endriuRC Opublikowano Środa o 16:15 Autor Opublikowano Środa o 16:15 Szlifowanko I mamy doskonałą połówkę skrzydła 🤩 kolejny krok do przodu przybliżający do oblot. Mam tkaninę 25g 48g praz 80g którą przelaminować dwie połowki skrzydeł jak je skleje na soudalu ?
Ares Opublikowano Środa o 18:37 Opublikowano Środa o 18:37 Pas szerokosci 15cm na łaczeniu połówek z tkaniny 48g a na to druga warstwa szersza ,tak z 25 -30cm szerokosci tej samej gramatury całośc włożona między dwie warstwy grubej gąbki z dwóch stron dwie deseczki i ścisnąć gumami albo ściskami. Osobiście dałbym krotki łącznik ze sklejki 2mm ale może nie trzeba? Niech się wypowiedzą koledzy combatowcy.
endriuRC Opublikowano Środa o 18:47 Autor Opublikowano Środa o 18:47 Forma na maskę wydrukowana. Dzięki Sergiusz ! 1
japim Opublikowano Środa o 19:39 Opublikowano Środa o 19:39 56 minut temu, Ares napisał: Pas szerokosci 15cm na łaczeniu połówek z tkaniny 48g a na to druga warstwa szersza ,tak z 25 -30cm szerokosci tej samej gramatury całośc włożona między dwie warstwy grubej gąbki z dwóch stron dwie deseczki i ścisnąć gumami albo ściskami. Osobiście dałbym krotki łącznik ze sklejki 2mm ale może nie trzeba? Niech się wypowiedzą koledzy combatowcy. Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? Tkanine w moich modelach dawałem tak. Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu. 1
endriuRC Opublikowano Środa o 19:48 Autor Opublikowano Środa o 19:48 10 minut temu, japim napisał: Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? Tkanine w moich modelach dawałem tak. Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu. Dziękuję za wyjaśnienie wyglada bardzo konkretnie ! A ja dzisiaj jeszcze na dobry wieczór wkleiłem listwę natarcia którą wyciąłem z balsy 8mm. 2
Jerzy Markiton Opublikowano Środa o 19:52 Opublikowano Środa o 19:52 Sorki, że się wtrącam..... Te tkaniny, jak już - to odwrotnie. Szersza na spód, węższa na górę. Pewnie po laminowaniu będziesz chciał powierzchnię lekko przeszlifować ? Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Rozwiązanie Przemka - też fajne ! Ale dałbym je z 80. Pozdrawiam - Jurek 1
pacek Opublikowano Środa o 19:56 Opublikowano Środa o 19:56 tkanina na łączenie tak jak pisał Przemek, te wzmocnienia spływu i natarcia pod gumę obowiązkowo. Jak chcesz mieć równe odcięcie laminatu to możesz wyznaczyć granicę taśmą najlepiej taką nawoskowaną z zewnątrz 1
endriuRC Opublikowano Środa o 20:07 Autor Opublikowano Środa o 20:07 W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda. Muszę powiedzieć szczerze że to jest mega koplania wiedzy którą mnie obdarzacie z każdym dniem. Dziękuję Panowie za każdy wpis z waszą propozycją i dzieleniem się doświadczeniem. Mega wsparcie! Dodam jeszcze ze nie moge sie doczekac aż zacznę juz latac tym modelem 🥰 W tym roku jeszcze będę nie wlatany w model ale w przyszłym roku juz będę gotowy ze sprzętem oraz przygotowaniem w locie. 18 minut temu, Jerzy Markiton napisał: Sorki, że się wtrącam..... Te tkaniny, jak już - to odwrotnie. Szersza na spód, węższa na górę. Pewnie po laminowaniu będziesz chciał powierzchnię lekko przeszlifować ? Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Rozwiązanie Przemka - też fajne ! Ale dałbym je z 80. Pozdrawiam - Jurek Do kombatu trzeba duzo skrzydeł bo jeden strzał i skrzydła nie ma 🤣 Każde skrzydło zrobię inaczej zbierając doświadczenie. Bede mógł sprawdzić ile wazy jakie skrzydło i jak z wytrzymałością. Jest to mój początek drogi z Acesem i tak naprawdę dopiero raczkuje w tym temacie oraz zapoznaje się z techniką budowy. 2
merlin71 Opublikowano Środa o 20:23 Opublikowano Środa o 20:23 Świetna robota z tymi modelami. Gratulacje! Zawsze podobały mi się modele do combatu ale jakoś się nie złożyło i nigdy nie miałem, nie latałem... Nie bardzo się orientuję w regulaminie i przepraszam za głupie pytanie, ale ciągle budujący walczą z wagą, robiąc modele, a coś obiło mi się że w regulaminie jest minimalna waga określona na 1kg. Czy to prawda? Budując tego typu model jest taki problem z wagą?
