Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przykleiłem delaminaż klejem z firmy 3M super trzyma

20260118_212634.jpg

20260118_213558.jpg

20260118_211016.jpg

Następnie zacząłem laminować skrzydło gdy górę juz miałem przesączoną wysiadł prąd w piwnicy i musiałem się ewakuować ściągając tkaninę z rdzenia 🥴...

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, endriuRC napisał:

Następnie zacząłem laminować skrzydło gdy górę juz miałem przesączoną wysiadł prąd w piwnicy i musiałem się ewakuować ściągając tkaninę z rdzenia 🥴...

Jak pech to pech.....ale czasem tak bywa.

• Zmieszany 1
Opublikowano

Ładne to ! Robię odwrotnie: delaminaż kładę na tkaninę na foli mylarowej. Przesączoną już oczywiście. Na to daję pasek cienkiej tkaniny tak z 5mm większy obrys niż delaminaż.  Po obwodzie szkło wiąże ze szkłem a przez pory delaminażu tworzą się mostki żywicy działające jak mikroskopijne gwoździe... Prawidłowo - delaminaż też powinien być cięty pod kątem 45 stopni. Żeby na zawiasie (linii zawiasu) włókna były pod kątem 45 stopni  do osi zawiasu....Tyle teoria. Nie miałem okazji sprawdzić w praktyce czy jest wyższość jednej metody nad drugą. Zazwyczaj idę na oszczędność materiału...

Jak pryśniesz folię przed położeniem tkaniny to masz gotowe, pomalowane skrzydła ? O wiele wygodniej malować płaskie powierzchnie folii niż gotowe skrzydła ?

Wylaminowane (zalaminowane) skrzydła kładę na negatywy pozostałe z wycinania i delikatnie obciążam. Kiedyś worki zdeformowały mi geometrię skrzydła i od tego czasu dmucham na zimne...

Pozdrawiam - Jurek

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
52 minuty temu, Jerzy Markiton napisał:

Ładne to ! Robię odwrotnie: delaminaż kładę na tkaninę na foli mylarowej. Przesączoną już oczywiście. Na to daję pasek cienkiej tkaniny tak z 5mm większy obrys niż delaminaż.  Po obwodzie szkło wiąże ze szkłem a przez pory delaminażu tworzą się mostki żywicy działające jak mikroskopijne gwoździe... Prawidłowo - delaminaż też powinien być cięty pod kątem 45 stopni. Żeby na zawiasie (linii zawiasu) włókna były pod kątem 45 stopni  do osi zawiasu....Tyle teoria. Nie miałem okazji sprawdzić w praktyce czy jest wyższość jednej metody nad drugą. Zazwyczaj idę na oszczędność materiału...

Jak pryśniesz folię przed położeniem tkaniny to masz gotowe, pomalowane skrzydła ? O wiele wygodniej malować płaskie powierzchnie folii niż gotowe skrzydła ?

Wylaminowane (zalaminowane) skrzydła kładę na negatywy pozostałe z wycinania i delikatnie obciążam. Kiedyś worki zdeformowały mi geometrię skrzydła i od tego czasu dmucham na zimne...

Pozdrawiam - Jurek

Z malowaniem mylaru to słyszałem ze odrazu są gotowe pomalowane skrzydła lecz jak narazie muszę opanować technikę laminowania a pozniej malowanie.. Nie chce odrazu wszystkiego naraz robić. Dlatego też prowadzę relacje na forum bo osoby takie jak ty zawsze coś mądrego napiszą i można próbować rożnych technik. Wyciagne jutro skrzydła z worka zobaczymy jak to wygląda.. 

Opublikowano

Ale efekt WOW ! Totalne idealna powierzchnia płata efekt szkła. Nawoskowany jedną warstwą mylar praktycznie sam odskoczył od tkaniny. Jestem mega zzdowolony z efektu i już czekam na efekty kolejnych skrzydeł. W jednym miejscu tkanina delikatne się odkleiła od natarcia.

20260120_054300.jpg

20260120_054250.jpg

20260120_054145.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Do twoich potrzeb wystarczyłby agregat tzw. lodówkowiec nawet bez żadnych przeróbek założyć wąż na ssaniu , zaworek zwrotny i wakuometr i gotowe.

Chyba ,że nie chcesz bawić się w majsterkowanie i wolisz gotowy wyrób.

Opublikowano

Miałem taką ale wróciłem do lodówki bo mi za mocno hałasowała.

P.S. Do styroduru nie stosuję nawet wakuometra ani zbiornika.

Kleję tak również okleiny na meble jachtu ,wszystko co ma twardy rdzeń.

Pilnowanie ciśnienia jest b.ważne na styropianie ,w innych przypadkach to myślę że to dla purystów technologicznych

Ostatnio udało mi się skleić dwa arkusze sklejki 1250x2500 przy pomocy dwóch lodówek i zwykłych  ręczników jako przekładki pod folię .

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.