Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Ryszard_I napisał:

Czy na pewno masz na myśli MX 24?

Oczywiście, że mam na myśli MX-20. Nie wiem, dlaczego napisało mi się "24"

i nadal twierdzę że to radio, to bardzo porządne radio.

Ma jeden feler: Antenę nadajnika podatną na uszkodzenie.

Ja sobie poradziłem w sposób jak na fotografii i zapomniałem o problemie. Tulejka odpowiednio wytoczona i wyfrezowana i działa już piąty rok.

Graupner jest dla mnie odpowiedni dlatego, że jest u mnie intensywnie użytkowany w ekstremalnych warunkach i ani wilgoć, ani chłód, ani słońce mu nie straszne. I co najważniejsze dobrze leży w rękach. Moim zdaniem lepiej niż JETI 12 DS

A.C.

Tulejka Graupner.jpg

Opublikowano
11 minut temu, Patryk Sokol napisał:

Ale tak technicznie, można wstawić moduł. Tylko to znów inwestycja

Inwestycja groszowa, poniżej ceny starego odbiornika. Raczej jest to bariera mentalna. Ergonomicznie moduł praktycznie komponuje się z bryłą nadajnika.

Opublikowano
27 minut temu, rkrzysztof napisał:

Inwestycja groszowa, poniżej ceny starego odbiornika. Raczej jest to bariera mentalna. Ergonomicznie moduł praktycznie komponuje się z bryłą nadajnika.

Mam moduł ELRS wpięty z tyłu, więc podmiany były upierdliwe. 

Opublikowano
W dniu 13.01.2025 o 00:44, krzysiek.riese napisał:

Cześć panowie. Z racji tego że od dłuższego czasu nie są dostępne odbiorniki do mojej Aurory to przymierzam się do zmiany systemu. Co sądzicie i jak się wam spisują wasze MZ 24? Chyba że macie coś innego sensownego do polecenia. Moje wymagania to min 10 kanałów, tradycyjny układ drążkowy a nie pulpit oraz w miarę wielki wyświetlacz . 

No jak tak sobie myślę, to koledzy zapomnieli o istocie tego tematu...

90 % modelarzy w sumie nie do końca wie, co to "kompatybilność wsteczna" albo "procesor modułu nadawczego", czy " wewnętrzny moduł obslugiwał D8" itd.

Pytanie było: CO SĄDZICIE... I tego się trzymajcie. A dyskusje szczegółowe zostawcie sobie, bo wielu użytkowników aparatur kompletnie nie wie o czym piszecie.

Tak, jak 90% kompletnie nie ma  bladego pojęcia jak "zrobić" silnik tak, żeby wygrywał z najlepszymi...A ja wiem,. i paru kolegów także, ale to może jest 0,001 % czytających. I o tym nie piszemy, bo to mało ciekawy temat dla postronnych.

Więc myślę sobie, że jak Panowie założą sobie swój wątek o wyższości tego procesora nad innym protokołem odnośnie aparatur, to będzie to najlepsze rozwiązanie.

A na koniec:  Odbiorniki kupione i AURORA pozostaje.🙂 

Zastanawiam się, czy wasza teoretyczna wiedza pozwala na wyniki w praktyce?

Stara zasada: Jeden wie, a drugi umie.

W szkole się tego nauczyłem...

Pozdrawiam

A.C.

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejC napisał:

Zastanawiam się, czy wasza teoretyczna wiedza pozwala na wyniki w praktyce

Tak. 

Dzięki i znajomości działania elektroniki modelarskiej mogłem wykonać modele których bym inaczej nie ogarnął (jakieś wynalazki z aktywną stabilizacją, autopilotami, czy FPV) oraz cieszę się lataniem bez problemów technicznych. 

Abstrahując już od tego, że modelarze mi płacą za ogarnianie im modeli. 

Opublikowano
15 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

(nie zmieniłem Tandem X20s na nowego z własnej woli, po prostu pojechałem na autostradę z aparaturą na dachu).

Zgubic cos z dachu to nie sztuka! Ja kiedys zrobilem bigos na swieta i jechalismy na wigilie do siostry. Przejechalem CALE Malmö (dosyc powoli, zima, slisko),  stajemy pod siostry domem, szykujemy sie do wyjscia z auta, a moja piekna mowi; zapomnielismy bigosu! Ja w tym momencie tylko zaklalem, PIERDOLE, nie wracam! Wysiadam z samochodu, a gar z bigosem stoi na dachu!!!! Nie wiem JAK on przetrwal te podroz. Przymarzl moze? To naprawde zaden bajer! Prawdziwa historia.

