krzysiek.riese Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Cześć panowie. Z racji tego że od dłuższego czasu nie są dostępne odbiorniki do mojej Aurory to przymierzam się do zmiany systemu. Co sądzicie i jak się wam spisują wasze MZ 24? Chyba że macie coś innego sensownego do polecenia. Moje wymagania to min 10 kanałów, tradycyjny układ drążkowy a nie pulpit oraz w miarę wielki wyświetlacz .
robas69 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Jeti DS 12 lub lepiej 16 (II). Wszystko co chcesz, łącznie z dużym wyświetlaczem. I prostsze, bardziej intuicyjne programowanie niż tego niby Graupnera. 1
Jacek Walenciak Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Odpuść sobie Graupneta, kup Jeti z ilością kanałów, która Ciebie zadowoli. Jest wsparcie techniczne, serwis i wszelkie aktualizacje na bieżąco. Radio bardzo intuicyjne w programowaniu i dostępne jest polskie menu. Z dostępnością odbiorników nie ma problemów. Same plusy. Mam DS16 2G od 2021 roku i zero problemów z linkiem, zasięgiem czy programowaniem. Polecam.
AndrzejC Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia A ja mam Jeti 12 i Graupnera MX 24. I nie zgodzę się że Graupnera trudniej się programuje od Jeti. I mam trochę doświadczeń w obu radiach. Graupner tak, ale nie MZ tylko MX, ponieważ wyświetlacze w MZ są bardzo mało czytelne przy słonecznej pogodzie. Jeti i owszem radio porządne i aktualizowane na bieżąco, ale wiele tych funkcji nie jest przeciętnemu użytkownikowi do niczego potrzebne. Co do zasięgu, to w FSR-ach czyli tuż nad wodą, Graupner ma trochę większy zasięg. Moim zdaniem MX 24 to dobre radio i ze dwa razy tańsze od JETI. A.C. 1
Ryszard_I Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia 3 godziny temu, AndrzejC napisał: Moim zdaniem MX 24 to dobre radio i ze dwa razy tańsze od JETI. Czy na pewno masz na myśli MX 24?
Patryk Sokol Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Ja tam polecę Ci Tandema od FrSky'a. Siedzę na linku FrSky'a już blisko 10 lat, najpierw Taranis X9D, później Tandem X20s, a obecnie Tandem X20RS (nie zmieniłem Tandem X20s na nowego z własnej woli, po prostu pojechałem na autostradę z aparaturą na dachu). Kwestie radiowe komentarza nie wymagają tj. przez te 10 lat nie miałem ani żadnej awarii, ani żadnego kopania po sterach w locie i to mimo testowania tego linku w dziwacznych warunkach (np. z nadajnikami video o mocy 5W na pokładzie). Jeśli chodzi o możliwości programowania to nic nie ma podejścia do aparatur na systemach EdgeTx i ETHOS. Zaprogramować można wszystko, w dowolny sposób i jak się podoba. Kanałów masz do dyspozycji 24, w każdym nadajniku od FrSky'a. I teraz żeby ubrać to w liczby - w 2024 samym helikopterem wylatałem 120h, samolotami i szybowcami drugie tyle. Absolutne zero problemów z zasięgiem, stabilnością linku, czy trwałością aparatury. 1
samolocik Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia W dniu 13.01.2025 o 00:44, krzysiek.riese napisał: jak się wam spisują wasze MZ 24? Na początek sprawdź jak Ci leży w rękach nadajnik, który chcesz zakupić. Czasem to przeważający czynnik, gdy funkcje aparatury są wystarczające w rozpatrywanych opcjach. No i warto sprawdzić ceny odbiorników oraz telemetrii, które planujesz używać jeżeli to ma znaczenie.
krzysiek.riese Opublikowano 14 Stycznia Autor Opublikowano 14 Stycznia Jak na razie to w nocy udało się mi kupić kilka odbiorników Optima 9 i 7 w różnych częściach świata na eBay. Jak dojdą to na kilka lat mam spokój. Ja latam acro i nie potrzebuję nie wiadomo jakich funkcji. A nie ukrywam że przyzwyczaiłem się przez te 15 lat do Aurory. Jak by coś poszło nie tak to i przesyłki nie dotarły to wtedy pójdę chyba w tandema
rkrzysztof Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Podstawowa przewaga Jeti i FrSky nad Graupnerem i Hitec'em to dostępność drugiej częstotliwości w linku.
Jacek Walenciak Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 10 minut temu, rkrzysztof napisał: Podstawowa przewaga Jeti i FrSky nad Graupnerem i Hitec'em to dostępność drugiej częstotliwości w linku. No i jakość wykonania, użytych materiałów i podzespołów elektronicznych jest najwyższej jakości w stosunku do wyżej wymienionych aparatur.
