Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 13.01.2025 o 19:54, Ryszard_I napisał:

Czy na pewno masz na myśli MX 24?

Rozwiń  

Oczywiście, że mam na myśli MX-20. Nie wiem, dlaczego napisało mi się "24"

i nadal twierdzę że to radio, to bardzo porządne radio.

Ma jeden feler: Antenę nadajnika podatną na uszkodzenie.

Ja sobie poradziłem w sposób jak na fotografii i zapomniałem o problemie. Tulejka odpowiednio wytoczona i wyfrezowana i działa już piąty rok.

Graupner jest dla mnie odpowiedni dlatego, że jest u mnie intensywnie użytkowany w ekstremalnych warunkach i ani wilgoć, ani chłód, ani słońce mu nie straszne. I co najważniejsze dobrze leży w rękach. Moim zdaniem lepiej niż JETI 12 DS

A.C.

Tulejka Graupner.jpg

Opublikowano
  W dniu 14.01.2025 o 12:29, Patryk Sokol napisał:

Ale tak technicznie, można wstawić moduł. Tylko to znów inwestycja

Rozwiń  

Inwestycja groszowa, poniżej ceny starego odbiornika. Raczej jest to bariera mentalna. Ergonomicznie moduł praktycznie komponuje się z bryłą nadajnika.

Opublikowano
  W dniu 14.01.2025 o 12:44, rkrzysztof napisał:

Inwestycja groszowa, poniżej ceny starego odbiornika. Raczej jest to bariera mentalna. Ergonomicznie moduł praktycznie komponuje się z bryłą nadajnika.

Rozwiń  

Mam moduł ELRS wpięty z tyłu, więc podmiany były upierdliwe. 

Opublikowano
  W dniu 12.01.2025 o 23:44, krzysiek.riese napisał:

Cześć panowie. Z racji tego że od dłuższego czasu nie są dostępne odbiorniki do mojej Aurory to przymierzam się do zmiany systemu. Co sądzicie i jak się wam spisują wasze MZ 24? Chyba że macie coś innego sensownego do polecenia. Moje wymagania to min 10 kanałów, tradycyjny układ drążkowy a nie pulpit oraz w miarę wielki wyświetlacz . 

Rozwiń  

No jak tak sobie myślę, to koledzy zapomnieli o istocie tego tematu...

90 % modelarzy w sumie nie do końca wie, co to "kompatybilność wsteczna" albo "procesor modułu nadawczego", czy " wewnętrzny moduł obslugiwał D8" itd.

Pytanie było: CO SĄDZICIE... I tego się trzymajcie. A dyskusje szczegółowe zostawcie sobie, bo wielu użytkowników aparatur kompletnie nie wie o czym piszecie.

Tak, jak 90% kompletnie nie ma  bladego pojęcia jak "zrobić" silnik tak, żeby wygrywał z najlepszymi...A ja wiem,. i paru kolegów także, ale to może jest 0,001 % czytających. I o tym nie piszemy, bo to mało ciekawy temat dla postronnych.

Więc myślę sobie, że jak Panowie założą sobie swój wątek o wyższości tego procesora nad innym protokołem odnośnie aparatur, to będzie to najlepsze rozwiązanie.

A na koniec:  Odbiorniki kupione i AURORA pozostaje.🙂 

Zastanawiam się, czy wasza teoretyczna wiedza pozwala na wyniki w praktyce?

Stara zasada: Jeden wie, a drugi umie.

W szkole się tego nauczyłem...

Pozdrawiam

A.C.

Opublikowano
  W dniu 14.01.2025 o 19:36, AndrzejC napisał:

Zastanawiam się, czy wasza teoretyczna wiedza pozwala na wyniki w praktyce

Rozwiń  

Tak. 

Dzięki i znajomości działania elektroniki modelarskiej mogłem wykonać modele których bym inaczej nie ogarnął (jakieś wynalazki z aktywną stabilizacją, autopilotami, czy FPV) oraz cieszę się lataniem bez problemów technicznych. 

Abstrahując już od tego, że modelarze mi płacą za ogarnianie im modeli. 

