filamentu np. temperatura, retrakcja, kalibracja extrudera, flowrate itp.
japim Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października 1 godzinę temu, micro napisał: Gdzie ja pisałem o kalibracji osi, a tym bardziej Z. Mówię o kalibracji drukarki do użytego filamentu np. temperatura, retrakcja, kalibracja extrudera, flowrate itp. Ucieklo 3mm na wysokosci. Wiec skoro nie miales na mysli kalibracji osi Z to jak jakakolwiek inna kalibracja mialaby miec wplyw na 3mm wysokosci detalu? 1
micro Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Jeśli tylko w osi Z to rzeczywiście nie mają. Być może silnik w Z gubi kroki (może poluzował się robaczek nakrętki osi Z, a może zbyt mały prąd sterownika...).
grabek1985 Opublikowano 15 Października Autor Opublikowano 15 Października 1 godzinę temu, micro napisał: Jeśli tylko w osi Z to rzeczywiście nie mają. Być może silnik w Z gubi kroki (może poluzował się robaczek nakrętki osi Z, a może zbyt mały prąd sterownika...). Fajnie że próbujesz pomóc, ale nie ma co na ślepo strzelać, nic z tych rzeczy co napisałeś to w sumie w żadnej osi nie wpłynie na tyle by doszło 3mm, tym bardziej jeżeli mogłeś zauważyć druk praktycznie bardzo dobry jak na takie rozmiary. Jak nic problem tkwi w samym oprogramowaniu Chirona i jego budowie, zakładam że jest mało precyzyjny.
Rekomendowane odpowiedzi