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

Mam moduł ELRS wpięty z tyłu, więc podmiany były upierdliwe. 

???? Kłania się jakość wykonania.

Opublikowano
7 minut temu, rkrzysztof napisał:

Pytanie raczej retoryczne.

To wyjaśnij o co chodzi konkretnie.

Co ma jakość do używania modułu ELRS wstawionego w tył Tandema?

Opublikowano
2 minuty temu, Patryk Sokol napisał:

To wyjaśnij o co chodzi konkretnie.

Z kąd trudności w zamontowaniu modułu zewnętrznego w poprawnie zaprojektowanym nadajniku?

Opublikowano
8 minut temu, rkrzysztof napisał:

Z kąd trudności w zamontowaniu modułu zewnętrznego w poprawnie zaprojektowanym nadajniku?

Chodzi o to, że w swoim Tandemie, na co dzień, mam wpięty moduł ELRS w gniazdo modułów.

Gdybym chciał używać, również modułu na D8, to wtedy na lotnisku, zmieniając model, musiałbym równiez przepinać moduły.

To jest rozwiązanie niewygodne i nie mam ochoty się w to angażować.

A moduł ELRS jest dla mnie bardzo użyteczny do przesyłania telemetrii z flight controllera (nie używam go jako linka do sterowania).

Więc tak - gdy FRSky wyciął obsługę D8 w module wbudowanym, to zrobił mi problemy, nie dając nic za to.

Opublikowano
56 minut temu, Patryk Sokol napisał:

Chodzi o to, że w swoim Tandemie, na co dzień, mam wpięty moduł ELRS w gniazdo modułów.

Gdybym chciał używać, również modułu na D8, to wtedy na lotnisku, zmieniając model, musiałbym równiez przepinać moduły.

Czyli niszowy, specyficzny ficzer decyduje o kompatybilności systemów. To brzmi trochę tak, jak narzekanie na konieczność ruszenia przysłowiowych czterech liter przy wysiadaniu z samochodu.

Opublikowano
12 minut temu, rkrzysztof napisał:

Czyli niszowy, specyficzny ficzer decyduje o kompatybilności systemów. To brzmi trochę tak, jak narzekanie na konieczność ruszenia przysłowiowych czterech liter przy wysiadaniu z samochodu.

Tak, tak bardzo niszowe, że ludzie sami porozgryzali jak zmusić stary sprzęt do współpracy z nowym

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3391195-FrSky-D16-firmware-for-D8-receivers&perpage=100

To wszystko wskazuje, że decyzja o usunięciu wsparcia dla D8 była całkowicie arbitralna i nie podyktowana względami technicznymi.

To jest dojenie konsumenta oraz eliminowanie konkurencji (bo były produkty trzecich firm na D8. I tu nie da się bronić FRSky'a, sami robią odbiorniki do Futaby) . nie mam pojęcia po kiego grzyba to bronisz. Nie tak, że dostaniesz za to dyplom od FRSky'a to korpo (jak każde inne korpo) ma tak samo gdzieś Ciebie, jak i mnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

A widziałeś kiedyś firmę, która by się kierowała tylko względami technicznymi? Ja nawet takiego modelarza nie widziałem, bo zawsze jest potrzebny jakiś kompromis. Z reguły chodzi o pieniądze, tj. albo stronę kosztową, albo przychodową.

• Lubię to 1
Opublikowano

Widziałem Jeti ds 12 od środka i tam też jakoś nie powala. Nie róbcie z tej firmy nie wiadomo czego. Też robią płytki w chinach. Windują ceny bo mogą produkt modny. Mnie najbardziej bawi jak widzę że ktoś kupi za 3 tysiące jeti a potem wrzuci moduł od frsky bo nie stać go na odbiorniki od jeti. Faktycznie bajka... do tego latając modelem z pianki. Rozumiem jeszcze jak ktoś ma model za 10 tys w górę wtedy się zgodzę z przedmówcami że lepiej do świętego spokoju kupić radio za dychę. Ale ile w polsce jest takich modelarzy? albo pilotów bo mam wrażenie że ostatnio ma się doczynienia coraz częściej z pilotami niż modelarzami.