Opublikowano
  W dniu 14.01.2025 o 06:43, Patryk Sokol napisał:

(nie zmieniłem Tandem X20s na nowego z własnej woli, po prostu pojechałem na autostradę z aparaturą na dachu).

Rozwiń  

Zgubic cos z dachu to nie sztuka! Ja kiedys zrobilem bigos na swieta i jechalismy na wigilie do siostry. Przejechalem CALE Malmö (dosyc powoli, zima, slisko),  stajemy pod siostry domem, szykujemy sie do wyjscia z auta, a moja piekna mowi; zapomnielismy bigosu! Ja w tym momencie tylko zaklalem, PIERDOLE, nie wracam! Wysiadam z samochodu, a gar z bigosem stoi na dachu!!!! Nie wiem JAK on przetrwal te podroz. Przymarzl moze? To naprawde zaden bajer! Prawdziwa historia.

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 15.01.2025 o 08:48, rkrzysztof napisał:

Z kąd trudności w zamontowaniu modułu zewnętrznego w poprawnie zaprojektowanym nadajniku?

Rozwiń  

Chodzi o to, że w swoim Tandemie, na co dzień, mam wpięty moduł ELRS w gniazdo modułów.

Gdybym chciał używać, również modułu na D8, to wtedy na lotnisku, zmieniając model, musiałbym równiez przepinać moduły.

To jest rozwiązanie niewygodne i nie mam ochoty się w to angażować.

A moduł ELRS jest dla mnie bardzo użyteczny do przesyłania telemetrii z flight controllera (nie używam go jako linka do sterowania).

Więc tak - gdy FRSky wyciął obsługę D8 w module wbudowanym, to zrobił mi problemy, nie dając nic za to.

Opublikowano
  W dniu 15.01.2025 o 08:56, Patryk Sokol napisał:

Chodzi o to, że w swoim Tandemie, na co dzień, mam wpięty moduł ELRS w gniazdo modułów.

Gdybym chciał używać, również modułu na D8, to wtedy na lotnisku, zmieniając model, musiałbym równiez przepinać moduły.

Rozwiń  

Czyli niszowy, specyficzny ficzer decyduje o kompatybilności systemów. To brzmi trochę tak, jak narzekanie na konieczność ruszenia przysłowiowych czterech liter przy wysiadaniu z samochodu.

Opublikowano
  W dniu 15.01.2025 o 09:56, rkrzysztof napisał:

Czyli niszowy, specyficzny ficzer decyduje o kompatybilności systemów. To brzmi trochę tak, jak narzekanie na konieczność ruszenia przysłowiowych czterech liter przy wysiadaniu z samochodu.

Rozwiń  

Tak, tak bardzo niszowe, że ludzie sami porozgryzali jak zmusić stary sprzęt do współpracy z nowym

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3391195-FrSky-D16-firmware-for-D8-receivers&perpage=100

To wszystko wskazuje, że decyzja o usunięciu wsparcia dla D8 była całkowicie arbitralna i nie podyktowana względami technicznymi.

To jest dojenie konsumenta oraz eliminowanie konkurencji (bo były produkty trzecich firm na D8. I tu nie da się bronić FRSky'a, sami robią odbiorniki do Futaby) . nie mam pojęcia po kiego grzyba to bronisz. Nie tak, że dostaniesz za to dyplom od FRSky'a to korpo (jak każde inne korpo) ma tak samo gdzieś Ciebie, jak i mnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

A widziałeś kiedyś firmę, która by się kierowała tylko względami technicznymi? Ja nawet takiego modelarza nie widziałem, bo zawsze jest potrzebny jakiś kompromis. Z reguły chodzi o pieniądze, tj. albo stronę kosztową, albo przychodową.

• Lubię to 1
Opublikowano

Widziałem Jeti ds 12 od środka i tam też jakoś nie powala. Nie róbcie z tej firmy nie wiadomo czego. Też robią płytki w chinach. Windują ceny bo mogą produkt modny. Mnie najbardziej bawi jak widzę że ktoś kupi za 3 tysiące jeti a potem wrzuci moduł od frsky bo nie stać go na odbiorniki od jeti. Faktycznie bajka... do tego latając modelem z pianki. Rozumiem jeszcze jak ktoś ma model za 10 tys w górę wtedy się zgodzę z przedmówcami że lepiej do świętego spokoju kupić radio za dychę. Ale ile w polsce jest takich modelarzy? albo pilotów bo mam wrażenie że ostatnio ma się doczynienia coraz częściej z pilotami niż modelarzami.

