TooM Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Wielkość lotki determinuje oryginał .Możesz zrobić najwyżej 2 cm dłuższe co w zupełności wystarcza .Przy tych prędkościach 3 beczki na sek. to standard.Dając serwo po środku lotki zmniejszasz szansę zsunięcia się taśmy 😀 co nie jest takie rzadkie 1
endriuRC Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Maska pasuje idealnie ale nie bardzo wyszło tak jak chciałem. Dziś juz zrobię poprawioną a tą naprawie.
endriuRC Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Skrzydło pomalowałem farbą 2 składnikową wałkiem. Środek ciężkości do oblot 25% od natarcia czyli 6.5cm w tym wypadku
endriuRC Opublikowano 5 Lipca Autor Opublikowano 5 Lipca Jestem w ciężkim szoku 🫢 Model bez maski +- 10g I dwóch serw 9g czyli +25g waży: Ekipa !
merlin71 Opublikowano 6 Lipca Opublikowano 6 Lipca Waga chyba nie jakaś tragiczna...? Z pakietem zasilającym i odbiornikiem, czy bez?
endriuRC Opublikowano 6 Lipca Autor Opublikowano 6 Lipca 2 minuty temu, merlin71 napisał: Waga chyba nie jakaś tragiczna...? Z pakietem zasilającym i odbiornikiem, czy bez? Ok 1100g do lotu bez paliwa na tą rozpietosc jest to doskonała waga
endriuRC Opublikowano 8 Lipca Autor Opublikowano 8 Lipca W czwartek o ile pogoda pozwoli oblot modelu. A ja w trasie wzialem się za wylaminiwanie maski. Wosk 2x czyli wosk-czekamy aż wyschnie-polerka. Wosk-czekam aż wyschnie -polerka Pozniej PVA Czekamy aż wyschnie PVA Malujemy na czarno I tutaj zaczynamy laminowac jak farba bedzie półsucha czyli nie klei sie do palca ale nie jest jeszcze w pełni wyschnięta. I ruszamy z laminowaniem czyli zywica + dwie warstwy tkaniny 80g Wosk używam dedykowany pod pva. Jezeli użyjemy wosku nie dedykowanego pod PVA bedzie nam się rozjeżdżał na wosku. Z racji iż wyjeżdżam na weekend w trasę i nie polatam będę chciał wylaminować kadłub oraz zrobić kolejne skrzydło żeby na Płock pojechać z trzema Nakadżimami. W przyszłym tygodniu będę chciał jak najwięcej polatać żeby się choć troszke wlatać w model. No i maska sobie schnie w formie
endriuRC Opublikowano Środa o 17:01 Autor Opublikowano Środa o 17:01 No i mamy maskę z prawdziwego zdarzenia bardzo udaną... po kolacji biorę się za wylaminiwanie kolejnej coby na zawodach było kilka zapasowych. 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. endriuRC Opublikowano Czwartek o 17:43 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Czwartek o 17:43 Opis. Pierwszy lot niestety się nie nagrał tzn nie bylo widac modelu na filmie. Drugi lot juz widoczny model chodzi za ręką parę klikniec na lotkach i hulaj dusza! Bardzo dobrze wchodzi w zakręty w których w ogóle nie zwalnia wręcz przyspiesza co jest niesamowitym osiągnięciem. Jestem mega zadowolony jeszcze sporo nauki latania tymi modelem ale jest potencjał. Model w ostrych zakrętach przygasał, okazało sie ze zbiornik jest delikatnie dziurawy i przecieka paliwo... Bardzo cieszy mnie fakt że model powstał od podstaw moim nakładem pracy. Troszkę bylo dłubaniny ale naprawdę warto. Jestem szczęśliwy. A teraz uszczęśliwiony udanym oblotem czas kończyć drugą sztukę i zrobic jeszcze trzecią. A 20stego Lipca zmierzyć się w walce na Bitwie o Płock 7
pacek Opublikowano Czwartek o 19:12 Opublikowano Czwartek o 19:12 no to teraz wlataj się w model i pogoń kota weteranom w Płocku 1 1
endriuRC Opublikowano Piątek o 10:12 Autor Opublikowano Piątek o 10:12 Przygotowanie w trasę odpowiednie także bedzie się działo 🤣🤣 Plan jest konkretny i nikt nie ośmieli się go zmienić: 1.Wylaminiwać jeszcze z 3 maski 2.Naprawic kadłub który dostałem od poprzedniego użytkownika formy. 3.Zrobic dobre wagowo skrzydło z delikatnymi poprawkami. Także nożyczki,nożyki kleje i inne duperele w dłon i ruszamy !
