japim Opublikowano wczoraj o 11:46 Opublikowano wczoraj o 11:46 Masz super szczelny układ - ale boje się, że jak dołożysz rurki i worki to gdzieś po drodze bedą mikro nieszczelności i pompa będzie pracować tak czy siak.
endriuRC Opublikowano wczoraj o 11:49 Autor Opublikowano wczoraj o 11:49 1 minutę temu, japim napisał: Masz super szczelny układ - ale boje się, że jak dołożysz rurki i worki to gdzieś po drodze bedą mikro nieszczelności i pompa będzie pracować tak czy siak. Umówiłem się już w firmie z pneumatyką że zrobią mi szczelny układ który idzie do worka. Akrylem można Idealnie uszczelnić worek i nie powinno być żadnych problemów. Dam znać po pierwszej próbie.
Ares Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Piękna ta pompa. Z wyłącznikiem próżni bywa problem , mało jest na rynku a te mechaniczne są zawodne. Ostatnio dochodzę do wniosku,że lepiej zrobić szczelny worek i potem po prostu wyłączyć pompę . Jak się postarałem to udało mi się zrobić tak ,że podciśnienie trzymało 12h a to już wystarczy do zżelowania żywicy. Propo lodówkowca musiałeś trafić na zużyty bo mój robi się ciepły dopiero po 2-3 min ciągłej pracy. Przylaminowaniu nigdy nie mam z nim problemu. Ale ta pompa to już full profeska. To był komplet razem ze zbiornikiem i wakuometrem czy coś przerabiałeś?
endriuRC Opublikowano 12 godzin temu Autor Opublikowano 12 godzin temu 8 godzin temu, Ares napisał: Piękna ta pompa. Z wyłącznikiem próżni bywa problem , mało jest na rynku a te mechaniczne są zawodne. Ostatnio dochodzę do wniosku,że lepiej zrobić szczelny worek i potem po prostu wyłączyć pompę . Jak się postarałem to udało mi się zrobić tak ,że podciśnienie trzymało 12h a to już wystarczy do zżelowania żywicy. Propo lodówkowca musiałeś trafić na zużyty bo mój robi się ciepły dopiero po 2-3 min ciągłej pracy. Przylaminowaniu nigdy nie mam z nim problemu. Ale ta pompa to już full profeska. To był komplet razem ze zbiornikiem i wakuometrem czy coś przerabiałeś? Hej ! Pompa + zbiornik komplet. Sam zbiornik robi znakomitą robotę ponieważ nie ma takich szybkich spadków podciśnienia jak w przypadku samej pompy.
samolocik Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 23 godziny temu, endriuRC napisał: skrzydła mają za cienki laminat i przy ciasnych manewrach pękają Nie tyle za cienki ile gięły się na karbie technologicznym - przejściu pomiędzy wzmocnionym środkiem skrzydła a jego obszarem pokrytym cienkim laminatem (pierwszy rys. 1). Mógłbyś spróbować wykonać jeden komplet skrzydeł z większym eliptycznym wzmocnieniem (rys. 2) lub dodatkową warstwą laminatu (rys. 3). Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu w sumie na 3/4 długości skrzydła. Nie, nie liczyłem tego, to bardziej luźne spostrzeżenia na podstawie posiadanych i latanych modeli. A Twój model latał bardzo dobrze co jest i zasługą modelu i przede wszystkim jego pilota. Gratulacje! 2 1
endriuRC Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, samolocik napisał: Nie tyle za cienki ile gięły się na karbie technologicznym - przejściu pomiędzy wzmocnionym środkiem skrzydła a jego obszarem pokrytym cienkim laminatem (pierwszy rys. 1). Mógłbyś spróbować wykonać jeden komplet skrzydeł z większym eliptycznym wzmocnieniem (rys. 2) lub dodatkową warstwą laminatu (rys. 3). Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu w sumie na 3/4 długości skrzydła. Nie, nie liczyłem tego, to bardziej luźne spostrzeżenia na podstawie posiadanych i latanych modeli. A Twój model latał bardzo dobrze co jest i zasługą modelu i przede wszystkim jego pilota. Gratulacje! Dziękuje Piotr zrobię tak jak opisałeś i sprawdzę wytrzymałość skrzydła 💪
mirolek Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Cytat Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu Testowałem takie rozwiązanie w 3 wersji skrzydła do Tempesta i sprawdziło się doskonale Zastosowałem pasek tkaniny 80g o szerokości 6-7cm który stanowił od razu przykrycie dla tunelu kablowego przed zasadniczym zalaminowaniem skrzydła. Skrzydło Tempesta miało raptem 105cm i laminowałem go w całości. Nakajima ma skrzydło znacznie dłuższe i wykonywane jest połówkowo, zatem środkowe połączenie i wzmocnienie tego łączenia mocną tkaniną jest podstawą jego trwałości. ms
Rekomendowane odpowiedzi