grabek1985 Opublikowano 5 Października 2024 Autor Opublikowano 5 Października 2024 Ładna pogoda wiec działam, syn zostawił rysunek 🤣 Papier 800
grabek1985 Opublikowano 5 Października 2024 Autor Opublikowano 5 Października 2024 1200 i schnięcie, następnie polerka
JacekCichy Opublikowano 6 Października 2024 Opublikowano 6 Października 2024 Synek fachowo zaznaczyl miejsca do przeszlifowania widac ze chcial pomoc 1
grabek1985 Opublikowano 7 Października 2024 Autor Opublikowano 7 Października 2024 Dziś ogarniam szablon pod materiały, wcześniej robiłem to za pomocą folii aluminiowej, ale stwierdziłem że po co się męczyć W Fusionie nie mogę spłaszczyć powierzchni (konstrukcji blachowej nie mogłem utworzyć), więc poszukałem i natknąłem się na pomocny film: Całkiem fajnie działa, ciekawe czy się ładnie ułoży w realu , przy okazji zrobiłem perforację dla Herex'a, którego będę próbował ciąć wycinarką laserową: 2
grabek1985 Opublikowano 12 Października 2024 Autor Opublikowano 12 Października 2024 Po przymiarce do formy wyszło że herex jest o 3mm za krótki, zacząłem wszystko mierzyć i niestety to forma wyszła dłuższa niż powinna. Może to wina starego Chirona, postanowiłem że poczekam na nową drukarkę i porównam wydruki.
micro Opublikowano 13 Października 2024 Opublikowano 13 Października 2024 Kalibracje zrobiłeś pod ten materiał?.
japim Opublikowano 13 Października 2024 Opublikowano 13 Października 2024 32 minuty temu, micro napisał: Kalibracje zrobiłeś pod ten materiał?. Kalibrację osi Z?
grabek1985 Opublikowano 13 Października 2024 Autor Opublikowano 13 Października 2024 6 godzin temu, micro napisał: Kalibracje zrobiłeś pod ten materiał?. No ja nie słyszałem by robić kalibrację osi Z pod materiał, no chyba że chodzi Tobie o pierwszą warstwę, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Z Chironem nie chce mi się już walczyć, czekam na RatRig 4
micro Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 Gdzie ja pisałem o kalibracji osi, a tym bardziej Z. Mówię o kalibracji drukarki do użytego filamentu np. temperatura, retrakcja, kalibracja extrudera, flowrate itp.
japim Opublikowano 14 Października 2024 Opublikowano 14 Października 2024 1 godzinę temu, micro napisał: Gdzie ja pisałem o kalibracji osi, a tym bardziej Z. Mówię o kalibracji drukarki do użytego filamentu np. temperatura, retrakcja, kalibracja extrudera, flowrate itp. Ucieklo 3mm na wysokosci. Wiec skoro nie miales na mysli kalibracji osi Z to jak jakakolwiek inna kalibracja mialaby miec wplyw na 3mm wysokosci detalu? 1
micro Opublikowano 15 Października 2024 Opublikowano 15 Października 2024 Jeśli tylko w osi Z to rzeczywiście nie mają. Być może silnik w Z gubi kroki (może poluzował się robaczek nakrętki osi Z, a może zbyt mały prąd sterownika...).
grabek1985 Opublikowano 15 Października 2024 Autor Opublikowano 15 Października 2024 1 godzinę temu, micro napisał: Jeśli tylko w osi Z to rzeczywiście nie mają. Być może silnik w Z gubi kroki (może poluzował się robaczek nakrętki osi Z, a może zbyt mały prąd sterownika...). Fajnie że próbujesz pomóc, ale nie ma co na ślepo strzelać, nic z tych rzeczy co napisałeś to w sumie w żadnej osi nie wpłynie na tyle by doszło 3mm, tym bardziej jeżeli mogłeś zauważyć druk praktycznie bardzo dobry jak na takie rozmiary. Jak nic problem tkwi w samym oprogramowaniu Chirona i jego budowie, zakładam że jest mało precyzyjny.
grabek1985 Opublikowano 20 Lutego Autor Opublikowano 20 Lutego Po dłuższej przerwie wracam do gry. Musiałem na nowo przerysować skrzydło i przy okazji zrobiłem od nowa formę. Do końca lutego pewnie zejdzie mi się z drukiem elementów formy. 1
grabek1985 Opublikowano 16 Marca Autor Opublikowano 16 Marca Dolne formy skrzydła wydrukowane, warto było poczekać na nową drukarkę 😜 1 1
grabek1985 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja Trochę poszpachlowalem żywicą xcr z microbalonem. Przetarłem maszynowo i papierem wodnym. Teraz ze dwie warstwy xcr i polerka 🥳 2
grabek1985 Opublikowano 25 Czerwca Autor Opublikowano 25 Czerwca Uważam że forma jest gotowa. Teraz czas na przygotowanie materiałów.
zbjanik Opublikowano 25 Czerwca Opublikowano 25 Czerwca Czy możesz napisać czym dociążyłeś formę? Chciałem się wzorować w miarę dokładnie, gdyby pójść w tą technologię.😀
Rekomendowane odpowiedzi