endriuRC Opublikowano Piątek o 16:47 Autor Opublikowano Piątek o 16:47 A wiec zaczynam. Styro okleiłem fornirem. Jutro rano otworze zacisk i zobacze czy wszystko dobrze chwyciło. Więc czekamy. 2
endriuRC Opublikowano Sobota o 09:55 Autor Opublikowano Sobota o 09:55 Dzieje się... czekają mnie teraz codzienne długie romanse z nakajimą. Ale chyba się uda 1
endriuRC Opublikowano Sobota o 12:46 Autor Opublikowano Sobota o 12:46 W międzyczasie model który został oblatany dostał maskę oraz wyłącznik. Dużo nauki budowy skrzydeł jeszcze przedemną lecz wszystko przychodzi z czasem. Te modele nie są perfekcyjne bo do tego duzo im brakuje ale kto odrazu robil idealnie ? Cieszę się tym co zbudowałem a na resztę przyjdzie czas. A tutaj druga sztuka Chyba nie zdążę zrobić 3 sztuk na Płock. Ale dwie sztuki są lepsze jak jedna 😝
endriuRC Opublikowano Sobota o 17:21 Autor Opublikowano Sobota o 17:21 No i skrzydełko pięknie wyglada Jutro szlifowanie i wklejanie lotek + końcówki skrzydeł
POGO Opublikowano Sobota o 19:40 Opublikowano Sobota o 19:40 Idziesz jak burza ...unikałbym tych włączników...trykniecie lub tasiemka i model wyłączony ... 1
endriuRC Opublikowano Sobota o 19:47 Autor Opublikowano Sobota o 19:47 12 minut temu, POGO napisał: Idziesz jak burza ...unikałbym tych włączników...trykniecie lub tasiemka i model wyłączony ... Właśnie tez o tym pomyślałem... Ale pomyślalem chwilę i wpadłem na pewien pomysł. Przewierciłem pstryczek którym włączamy lub wyłączamy model żeby wszedł cieniutki drucik. W obudowie są dwie śruby wiec jedną delikatnie luzuje i ten drucik zaczepiam o śrubkę co uniemożliwi wyłączenie modelu. Moge tez ten drucik zaczepić o kołek do mocowania skrzydła. W teorii chyba dobry pomysł ciekawe jak w praktyce 🤣
Ares Opublikowano Sobota o 20:29 Opublikowano Sobota o 20:29 46 minut temu, POGO napisał: Idziesz jak burza ...unikałbym tych włączników...trykniecie lub tasiemka i model wyłączony ... Słuszna uwaga . Wielu modelarzy odradza używanie tych pstryczków i ja również zrezygnowałem z tego . Nawet nie chodzi o to ,że przy zderzeniu się może wyłączyć ale one mają w środku delikatne blaszane styki i z czasem się to podobno wyrabia. Ja stosuję zwykły gold 2mm na dodatnim biegunie i jest ok.
endriuRC Opublikowano Sobota o 22:30 Autor Opublikowano Sobota o 22:30 2 godziny temu, Ares napisał: Słuszna uwaga . Wielu modelarzy odradza używanie tych pstryczków i ja również zrezygnowałem z tego . Nawet nie chodzi o to ,że przy zderzeniu się może wyłączyć ale one mają w środku delikatne blaszane styki i z czasem się to podobno wyrabia. Ja stosuję zwykły gold 2mm na dodatnim biegunie i jest ok. W sumie masz rację. Wymontowałem ten wyłącznik będę ściągał skrzydła i odpinał wtyczkę od pakietu
Rekomendowane odpowiedzi