Amadi Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Jeżeli chodzi o aparatury Jeti to według mnie jakość wykonania jak za taką cenę nie jest jakaś najlepsza. Używam Jetiego DS 12 i dotychczas nie miałem żadnych problemów. Nie miałem styczności z FrSky ale wydaje mi się że to taki tańszy odpowiednik Jetiego. 1
rkrzysztof Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 28 minut temu, Amadi napisał: Nie miałem styczności z FrSky ale wydaje mi się że to taki tańszy odpowiednik Jetiego. To całkowicie odmienne systemy, jak również podejście do użytkownika. A jakość wykonania, chyba jednak z przewagą po stronie Yeti. 1
Patryk Sokol Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 1 godzinę temu, rkrzysztof napisał: To całkowicie odmienne systemy, jak również podejście do użytkownika. A jakość wykonania, chyba jednak z przewagą po stronie Yeti. Główna różnica w podejściu jest taka, że Jeti ma ten chory, enedmiczny dla współczenych czasów, system gdzie musisz kupić możliwość używania funkcji, które są wbudowane w nadajnik. Np. kupujesz odbiornik z wariometrem, ale za używanie vario musisz dopłacić 40EUR. I to jest chore, bo hardware w odbiorniku już jest, koszty wytworzenia zostaly poniesione, ale Tobie używać nie wolno, bo sprzęt nie jest Twój tak naprawdę. Tak samo - trzeba odblokowywać ilość kanałów, kroki sekwensera, krzywe miksów itp, itd. Mam dużo zastrzeżeń do polityki FrSky'a (w sumie to głównie pozbawienie nowych nadajników obslugi systemu D8), ale to jest po prostu pik antykonsumenckich praktyk i dno dna. W FrSky'u jak kupisz najtańszy nadajnik, to masz tyle miksów, aż braknie pamięci w nadajniku, a kanałów tyle ile protokół obsługuje. Więcej jak się zgłosi zastrzeżenie co do softu, to autentycznie tym się zajmują (pisze się na ich GitHubie). Więc o ile wykonanie Jeti jest ładne (ale nie wiem czy mnie ekscytują aluminiowe obudowy, z kolei elektrycznie nie sądze by były jakieś dramatyczne różnice), to za podejście do klienta należy się karny k***s I nie będę ukrywał - boli mnie to. Bardzo bym chciał latać na sprzęcie europejskiej produkcji, ale na takie praktyki ciężko mi się zgodzić (i nawet nie chodzi o koszt, stać mnie. Chodzi o blokowanie ficzerów w sprzęcie który posiadam, za paywallem).
kulfon250 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Plusem systemu o którym piszesz (Jeti) jest modyfikowalność. Przykład kupiłem Futabę bodaj 8 kanałową. Po jakimś czasie zabrakło mi dwóch kanałów. Wyjście sprzedać ze stratą, radio kupić kolejne itd... W Jeti kupując tańszą wersję, po prostu dokupuje opcję dodatkowych kanałów. Co więcej to jedyna wg mnie firma która posiada coś co jest serwisem. Wysyłasz zwalony z Twojej winy produkt, albo go naprawiają, albo proponują ze sporą zniżką nowy (sprawdzone przeze mnie na kilku produktach). Jak padł mi w Futabie głośnik (przypadłość tej firmy z powodu instalacji tragicznej jakości elementu), nastąpił dramat, bo gdzieś podobno jest serwis, co mógłby to zrobić, ale ... Wymieniłem wreszcie sam (co ciekawe na taki kupiony za 1.2 PLN co chodzi od 8 lat nadal), bo miałem dość czekania, na ustalenie jego adresu
Patryk Sokol Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 1 minutę temu, kulfon250 napisał: Plusem systemu o którym piszesz (Jeti) jest modyfikowalność. Przykład kupiłem Futabę bodaj 8 kanałową. Po jakimś czasie zabrakło mi dwóch kanałów. Wyjście sprzedać ze stratą, radio kupić kolejne itd... W Jeti kupując tańszą wersję, po prostu dokupuje opcję dodatkowych kanałów. Wciąż - wolę system gdzie mam pełnie możliwości sprzętu od razu (jak pisałem - w aparaturach na OpenTx, Edge Tx i Ethos masz zawsze tyle kanałów ile protokół pozwala). To nie jest modyfikowalność, tylko ograniczanie dostępu do istniejących możliwości sprzętowych. To tak jakbyś kupował samochód które ma wbudowane ogrzewanie foteli, za wytworzenie którego zapłaciłeś, ale żeby go użyć musisz dopłacić za zdjęcie blokady.
