Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz super szczelny układ - ale boje się, że jak dołożysz rurki i worki to gdzieś po drodze bedą mikro nieszczelności i pompa będzie pracować tak czy siak.

Opublikowano
1 minutę temu, japim napisał:

Masz super szczelny układ - ale boje się, że jak dołożysz rurki i worki to gdzieś po drodze bedą mikro nieszczelności i pompa będzie pracować tak czy siak.

Umówiłem się już w firmie z pneumatyką że zrobią mi szczelny układ który idzie do worka. Akrylem można Idealnie uszczelnić worek i nie powinno być żadnych problemów. Dam znać po pierwszej próbie.

Opublikowano

Piękna ta pompa. 

Z wyłącznikiem próżni bywa problem , mało jest na rynku a te mechaniczne są zawodne. Ostatnio dochodzę do wniosku,że lepiej zrobić szczelny worek i potem po prostu wyłączyć pompę . Jak się postarałem to udało mi się zrobić tak ,że podciśnienie trzymało 12h a to już wystarczy do zżelowania żywicy.

Propo lodówkowca musiałeś trafić na zużyty bo mój robi się ciepły dopiero po 2-3 min ciągłej pracy.

Przylaminowaniu nigdy nie mam z nim problemu. Ale ta pompa to już full profeska.

To był komplet razem ze zbiornikiem i wakuometrem czy coś przerabiałeś?

Opublikowano
8 godzin temu, Ares napisał:

Piękna ta pompa. 

Z wyłącznikiem próżni bywa problem , mało jest na rynku a te mechaniczne są zawodne. Ostatnio dochodzę do wniosku,że lepiej zrobić szczelny worek i potem po prostu wyłączyć pompę . Jak się postarałem to udało mi się zrobić tak ,że podciśnienie trzymało 12h a to już wystarczy do zżelowania żywicy.

Propo lodówkowca musiałeś trafić na zużyty bo mój robi się ciepły dopiero po 2-3 min ciągłej pracy.

Przylaminowaniu nigdy nie mam z nim problemu. Ale ta pompa to już full profeska.

To był komplet razem ze zbiornikiem i wakuometrem czy coś przerabiałeś?

Hej !

Pompa + zbiornik komplet. 

Sam zbiornik robi znakomitą robotę ponieważ nie ma takich szybkich spadków podciśnienia jak w przypadku samej pompy.

Opublikowano
23 godziny temu, endriuRC napisał:

skrzydła mają za cienki laminat i przy ciasnych manewrach pękają

Nie tyle za cienki ile gięły się na karbie technologicznym - przejściu pomiędzy wzmocnionym środkiem skrzydła a jego obszarem pokrytym cienkim laminatem (pierwszy rys. 1). Mógłbyś spróbować wykonać jeden komplet skrzydeł z większym eliptycznym wzmocnieniem (rys. 2) lub dodatkową warstwą laminatu (rys. 3). Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu w sumie na 3/4 długości skrzydła. Nie, nie liczyłem tego, to bardziej luźne spostrzeżenia na podstawie posiadanych i latanych modeli.

A Twój model latał bardzo dobrze co jest i zasługą modelu i przede wszystkim jego pilota. Gratulacje!

image.png.9bd6621bcc4a4b4eeca846800f16dec8.png

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, samolocik napisał:

Nie tyle za cienki ile gięły się na karbie technologicznym - przejściu pomiędzy wzmocnionym środkiem skrzydła a jego obszarem pokrytym cienkim laminatem (pierwszy rys. 1). Mógłbyś spróbować wykonać jeden komplet skrzydeł z większym eliptycznym wzmocnieniem (rys. 2) lub dodatkową warstwą laminatu (rys. 3). Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu w sumie na 3/4 długości skrzydła. Nie, nie liczyłem tego, to bardziej luźne spostrzeżenia na podstawie posiadanych i latanych modeli.

A Twój model latał bardzo dobrze co jest i zasługą modelu i przede wszystkim jego pilota. Gratulacje!

image.png.9bd6621bcc4a4b4eeca846800f16dec8.png

Dziękuje Piotr zrobię tak jak opisałeś i sprawdzę wytrzymałość skrzydła 💪

Opublikowano
Cytat

Chodzi mi jeszcze po głowie dźwigar podobny do tego w modelach F3K w jakiejś wersji uproszczonej, tj. pasek 5cm tkaniny węglowej od góry i od dołu

Testowałem takie rozwiązanie w 3 wersji skrzydła do Tempesta i sprawdziło się doskonale :)

AP1GczPbi7iZ-pUvcUQicxFlnE9wBlIt5G6l0_P8

Zastosowałem pasek tkaniny 80g o szerokości 6-7cm który stanowił od razu przykrycie dla tunelu kablowego przed zasadniczym zalaminowaniem skrzydła.

Skrzydło Tempesta miało raptem 105cm i laminowałem go w całości.

Nakajima ma skrzydło znacznie dłuższe i wykonywane jest połówkowo, zatem środkowe połączenie i wzmocnienie tego łączenia mocną tkaniną jest podstawą jego trwałości.

ms

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.