TooM Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Wielkość lotki determinuje oryginał .Możesz zrobić najwyżej 2 cm dłuższe co w zupełności wystarcza .Przy tych prędkościach 3 beczki na sek. to standard.Dając serwo po środku lotki zmniejszasz szansę zsunięcia się taśmy 😀 co nie jest takie rzadkie 1
endriuRC Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Maska pasuje idealnie ale nie bardzo wyszło tak jak chciałem. Dziś juz zrobię poprawioną a tą naprawie.
endriuRC Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Skrzydło pomalowałem farbą 2 składnikową wałkiem. Środek ciężkości do oblot 25% od natarcia czyli 6.5cm w tym wypadku
endriuRC Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Jestem w ciężkim szoku 🫢 Model bez maski +- 10g I dwóch serw 9g czyli +25g waży: Ekipa !
merlin71 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Waga chyba nie jakaś tragiczna...? Z pakietem zasilającym i odbiornikiem, czy bez?
endriuRC Opublikowano 6 Lipca Autor Opublikowano 6 Lipca 2 minuty temu, merlin71 napisał: Waga chyba nie jakaś tragiczna...? Z pakietem zasilającym i odbiornikiem, czy bez? Ok 1100g do lotu bez paliwa na tą rozpietosc jest to doskonała waga
endriuRC Opublikowano 8 Lipca Autor Opublikowano 8 Lipca W czwartek o ile pogoda pozwoli oblot modelu. A ja w trasie wzialem się za wylaminiwanie maski. Wosk 2x czyli wosk-czekamy aż wyschnie-polerka. Wosk-czekam aż wyschnie -polerka Pozniej PVA Czekamy aż wyschnie PVA Malujemy na czarno I tutaj zaczynamy laminowac jak farba bedzie półsucha czyli nie klei sie do palca ale nie jest jeszcze w pełni wyschnięta. I ruszamy z laminowaniem czyli zywica + dwie warstwy tkaniny 80g Wosk używam dedykowany pod pva. Jezeli użyjemy wosku nie dedykowanego pod PVA bedzie nam się rozjeżdżał na wosku. Z racji iż wyjeżdżam na weekend w trasę i nie polatam będę chciał wylaminować kadłub oraz zrobić kolejne skrzydło żeby na Płock pojechać z trzema Nakadżimami. W przyszłym tygodniu będę chciał jak najwięcej polatać żeby się choć troszke wlatać w model. No i maska sobie schnie w formie
endriuRC Opublikowano 9 Lipca Autor Opublikowano 9 Lipca No i mamy maskę z prawdziwego zdarzenia bardzo udaną... po kolacji biorę się za wylaminiwanie kolejnej coby na zawodach było kilka zapasowych. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. endriuRC Opublikowano 10 Lipca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 Lipca Opis. Pierwszy lot niestety się nie nagrał tzn nie bylo widac modelu na filmie. Drugi lot juz widoczny model chodzi za ręką parę klikniec na lotkach i hulaj dusza! Bardzo dobrze wchodzi w zakręty w których w ogóle nie zwalnia wręcz przyspiesza co jest niesamowitym osiągnięciem. Jestem mega zadowolony jeszcze sporo nauki latania tymi modelem ale jest potencjał. Model w ostrych zakrętach przygasał, okazało sie ze zbiornik jest delikatnie dziurawy i przecieka paliwo... Bardzo cieszy mnie fakt że model powstał od podstaw moim nakładem pracy. Troszkę bylo dłubaniny ale naprawdę warto. Jestem szczęśliwy. A teraz uszczęśliwiony udanym oblotem czas kończyć drugą sztukę i zrobic jeszcze trzecią. A 20stego Lipca zmierzyć się w walce na Bitwie o Płock 7
pacek Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca no to teraz wlataj się w model i pogoń kota weteranom w Płocku 1 1
endriuRC Opublikowano 11 Lipca Autor Opublikowano 11 Lipca Przygotowanie w trasę odpowiednie także bedzie się działo 🤣🤣 Plan jest konkretny i nikt nie ośmieli się go zmienić: 1.Wylaminiwać jeszcze z 3 maski 2.Naprawic kadłub który dostałem od poprzedniego użytkownika formy. 3.Zrobic dobre wagowo skrzydło z delikatnymi poprawkami. Także nożyczki,nożyki kleje i inne duperele w dłon i ruszamy !
endriuRC Opublikowano 11 Lipca Autor Opublikowano 11 Lipca A wiec zaczynam. Styro okleiłem fornirem. Jutro rano otworze zacisk i zobacze czy wszystko dobrze chwyciło. Więc czekamy. 2
endriuRC Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca Dzieje się... czekają mnie teraz codzienne długie romanse z nakajimą. Ale chyba się uda 1
endriuRC Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca W międzyczasie model który został oblatany dostał maskę oraz wyłącznik. Dużo nauki budowy skrzydeł jeszcze przedemną lecz wszystko przychodzi z czasem. Te modele nie są perfekcyjne bo do tego duzo im brakuje ale kto odrazu robil idealnie ? Cieszę się tym co zbudowałem a na resztę przyjdzie czas. A tutaj druga sztuka Chyba nie zdążę zrobić 3 sztuk na Płock. Ale dwie sztuki są lepsze jak jedna 😝
endriuRC Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca No i skrzydełko pięknie wyglada Jutro szlifowanie i wklejanie lotek + końcówki skrzydeł
POGO Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca Idziesz jak burza ...unikałbym tych włączników...trykniecie lub tasiemka i model wyłączony ... 1
endriuRC Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca 12 minut temu, POGO napisał: Idziesz jak burza ...unikałbym tych włączników...trykniecie lub tasiemka i model wyłączony ... Właśnie tez o tym pomyślałem... Ale pomyślalem chwilę i wpadłem na pewien pomysł. Przewierciłem pstryczek którym włączamy lub wyłączamy model żeby wszedł cieniutki drucik. W obudowie są dwie śruby wiec jedną delikatnie luzuje i ten drucik zaczepiam o śrubkę co uniemożliwi wyłączenie modelu. Moge tez ten drucik zaczepić o kołek do mocowania skrzydła. W teorii chyba dobry pomysł ciekawe jak w praktyce 🤣
Ares Opublikowano 12 Lipca Opublikowano 12 Lipca 46 minut temu, POGO napisał: Idziesz jak burza ...unikałbym tych włączników...trykniecie lub tasiemka i model wyłączony ... Słuszna uwaga . Wielu modelarzy odradza używanie tych pstryczków i ja również zrezygnowałem z tego . Nawet nie chodzi o to ,że przy zderzeniu się może wyłączyć ale one mają w środku delikatne blaszane styki i z czasem się to podobno wyrabia. Ja stosuję zwykły gold 2mm na dodatnim biegunie i jest ok.
endriuRC Opublikowano 12 Lipca Autor Opublikowano 12 Lipca 2 godziny temu, Ares napisał: Słuszna uwaga . Wielu modelarzy odradza używanie tych pstryczków i ja również zrezygnowałem z tego . Nawet nie chodzi o to ,że przy zderzeniu się może wyłączyć ale one mają w środku delikatne blaszane styki i z czasem się to podobno wyrabia. Ja stosuję zwykły gold 2mm na dodatnim biegunie i jest ok. W sumie masz rację. Wymontowałem ten wyłącznik będę ściągał skrzydła i odpinał wtyczkę od pakietu
Rekomendowane odpowiedzi