kulfon250 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 21 minut temu, Patryk Sokol napisał: Wciąż - wolę system gdzie mam pełnie możliwości sprzętu od razu (jak pisałem - w aparaturach na OpenTx, Edge Tx i Ethos masz zawsze tyle kanałów ile protokół pozwala). To nie jest modyfikowalność, tylko ograniczanie dostępu do istniejących możliwości sprzętowych. To tak jakbyś kupował samochód które ma wbudowane ogrzewanie foteli, za wytworzenie którego zapłaciłeś, ale żeby go użyć musisz dopłacić za zdjęcie blokady. Każdy interpretuje jak lubi Na szczęście nikt nie zmusza Cię do używania Jeti, a nas do Frsky itp... 1
Patryk Sokol Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 7 minut temu, kulfon250 napisał: Każdy interpretuje jak lubi Na szczęście nikt nie zmusza Cię do używania Jeti, a nas do Frsky itp... Nie no pewnie, to jest najważniejsze Aczkolwiek lepiej mieć świadomość jak świat działa Tzn. jak latamy na Jeti to wspieramy antykonsumenckie praktyki, jak latamy na FrSky'u to wpsieramy chiński imprerializm. Tyłek zawsze z tyłu w naszym świecie jest, niezależnie jak się obrócić 1
rkrzysztof Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Mam dużo zastrzeżeń do polityki FrSky'a (w sumie to głównie pozbawienie nowych nadajników obslugi systemu D8), Nie jest to prawda. Każdy z nadajników obecnie oferowanych przez FrSky oferuje kompatybilność wsteczną za pomocą zewnętrznego modułu, którego soft można kształtować niezależnie od nadajnika podstawowego.
kulfon250 Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 23 minuty temu, Patryk Sokol napisał: Nie no pewnie, to jest najważniejsze Aczkolwiek lepiej mieć świadomość jak świat działa Tzn. jak latamy na Jeti to wspieramy antykonsumenckie praktyki, jak latamy na FrSky'u to wpsieramy chiński imprerializm. Tyłek zawsze z tyłu w naszym świecie jest, niezależnie jak się obrócić A ja patrzę na to inaczej, jak lubisz Kebaba z budki na ulicy , który w gratisie ma miliard opcji , to nie idziesz do dobrej knajpy, która jest droższa Dla mnie antykonsumenckie to są plasticzane produkty, z bałaganem w środku i nieistniejącymi serwisami, nawet jak maja pierdyliard opcji w nadajniku za 200 zł, które słowo jakość, zamieniły na jakoś ale kusząc tymi opcjami. Ale to jak z systemami w kompach, są wielbiciele Linuxa, Windowsa i antykonsumenckiego pewnie wg Ciebie Maca (tak, używam i jego ). I tyle ode mnie w temacie, bo to trochę jak dyskusja które święta ważniejsze (starzy ludzie co słuchali 3-ki wiedzą o co chodzi )
Patryk Sokol Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 39 minut temu, rkrzysztof napisał: Nie jest to prawda. Każdy z nadajników obecnie oferowanych przez FrSky oferuje kompatybilność wsteczną za pomocą zewnętrznego modułu, którego soft można kształtować niezależnie od nadajnika podstawowego. Tak, to jest prawda. Ale w dalszym ciągu nie ma przeciwskazań, żeby wewnętrzny moduł obslugiwał D8. Jak przycisnięto o to ludzi z FrSky'u to wymawiają się brakiem pamięci w procesorze modułu nadawczego. A jak pokazali ludzie ELRSa to miejsca tam na tony wciąż. Powodem raczej było stosowanie D8 przez firmy trzecie (np. w quadach RTF). Ale tak technicznie, można wstawić moduł. Tylko to znów inwestycja, wybrałem opcję rozdania odbiorników D8 kolegom. 33 minuty temu, kulfon250 napisał: Dla mnie antykonsumenckie to są plasticzane produkty, z bałaganem w środku i nieistniejącymi serwisami, nawet jak maja pierdyliard opcji w nadajniku za 200 zł, które słowo jakość, zamieniły na jakoś ale kusząc tymi opcjami. Nie no, obie rzeczy są antykonsumenckie. To nie jest dyskusja w który policzek jest gorzej dostać z liścia, w oba jest źle Aczkolwiek - jeśli chodzi o nadajniki to FlySky i6, który kosztuje mniej od odbiornika innej firmy, obecnie jest tak robiony, że działa lata. Jedyny nadajnik który był dla mnie srogim zawodem jakościowym to był Jumper T16 ze swoimi pękającymi taśmami. To był mój najgorszy zakup modelarski od wielu, wielu lat.
Rekomendowane odpowiedzi