endriuRC Opublikowano 15 Stycznia Autor Opublikowano 15 Stycznia Przygotowałem negatywy które utrzymają skręcenie skrzydła
endriuRC Opublikowano Niedziela o 21:40 Autor Opublikowano Niedziela o 21:40 Przykleiłem delaminaż klejem z firmy 3M super trzyma Następnie zacząłem laminować skrzydło gdy górę juz miałem przesączoną wysiadł prąd w piwnicy i musiałem się ewakuować ściągając tkaninę z rdzenia 🥴... 1
Ares Opublikowano Poniedziałek o 00:11 Opublikowano Poniedziałek o 00:11 2 godziny temu, endriuRC napisał: Następnie zacząłem laminować skrzydło gdy górę juz miałem przesączoną wysiadł prąd w piwnicy i musiałem się ewakuować ściągając tkaninę z rdzenia 🥴... Jak pech to pech.....ale czasem tak bywa. 1
endriuRC Opublikowano Poniedziałek o 11:39 Autor Opublikowano Poniedziałek o 11:39 Worek zaciśnięty czekamy za jakieś 12h bede wyciągał z worka. 3
Jerzy Markiton Opublikowano Poniedziałek o 20:28 Opublikowano Poniedziałek o 20:28 Ładne to ! Robię odwrotnie: delaminaż kładę na tkaninę na foli mylarowej. Przesączoną już oczywiście. Na to daję pasek cienkiej tkaniny tak z 5mm większy obrys niż delaminaż. Po obwodzie szkło wiąże ze szkłem a przez pory delaminażu tworzą się mostki żywicy działające jak mikroskopijne gwoździe... Prawidłowo - delaminaż też powinien być cięty pod kątem 45 stopni. Żeby na zawiasie (linii zawiasu) włókna były pod kątem 45 stopni do osi zawiasu....Tyle teoria. Nie miałem okazji sprawdzić w praktyce czy jest wyższość jednej metody nad drugą. Zazwyczaj idę na oszczędność materiału... Jak pryśniesz folię przed położeniem tkaniny to masz gotowe, pomalowane skrzydła ? O wiele wygodniej malować płaskie powierzchnie folii niż gotowe skrzydła ? Wylaminowane (zalaminowane) skrzydła kładę na negatywy pozostałe z wycinania i delikatnie obciążam. Kiedyś worki zdeformowały mi geometrię skrzydła i od tego czasu dmucham na zimne... Pozdrawiam - Jurek 1 1
endriuRC Opublikowano Poniedziałek o 21:24 Autor Opublikowano Poniedziałek o 21:24 52 minuty temu, Jerzy Markiton napisał: Ładne to ! Robię odwrotnie: delaminaż kładę na tkaninę na foli mylarowej. Przesączoną już oczywiście. Na to daję pasek cienkiej tkaniny tak z 5mm większy obrys niż delaminaż. Po obwodzie szkło wiąże ze szkłem a przez pory delaminażu tworzą się mostki żywicy działające jak mikroskopijne gwoździe... Prawidłowo - delaminaż też powinien być cięty pod kątem 45 stopni. Żeby na zawiasie (linii zawiasu) włókna były pod kątem 45 stopni do osi zawiasu....Tyle teoria. Nie miałem okazji sprawdzić w praktyce czy jest wyższość jednej metody nad drugą. Zazwyczaj idę na oszczędność materiału... Jak pryśniesz folię przed położeniem tkaniny to masz gotowe, pomalowane skrzydła ? O wiele wygodniej malować płaskie powierzchnie folii niż gotowe skrzydła ? Wylaminowane (zalaminowane) skrzydła kładę na negatywy pozostałe z wycinania i delikatnie obciążam. Kiedyś worki zdeformowały mi geometrię skrzydła i od tego czasu dmucham na zimne... Pozdrawiam - Jurek Z malowaniem mylaru to słyszałem ze odrazu są gotowe pomalowane skrzydła lecz jak narazie muszę opanować technikę laminowania a pozniej malowanie.. Nie chce odrazu wszystkiego naraz robić. Dlatego też prowadzę relacje na forum bo osoby takie jak ty zawsze coś mądrego napiszą i można próbować rożnych technik. Wyciagne jutro skrzydła z worka zobaczymy jak to wygląda..
endriuRC Opublikowano Wtorek o 04:44 Autor Opublikowano Wtorek o 04:44 Ale efekt WOW ! Totalne idealna powierzchnia płata efekt szkła. Nawoskowany jedną warstwą mylar praktycznie sam odskoczył od tkaniny. Jestem mega zzdowolony z efektu i już czekam na efekty kolejnych skrzydeł. W jednym miejscu tkanina delikatne się odkleiła od natarcia. 4
endriuRC Opublikowano Wtorek o 13:26 Autor Opublikowano Wtorek o 13:26 11 godzin temu, mirolek napisał: brawo 👍 ms Dzięki 😁 Czy ktos może polecić pompę prózniową do laminowania ? Zamówiłem barwnik do żywicy https://kauposil.com/produkt/uvo/?srsltid=AfmBOorbphDhOdEKOflkKE0MfYp7Cr3HLa7ZZFvl_uWER5y1caOlL8UI Także kolorek odrazu z formy wyjdzie a wagi nic nie przybędzie.
endriuRC Opublikowano wczoraj o 14:08 Autor Opublikowano wczoraj o 14:08 https://www.vevor.pl/pompa-prozniowa-c_11109/pompa-prozniowa-vevor-150-w-pompa-prozniowa-1-stopniowa-pompa-klimatyzacji-100-l-min-przeplyw-1440-obr-min-predkosc-0-64-0-95-cm-wlotowe-urzadzenia-prozniowe-sae-5-pa-silnik-z-czystej-miedzi-hvac-ladowanie-czynnika-chlodniczego-w-samochodzie-p_010409733445?adp=gmc&country=PL&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_id=20183951745&ad_group=152010535600&ad_id=659779863344&utm_term=&gad_source=1&gad_campaignid=20183951745&gbraid=0AAAAAoiy73HoAnqjRsFGS2C6ODr0qWf90&gclid=CjwKCAiAssfLBhBDEiwAcLpwfnN4NDcpTpsGSlL18HOjhrTvAF2roso1ZamBshEnOUQRNQU6yoLi6BoCwnYQAvD_BwE Myślę o zakupie tej pompy Tylko w której konfiguracji wybrać?
Ares Opublikowano wczoraj o 15:31 Opublikowano wczoraj o 15:31 Do twoich potrzeb wystarczyłby agregat tzw. lodówkowiec nawet bez żadnych przeróbek założyć wąż na ssaniu , zaworek zwrotny i wakuometr i gotowe. Chyba ,że nie chcesz bawić się w majsterkowanie i wolisz gotowy wyrób.
pacek Opublikowano wczoraj o 16:21 Opublikowano wczoraj o 16:21 może pytanie wrzuć do działu warsztat
TooM Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Miałem taką ale wróciłem do lodówki bo mi za mocno hałasowała. P.S. Do styroduru nie stosuję nawet wakuometra ani zbiornika. Kleję tak również okleiny na meble jachtu ,wszystko co ma twardy rdzeń. Pilnowanie ciśnienia jest b.ważne na styropianie ,w innych przypadkach to myślę że to dla purystów technologicznych Ostatnio udało mi się skleić dwa arkusze sklejki 1250x2500 przy pomocy dwóch lodówek i zwykłych ręczników jako przekładki pod folię . 1
Rekomendowane odpowiedzi