Opublikowano
  W dniu 15.01.2025 o 18:39, mar_io napisał:

Widziałem Jeti ds 12 od środka i tam też jakoś nie powala. Nie róbcie z tej firmy nie wiadomo czego. Też robią płytki w chinach. Windują ceny bo mogą produkt modny. Mnie najbardziej bawi jak widzę że ktoś kupi za 3 tysiące jeti a potem wrzuci moduł od frsky bo nie stać go na odbiorniki od jeti. Faktycznie bajka... do tego latając modelem z pianki. Rozumiem jeszcze jak ktoś ma model za 10 tys w górę wtedy się zgodzę z przedmówcami że lepiej do świętego spokoju kupić radio za dychę. Ale ile w polsce jest takich modelarzy? albo pilotów bo mam wrażenie że ostatnio ma się doczynienia coraz częściej z pilotami niż modelarzami.

Rozwiń  

ciekawe jak chcesz ten frysky moduł zamontować?

Opublikowano

normalnie są do kupienia moduły uniwersalne nadawcze, poszukaj do większości nadajników dostępne w Chinach Zresztą patent stosowany od lat i to nie tylko do jeti. Oczywiście dotyczy to starych systemów odbiorników. Jak będę mieć więcej czasu to wrzucę Ci tematy o takiej modyfikacji.

Opublikowano

Opublikowano 1 godzinę tem Mnie najbardziej bawi jak widzę że ktoś kupi za 3 tysiące jeti a potem wrzuci moduł od frsky bo nie stać go na odbiorniki od jeti. Faktycznie bajka...
Stać - nie stać... Mnie stać, ale czy to ma sens ???
Odbieram to - że mówisz o mnie ?
No - to  śmiej się dalej. A (ja) pozostanę przy swoim - jak mam 10 odbiorników pozostałych ze starego systemu i 6 combatów do uzbrojenia, to wybrałbyś zakup 6 odbiorników Jeti 5 czy zainstalowanie dodatkowego modułu ????
Spotkałem tu głosy - że się nie da ? No - to widziałeś na własne oczy, że się da ? Tylko trzeba pomyśleć ?
Zredukowałem ilość piankowców - i teraz w każdym mam Jeti.... Moduł FrSky poszedł w zapomnienie ! I - oby - nigdy nie natchnęło mnie wrócić do tego systemu.... Wymienne moduły - to jest totalna kicha ! Może w tych nowych FrSky się poprawił. Nie wiem? Te stare - kosztowały mnie kilka modeli ! I przerobiłem jednego z pierwszych Horusów 12. Więc mam wrażenie, że wiem o czym mówię...
Tak - od kilku lat latam na Jeti, i żałuję, że tak późno w to radio zainwestowałem, kupując systemy w danej chwili atrakcyjniejsze cenowo i przereklamowane  marketingowo ! Mea Culpa !!!
Na dziś - wydaje się, że Tandem możliwościami jest lepszy. Gdybym dzisiaj stał przed problemem zakupu radia - prawdopodobnie dałbym się uwieść Tandemowi ! Tylko - nie potrzebuję tylu opcji, przez które trzeba się przebić, żeby dotrzeć do tego - co potrzebuję w danej chwili zmienić.... Ale, jak ktoś nie wie co chce i czym zamierza się zająć - to faktycznie, Tandem - drogi ale da się na nim latać prawie wszystkim ?
Wiem, co potrzebuję (albo - ułatwia mi życie ?) i w zupełności wystarczyłby mi FlySky 6 gdyby  miał te pozostałe, potrzebne mi funkcje. I Jakość (!!!), pozwalającą na spokojne latanie, bez obawy, że walnę w twoje auto !
A ponieważ ich nie ma, specjaliści od marketingu i robienia buissnesu zmusili mnie do wywalenia pieniędzy na Jeti DS-14 ! 
Pozdrawiam - Jurek
Dałem tylko 2 kilo... Ale to było kilka lat temu ! I do tego używka !!!
  • Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.