endriuRC Opublikowano Środa o 20:26 Autor Opublikowano Środa o 20:26 4 minuty temu, merlin71 napisał: Świetna robota z tymi modelami. Gratulacje! Zawsze podobały mi się modele do combatu ale jakoś się nie złożyło i nigdy nie miałem, nie latałem... Nie bardzo się orientuję w regulaminie i przepraszam za głupie pytanie, ale ciągle budujący walczą z wagą, robiąc modele, a coś obiło mi się że w regulaminie jest minimalna waga określona na 1kg. Czy to prawda? Budując tego typu model jest taki problem z wagą? Dziękuję ! W acesie minimalna waga to 1kg Z tego co słyszałem to model ktory buduje bez paliwa powinien wyjść 1100g Ciekawy jestem ile będą ważyć moje dwie pierwsze konstrukcję. Problem z wagą zaczyna sie jak ktoś zrobi za lekko lub za ciężko trzeba zrobić z głową by się nie rozpadło w powietrzu ale tez zeby nie było za ciężko czyli 1400g bez paliwa.
Ares Opublikowano Środa o 22:18 Opublikowano Środa o 22:18 2 godziny temu, japim napisał: Ten łącznik, że sklejki to czego ma się trzymać? Myślałem o wycięciu w styropianie szczeliny i wklejenie tzw. sierżanta wprost w styropian. Klejąc tak na Soudal łącznik trzyma się styropianu bo klej puchnąc wnika w pory styropianu. Bez tkaniny szklanej takie rozwiązanie nie ma racji bytu ale w połączeniu z laminowaniem myślę ,że dodaje trochę wytrzymałości na zginanie zwłaszcza jak profil jest grubszy . Oczywiście mam swiadomość ,że nie jest to do końca poprawne bo taki łącznik prawidłowo powinien być wklejony pomiędzy dźwigarami albo dwa takie z jednej i drugiej strony dźwigara jak niegdyś się w Jaskółce robiło. Tu rzecz jasna dźwigarów brak. 2 godziny temu, Jerzy Markiton napisał: Laminując, jak radzi Ares - 2 tkaninę przetniesz na krawędzi tej węższej i to co zostanie na zewnątrz będziesz woził jako balast... Bo wzmocnienie straci ciągłość ? Nie straci ponieważ cienka tkanina ładnie się układa i nie trzeba nic przecinać. Zresztą taki kompozytowy łącznik pracuje na rozciąganie /ściskanie i nawet jakby laminować oddzielnie pasek z góry i dołu nie będzie to miało dużego znaczenia poza tym ,że gumy wgniotą natarcie. 2 godziny temu, japim napisał: Tkanine w moich modelach dawałem tak. Łącznik ma srodku który kleił fornir, a potem na krawędzi natarcia i spływu zawiniety kwadrat (utworzy trojkat) aby w miejscu gdzie będą gumy tkanina wychodzila ponad 2cm na każdą stronę od kadluba. I nie niszczyła krawędzi natarcia ani spływu. Przetestowane w boju to nawet nie będę dyskutować. Wygląda bardzo rozsądnie🙂
RyżyKoń Opublikowano wczoraj o 05:02 Opublikowano wczoraj o 05:02 " W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda." Andrzej , spokojnie zaglądają , zaglądają i nie przerywaj relacji , bo jest niesamowicie rzeczowa i bardzo pouczająca. Ja pod wpływem twoich zapisków nabrałem chęci na taki combat. Bardzo fajnie, że dodajesz zdjęcia każdego wykonanego elementu. Twoja relacja jest konstruktywna i bardzo obrazowa. Nie przerywaj, zapewne nie tylko ja zaraziłem się pod twoim wpływem nową / dla mnie/ formą jakże ciekawych modeli combatów. m. 2