Opublikowano
22 minuty temu, mar_io napisał:

Widziałem Jeti ds 12 od środka i tam też jakoś nie powala. Nie róbcie z tej firmy nie wiadomo czego. Też robią płytki w chinach. Windują ceny bo mogą produkt modny. Mnie najbardziej bawi jak widzę że ktoś kupi za 3 tysiące jeti a potem wrzuci moduł od frsky bo nie stać go na odbiorniki od jeti. Faktycznie bajka... do tego latając modelem z pianki. Rozumiem jeszcze jak ktoś ma model za 10 tys w górę wtedy się zgodzę z przedmówcami że lepiej do świętego spokoju kupić radio za dychę. Ale ile w polsce jest takich modelarzy? albo pilotów bo mam wrażenie że ostatnio ma się doczynienia coraz częściej z pilotami niż modelarzami.

ciekawe jak chcesz ten frysky moduł zamontować?

Opublikowano

normalnie są do kupienia moduły uniwersalne nadawcze, poszukaj do większości nadajników dostępne w Chinach Zresztą patent stosowany od lat i to nie tylko do jeti. Oczywiście dotyczy to starych systemów odbiorników. Jak będę mieć więcej czasu to wrzucę Ci tematy o takiej modyfikacji.

Opublikowano

Opublikowano 1 godzinę tem Mnie najbardziej bawi jak widzę że ktoś kupi za 3 tysiące jeti a potem wrzuci moduł od frsky bo nie stać go na odbiorniki od jeti. Faktycznie bajka...
Stać - nie stać... Mnie stać, ale czy to ma sens ???
Odbieram to - że mówisz o mnie ?
No - to  śmiej się dalej. A (ja) pozostanę przy swoim - jak mam 10 odbiorników pozostałych ze starego systemu i 6 combatów do uzbrojenia, to wybrałbyś zakup 6 odbiorników Jeti 5 czy zainstalowanie dodatkowego modułu ????
Spotkałem tu głosy - że się nie da ? No - to widziałeś na własne oczy, że się da ? Tylko trzeba pomyśleć ?
Zredukowałem ilość piankowców - i teraz w każdym mam Jeti.... Moduł FrSky poszedł w zapomnienie ! I - oby - nigdy nie natchnęło mnie wrócić do tego systemu.... Wymienne moduły - to jest totalna kicha ! Może w tych nowych FrSky się poprawił. Nie wiem? Te stare - kosztowały mnie kilka modeli ! I przerobiłem jednego z pierwszych Horusów 12. Więc mam wrażenie, że wiem o czym mówię...
Tak - od kilku lat latam na Jeti, i żałuję, że tak późno w to radio zainwestowałem, kupując systemy w danej chwili atrakcyjniejsze cenowo i przereklamowane  marketingowo ! Mea Culpa !!!
Na dziś - wydaje się, że Tandem możliwościami jest lepszy. Gdybym dzisiaj stał przed problemem zakupu radia - prawdopodobnie dałbym się uwieść Tandemowi ! Tylko - nie potrzebuję tylu opcji, przez które trzeba się przebić, żeby dotrzeć do tego - co potrzebuję w danej chwili zmienić.... Ale, jak ktoś nie wie co chce i czym zamierza się zająć - to faktycznie, Tandem - drogi ale da się na nim latać prawie wszystkim ?
Wiem, co potrzebuję (albo - ułatwia mi życie ?) i w zupełności wystarczyłby mi FlySky 6 gdyby  miał te pozostałe, potrzebne mi funkcje. I Jakość (!!!), pozwalającą na spokojne latanie, bez obawy, że walnę w twoje auto !
A ponieważ ich nie ma, specjaliści od marketingu i robienia buissnesu zmusili mnie do wywalenia pieniędzy na Jeti DS-14 ! 
Pozdrawiam - Jurek
Dałem tylko 2 kilo... Ale to było kilka lat temu ! I do tego używka !!!
  • Lubię to 1
Opublikowano
48 minut temu, Jerzy Markiton napisał:
! I przerobiłem jednego z pierwszych Horusów 12.

W jakim sensie przerobiłeś? Pytam, bo nie bardzo z kontekstu wiem o co chodzi z tą przeróbką.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.