Skocz do zawartości

Nowy zepsuty os max 35ax?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Ares napisał:

Ja konserwuję jak Andrzej kiedyś napisał: po lotach płukam silnik zmywaczem do hamulców , potem psikam olejem w sprayu Nigrin i tyle.

Zero korozji i zero problemów przy uruchamianiu nawet jak model długo nie był używany.

After Run omijam szerokim łukiem bo to zakleja silnik i powoduje problem z odpaleniem jak model ma przerwę w lataniu.

I wszystko przez gaznik podajesz? 

Bo wlasnie nie bede uzywal juz after run moze zuzuje jeszcze co mam ale przerzuce sie na cos innego tylko co? Co sobie kupić i jak podawać? Prosze o rade 

Opublikowano

Kiedyś już o Brunoxie było. I postanowiłem poszukać tego olejku.

Okazało się,że nigdzie u nas we Wrocławiu nie ma, oprócz jednego sklepu ze szpejami dwie przecznice ode mnie🙂 ( Dla Wrocławian na  ul. Reja.)

Zacząłem używać od jakiegoś czasu i teraz nie tylko ja, ale też moi kumple Pijaki Morawiaki z Czeskiej Republiki też go zaczęli używać.

SPRAWDZA SIĘ tak jak kiedyś Nigrin ( który nadal jest dobry i używam go aż do wyczerpania zapasów. Także w moim elektryku rowerowym np do smarowania różnych części tocznych...Pomaga🙂)

I jak zwykle przestrzegam przed śmierdzącym WD-40, bo to zwykłe świństwo jest.

Nie dość,że śmierdzi jakąś strychniną, to jeszcze psuje nasze motorki.

I WESOŁYCH ŚWIĄT!

A.C.

Opublikowano
12 godzin temu, hubert10 napisał:

Co sobie kupić i jak podawać? Prosze o rade 

Kup dowolny zmywacz do hamulców w sklepie motoryzacyjnym. I olej w sprayu firmy Nigrin.

Po lotach robię tak:

1. odkręcam świecę i pryskam zmywacz do srodka i przez gardziel gaźnika też.

2.kręcę palcem za śmigło i po chwili wylewam pozostałą zawartość przekręcając model do góry podwoziem aby płyn się wylał.

3. tak powtarzam 3 razy.

4.pozostawiam kilka minut silnik z odkręconą świecą aby resztki zmywacza wyparowały.

5. pryskam olejem do cylindra i troszkę do gaźnika i bez zakręcania świecy obracam wałem. Jak olej się rozprowadzi zakręcam świecą i palcem obracam znowu kilkanaście razy śmigłem aby olej się rozszedł.

6.Uwaga , na używanie rozrusznika: Jak przesadzisz z olejem lub nawet ze zmywaczem a zakręcisz świecę i przyciśniesz starter można uszkodzić wał dlatego polecam kręcić ręką.

7. To wszystko. Jest to sposób Andrzeja C i polecam bo silnik tak umyty można przechowywać dowolnie długo.

Przed ponownym uruchomieniem nic nie trzeba robić , tankujesz i odpalasz. 

No i jeśli używasz nitrometanu w mieszance umycie silnika po lotach jest konieczne bo to silny utleniacz i powoduje korozję.

Rycyna zaś skutecznie wszystko zakleja więc tak czy owak trzeba motor myć.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.