Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jurek, 

Dzięki za taką wyczerpującą odpowiedź, moja wycinanka jest ciasno spasowana, sam ją zaprojektowałem i wyciąłem aby taka była. Możesz podrzucić jakiś link do dobrego CA i przyspieszacza dostępnego u nas w Polsce? Hobby King pewnie pociągnie za sobą dość długie oczekiwanie na przesyłkę, a ja chciałbym zacząć kleić to co w końcu się powoli zmaterializowało.:)

Opublikowano
12 godzin temu, Janekm napisał:

Arek dzięki za odpowiedź, co masz na myśli pisząc że wikol "ciągnie", czy chodzi Ci o to, że spoina kurczy się?

Dokładnie tak,zawsze mi to przeszkadzało zwłaszcza przy klejeniu delikatnych kratownic lub stateczników w modelach swobodnie latających.

Zawsze cos się zwichrowało pomino solidnego umocowania elementu do deski montażowej i sezonowania.

Najlepiej lubię stosować CA.

Po prostu ten klej mi najlepiej odpowiada i tam gdzie to tylko możliwe robię nim.

Opublikowano

Arek,

Jako że chwalisz sobie kleje CA, to poradź mi jeszcze, który będzie odpowiedni (rzadki, gęsty, średni...) do klejenia do klejenia konstrukcji podobnej do tej na poniższym zdjęciu (zdjęcie z forum).

Druga sprawa, to przyspieszacz, stosować czy nie? Co daje jego zastosowanie, poza jak sądzę, natychmiastowym związaniem połączenia?

Widzę tez na forum info o nowej dostawie klejów Joker, czy to dobry wybór?

image.jpeg

Opublikowano
6 minut temu, Jerzy Markiton napisał:

Co to ??? - Jurek

Jurek,

Jeśli pytałeś o konstrukcję z fotki to na forum, Szymon zamieścił relację z budowy Super Cuba (link poniżej). Podoba mi się ten samolot, więc zaprojektowałem własną konstrukcję, dostosowując gabaryt do wymiarów bagażnika mojego auta :)

Do tej pory wykorzystywałem depron, więc nie miałem problemu z klejem UHU por i po sprawie, a teraz sklejka się pojawiła wraz z wątpliwościami n/t kleju.

Opublikowano

Przy klejeniu CA i luźniejszym spasowaniu elementów jako wypełniacz używam czasami pyłu balsowego. Zbieram do słoika przed odkurzaniem szlifierki.

Opublikowano
2 godziny temu, Janekm napisał:

Widzę tez na forum info o nowej dostawie klejów Joker

Moje doświadczenie jest takie, że to najgorsze kleje CA, którymi kleiłem. Z tych tańszych Riku, Magic glue, Pelikan (Kavan) są lepsze. W modelach F3K najlepiej mi się sprawdzał np. do wklejania dźwigienek, serw itd.  ZAP w żelu (https://modelemax.pl/pl/kleje-cyjanoakrylowe/11436-klej-cyjanoakrylowy-3g-gel-pt-27)  , ale w F3K klejenia nie ma dużo więc cena nie jest tak istotna. Klejów z Aliexpress nie testowałem, może to być dobra alternatywa dla Jokera.

Opublikowano

Piotrek - do takiej aplikacji żelu nie widzę....  Tutaj trzeba poukładać ćwierć konstrukcji i miejsca łączenia delikatnie potraktować CA. Tak - żeby ładnie spenetrował i skleił (!) miejsce łączenia.  Co do Jokera - zgadzam się. 

Pozdrowionka - Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Janekm napisał:

Arek,

Jako że chwalisz sobie kleje CA, to poradź mi jeszcze, który będzie odpowiedni (rzadki, gęsty, średni...)

Jeśli elementy są ciasno spasowane to zastosuj rzadki, jeśli są niewielkie luzy to średni.

Joker nie jest klejem wysokiej jakości ale stosuję go od lat i nie powiem złego słowa.

Z przyspieszaczem to tak jak pisałem w poprzednich postach : można prysnąć ale lekko i dopiero po kilku minutach aby klej wsiąknął w materiał.

Większa ilość przyspieszacza powoduje ,że klej krystalizuje i pojawia się na spoinie biały nalot. Podejrzewam ,że osłabia to połączenie klejone.

Przyspieszacz Joker ma tę wadę ,że ma słaby atomizer i zamiast mgiełki leci strumień preparatu.

Czasem robię tak ,że pryskam na kawałek listewki balsowej aby była mokra i przejeżdżam tym po spoinie. Minimalna ilość przyspieszacza wystarczy do utwardzenia spoiny.

Reasumując : możesz kupić Jokera , jest wystarczająco dobry. Najlepiej 2 butelki rzadki i średni. I do tego przyspieszacz , będzie git.

Z pewnością są lepsze CA tylko moim zdaniem nie ma sensu przesadnie szukać ideału.

Kiedyś używałem marki z RIKU taka żółto czerwona etykieta była na kleju , był o tyle lepszy od Jokera ,że szybciej łapał i mniej pachniał a poza tym nie było różnicy .Podejrzewam ,że większość z tych klejów to ten sam skład tylko z inną etykietą.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.