endriuRC Opublikowano wczoraj o 06:56 Autor Opublikowano wczoraj o 06:56 1 godzinę temu, RyżyKoń napisał: " W sumie zastanawiałem sie czy jest sens prowadzić tą relacje bo na forum prawie nikt nie zagląda." Andrzej , spokojnie zaglądają , zaglądają i nie przerywaj relacji , bo jest niesamowicie rzeczowa i bardzo pouczająca. Ja pod wpływem twoich zapisków nabrałem chęci na taki combat. Bardzo fajnie, że dodajesz zdjęcia każdego wykonanego elementu. Twoja relacja jest konstruktywna i bardzo obrazowa. Nie przerywaj, zapewne nie tylko ja zaraziłem się pod twoim wpływem nową / dla mnie/ formą jakże ciekawych modeli combatów. m. Dziękuję za słowa które mnie motywują do działania. Bardzo miło gdy ktoś kto buduje bardzo fajne esiaki powie coś miłego. Uważam że relacja z budowy powinna być dość szczegółowa bo potencjalnie ktoś moze z niej skorzystać podczas budowy swojego modelu. Listwy natarcia juz dobrze trzymają na kleju D4 wiec niedługo biorę się za szlifowanie
pacek Opublikowano wczoraj o 07:34 Opublikowano wczoraj o 07:34 11 godzin temu, merlin71 napisał: Budując tego typu model jest taki problem z wagą? wbrew pozorom, trzeba sie trochę postarać, żeby zbudować w miarę lekki a zarazem dość wytrzymały model do ACESU
endriuRC Opublikowano wczoraj o 08:34 Autor Opublikowano wczoraj o 08:34 Listwy natarcia przeszlifowane + końcówki skrzydeł pozyskane z rozbitych skrzydeł do tego modelu również wkleiłem na D4. 3
endriuRC Opublikowano wczoraj o 16:11 Autor Opublikowano wczoraj o 16:11 Przymiarka na koniec dzisiejszych prac bo jest taki upał że juz mi się nie chce. Pomyliłem się i półke na serwa wkleiłem odwrotnie tzn tam gdzie jest serwo gazu powinno byc serwo od wysokosci. Ogólnie nie bylo by problemu tylko cięgno od gazu będę musiał ciut wykrzywić. 3
endriuRC Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Półka z serwami popychacz jest z rurki węglowej a na końcówkach jest drut nagwintowany i na końcu snap. Serwo gazu Towerpro mg90 Serwo wysokości Dspower 21G No i pierwsze skrzydło kleję w całość na D4 Tutaj tak naprawdę całą robotę robi szablon wzniosu ktory pozwala na idealne sklejenie płatów ze sobą oraz powtarzalność. 1
endriuRC Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Może i sie podniecam 🤣 ale efekt mojej pracy tak mocno cieszy ze dzień staje sie lepszym:D Plan na dziś jest dość intensywny. Wylaminiwać maskę oraz skrzydło. Kadłub,skrzydło wyposażyć w elektronikę. Montaż silnika wraz z akcesoriami czyli zbiornik i galanteria. 2
pacek Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu jak bedziesz robił kolejne skrzydła, to lotki możesz ciut skrócić od strony kadłuba, jakieś 2 cm będzie więcej miejsca na gumy i mniejsze ryzyko uszkodzenia lotek przez gumy 1
Rekomendowane odpowiedzi