AndyCopter Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Silnik nr 1, Prośba o identyfikację Silnik nr 2, prośba o uwagi praktyczne (nie był jeszcze używany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Obydwa to silniki samozapłonowe .Pierwszego nie znam,drugi w latach 80-tych dosyć popularny .Wartość to one raczej mają jako eksponaty ,chociaż ten Sokół jeśli był dobrze zakonserwowany to powinien dać się uruchomić,potrzebne paliwo do silników samozapłonowych ( mieszanka eteru,nafty i oleju czasami dla ułatwienia zapłonu i podwyższenia osiągów dodawany był również azotan amylu.Regulacja obrotów igłą gaźnika,która wchodziła do dyszy rozpylacza oraz śrubą na głowicy, którą dokręcając przesuwasz w dół cylindra tzw. przeciwtłok- zwiększając stopień sprężania silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Odnośnie silnika nr 2. To Sokoł, prod. radzieckiej (ZSRR)- 2,5 cm. Samozapłon. Mocy zdaje się, jakieś 0,25 KM. Miałem takie dwa, cechowały się wadą typową dla siników z tego kraju:bardzo umiarkowana jakość, szczególnie jak chodzi o użyte materiały. W pierwszym, po kilku lotach modelem na uwięzi pękł korbowód, drugi był bardziej żywotny, ale się mocno grzał. Zaletą zaś niepowtarzalną była jaka-taka osiągalność. pasowałby też do wątku o CSH. Wspomnienia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Sokół nie był jeszcze używany, a moje doświadczenia z takimi silnikami jak władzy z konstytucją. Chińczyk wygląda "prawie" jak Sokół. Oba silnik pódą do "Szkolniaka" na uwięzi, na zmianę jak będą padać. A że moje doświadczenia z nimi są jak wspomniałem, chciałbym zbierać wiedzę o nich, czyli jak przygotować paliwo do takich silników retro, a może są gotowe ? jakie dobrać śmigło do modelu, aby nie przegrzać ? itp. Zazwyczaj na forach pojawiają się sugestie, aby pomalować je na zielono i rzucić w trawę.... Jednak zanim trafią do wystawowej gablotki, warto było by na nich nieco paliwa przepuścić Stąd też i moje pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 CS Yin-Yan - Silver Swallow 2,5 cc - red head - model diesel engine - China http://www.ebay.co.uk/itm/Silver-Swallow-2-5-cc-model-diesel-engine-China-/112244380044 http://www.adriansmodelaeroengines.com/catalog/ http://www.rcuniverse.com/forum/everything-diesel-87/9982096-help-cs-diesel-engine.html http://www.modelenginenews.org/cardfile/yinyan.html https://www.google.pl/search?q=Silver+Swallow+2,5+cc&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwip7vzZ_YjRAhUXNlAKHUxEAYQQ_AUICCgB&biw=1214&bih=750#tbm=isch&q=CS+Yin-Yan+Silver+Swallow+2%2C5+cc+engine http://www.rcuniverse.com/forum/everything-diesel-87/11593837-silver-swallow-2-5s.html http://www.rcuniverse.com/forum/everything-diesel-87/11103232-club-silver-swallow.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Śmigła do silnika 2,5 cm do szkolnego modelu na uwięzi to tak około 20x12, 20x14 cm do lotu, do docierania z mniejszym skokiem 20x10 .Podaje w cm bo tak to pamiętam z dawnych czasów ,na cale to będzie 8x4 do docierania 8x5,8x6 do lotu z tym drugim model będzie szybszy.Paliwo kiedyś kombinowało się eter od znajomej pielęgniarki ,nafta i olej LUX.Dzisiaj również trudno kupić gotowe ale z innych powodów - brak rynku zbytu.Czytałem gdzieś ,że można zrobić paliwo na bazie samostartu do silników samochodowych,dodając olej i naftę -trzeba podrążyć temat. Wątek na podobny temat : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/28179-paliwo-samozap%C5%82onowe/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Bardzo dziękuję za podpowiedzi i identyfikację "chńczyka" Śmigła zatem będą 8 calowe, a z paliwem to będzie jednak zabawa w "małego chemika" z tego co uda się zdobyć. Jednak wszelkie sugestie bardzo mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Czołem Andrzeju, jeśli bywasz w Katowicach to wpadnij do mojej modelarni i na pewno coś poradzimy :-)) U mnie samopały są w ciągłym użytku, więc podstawowe paliwo i dodatki mam :-)) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Bardzo chętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 W tamtych czasach bawiłem się NRD-owskimi Jenami, więc z ruskimi i chińskimi nie mam doświadczenia. Też miałem przypadek urwania korbowodu w Jence 2.5ccm, ale to się stało w trakcie poważnej krasy modelu na uwięzi. Gdybyś jednak chciał sam poeksperymentować z paliwkiem, to poniżej składy do samozapłonów z epoki: PS W.Schier "Miniaturowe silniki spalinowe" WKŁ Wydanie pierwsze: 1966r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 23 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 Coś mi zostało z takiej chińskiej jaskółki. ???? z tego co pamiętam silniki bardzo różniły się jakością między poszczegolnymi egzemplarzami i lały paliwem z każdej możliwej szczeliny. ☺ OTMa miałem 0.8 ccm koliber. Nawet to fajnie pracowało. Trochę polatał w motoszybowcu RC w 1997 roku. Zapraszam również do Dąbrowy Górniczej na loty. Mamy fajny tor modelarski w centrum miasta. Też szykuje szkolniaka Na wiosnę pod Coxa 1,5ccm to fajnie było by polatać razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 ...co to za silnik ? Witam ...dlugo mnie tutaj nie bylo bo zajmowalem sie czyms innym (pokrewna dziedzina)... Mam pytanie: czy ktos moze mi powiedziec co to za silnik ? Silnik nie ma zadnych oznaczen, a pojemnosc szacuje na ca. 3 - 5 ccm. Mysle ze Pawel i Marcin nie beda mieli z tym zbyt wiele problemu ....(pozdrawiam przy okazji)... Silnik kupiony w 2017 na Spotkaniu Motorkowcow - sprzedajacy tez nie wiedzial jak sie motor nazywa i skad pochodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 ale solidna stara robota i samozapłon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 ...co to za silnik ? Witam ...dlugo mnie tutaj nie bylo bo zajmowalem sie czyms innym (pokrewna dziedzina)... Mam pytanie: czy ktos moze mi powiedziec co to za silnik ? Silnik nie ma zadnych oznaczen, a pojemnosc szacuje na ca. 3 - 5 ccm. Mysle ze Pawel i Marcin nie beda mieli z tym zbyt wiele problemu ....(pozdrawiam przy okazji)... Silnik kupiony w 2017 na Spotkaniu Motorkowcow - sprzedajacy tez nie wiedzial jak sie motor nazywa i skad pochodzi. Czołem Janku!!! Już myślałem, że na dobre porzuciłeś to forum, ale nie Mam nadzieję, że rozruszasz nieco tematy silnikowe, bo ja już straciłem wiarę w sens pokazywania ciekawostek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Witam Marcinie ! Zajmowalem sie wiekszymi silnikami -motocyklowymi i motorowerowymi... ale zawsze wracam do tych miniaturowych ! Postaram sie wrzucic od czasu do czasu cos ciekawego ...z modelarstwa ! Janek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velgert Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam. Piszę z prośbą o identyfikację silnika modelarskiego. Na karterze silnika widnieje napis "JASKÓŁKA S.G.2.5". Posiada on śmigło i wydaję się sprawny. Zależy mi między innymi na wycenie tego przedmiotu, ponieważ rozważam opcję sprzedaży. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Wrzuć temat na aledrogo to się pozytywnie zdziwisz :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velgert Opublikowano 4 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tak też zrobiłem.. Zapraszam na aukcje https://allegro.pl/show_item.php?item=7760569732 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi