Andrzej68IX Opublikowano Wtorek o 17:49 Opublikowano Wtorek o 17:49 Od kilku lat zapisuję sobie produkcję, zużycie, przesył, magazyn (cokolwiek to znaczy) prądu z moich paneli. Mam tego na dachu 10 kWp tak jak przewidują przepisy (zwiększyłem z 4 do 10). Oczywiście na starych bardzo korzystnych zasadach. Tak szczerze to z tego wykazu interesuje mnie tylko jedna pozycja – ile płacę za cały rok. Jakież było moje zdziwienie gdy dostałem w styczniu rachunek (przy podobnym zużyciu i magazynie do roku poprzedniego) większy o ponad 100%. Do tej pory zastanawiałem się czy nie zainstalować pompy ciepła ale widzę ale chyba się z tego wycofam (dom oczywiście termo). Powierzchnia paneli na dachu to niecały 1 ar ale z pewnością są wśród nas tacy co mają hektary pod szkłem. Czy Wy również dostaliście podobne odmrożone rachunki za prąd? Takie stawki raczej nie będą zachęcały do zakładania fotowoltaiki i inwestowania w OZE. Rok 2021 – zapłaciliśmy za cały rok 296,04PLN Ilość energii wprowadzonej do sieci 4194 kWh Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego 3357 kWh Ilość energii pobranej z sieci 2889 kWh Energia z magazynu 0 Rok 2022- zapłaciliśmy za cały rok 143,75PLN Ilość energii wprowadzonej do sieci 5776 kWh Ilość energii pobranej z sieci 1753 kWh Energiz z magazynu - 0 Rok 2023 – zapłaciliśmy za cały rok 263,46PLN Ilość energii wprowadzonej do sieci 6588 kWh Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego 5270 kWh Ilość energii pobranej z sieci 2457 kWh Energia z magazynu 4042 Rok 2024 – zapłaciliśmy za cały rok 218,44PLN Ilość energii wprowadzonej do sieci 6850 kWh Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego 5480 kWh Ilość energii pobranej z sieci 2248 kWh Energia z magazynu 5270 Rok 2025 – zapłaciliśmy za cały rok 575,30PLN Ilość energii wprowadzonej do sieci 6758 kWh Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego5407 kWh Ilość energii pobranej z sieci 2261 kWh Energia z magazynu 5480
mike217 Opublikowano Wtorek o 19:18 Opublikowano Wtorek o 19:18 To teraz napisz ile kosztowała cała inwestycja razem z magazynem energii .
Andrzej68IX Opublikowano Wtorek o 19:27 Autor Opublikowano Wtorek o 19:27 Nie mam magazynu energii (i nie będę miał) Znajdę faktury i wszystko podliczę. Ale kilka lat temu na początku tego całego Hurraaa z panelami obliczyłem , że po 8-9 latach wyjdę już na ZERO. Oczywiście prosta kalkulacja bez żadnych sinusów/cosinusów/potęg i pierwiastków.
dariuszj Opublikowano Wtorek o 19:51 Opublikowano Wtorek o 19:51 Nie wiem jak w Tauronie, ale w PGE od zeszłego roku są zaliczki. Może też masz zaliczki i stąd chwilowo wyższy rachunek i ta kwota ostatecznie po rozliczeniu będzie niższa. Generalnie trochę dziwnie to wygląda. Albo dołożyłeś panele bardzo niekorzystnie ustawione albo mocno wzrosła autokonsumpcja. Zamontowałeś po montażu paneli jakieś urządzenia elektryczne o sporym poborze energii?
young Opublikowano wczoraj o 09:31 Opublikowano wczoraj o 09:31 Powiem krótko. Mam na starych zasadach PV, i grzanie domu za pomocą pompy ciepła, przez cały sezon mam za darmo. Czy na nowych by się opłacało nie wiem. Rachunki za prąd tyle co opłaty stałe. Magazyn dla mnie w obecnej chwili drogi i nie opłacalny. Dla przeciwników PC, zużycie prądu na grzanie domu z lat 60 , 102 na, grzejniki, za mroźny styczeń wyszło 720 KWh. Za grudzień znacznie mniej . Bez węgla, noszenia, rozpalania, etc. Każdy może sobie przeliczyć wg mojego faktycznego zużycia co mu się bardziej opłaca. Wszytko jest w prosty sposób policzalne co do stopy zwrotu inwestycji. Koszt kupna i instalacji PC w miejsce pieca gazowego (sam wszystko dobrałem i zainstalowałem) w ubiegłym roku wyniósł całkowicie on 5600 zł. I nie żałuję ! Przelicz to sobie i unikaj firm za 30 000 zł. 1
kapral Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Mariusz. Ile kosztowała instalacja PV? Masz bufor ciepła? Pompa ciepła dawała radę przy ostatnich mrozach?
Granacik Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu 1 godzinę temu, young napisał: Mam na starych zasadach PV I to jest klucz Twojego sukcesu. Wg obecnych zasad to nic się nie kalkuluje. Ale też nie ma się co cieszyć bo w niedługiej przyszłości wszystkim będą zmieniać warunki umów. PC powietrzna czy gruntowa?
young Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 4 godziny temu, kapral napisał: Mariusz. Ile kosztowała instalacja PV? Masz bufor ciepła? Pompa ciepła dawała radę przy ostatnich mrozach? W styczniu przy największych mrozach tylko dwa razy załączyłem dodatkową grzałkę. A zaznaczam że dobrałem sobie pompę o małej mocy 5 KW. (Tylko CO). Mała moc pompy aby w pozostałych okresach była oszczędna np grudzień zużycie ok 444KWh o ile dobrze pamiętam . Dane z pod licznika. W listopadzie jeszcze mniej !!! Bufor - internet podaje mnóstwo głupot na jego temat. Dokonałem analizy i podjąłem decyzję że bez - obliczyć ślad wody trzeba. Umowę na gaz wypowiedziałem. Bo trzymając przyłącze nie byłoby sensu płacić za nie. W.necie jest taka strona czy aplikacja ( jedyna całkiem rozsądna do dobru mocy PC ) nazywa się chyba ciepło.app czy jakoś tak. Po wpisaniu wielu parametrów podaje szacowaną moc pompy. Można dokonać analizy wielu wariantów i dużo się nauczyć . Instalacja PC kilka lat temu ( samemu też zrobiłem) coś około 15000 od tego 5000 zwrot mój prąd . Ale dokładnie nie pamiętam . Pamiętam jak wysoko chodziłem po stromym dachu ,.teraz bym nie wszedł ;))
RomanJ4 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 18 godzin temu, Andrzej68IX napisał: Jakież było moje zdziwienie gdy dostałem w styczniu rachunek (przy podobnym zużyciu i magazynie do roku poprzedniego) większy o ponad 100%. Do tej pory zastanawiałem się czy nie zainstalować pompy ciepła ale widzę ale chyba się z tego wycofam (dom oczywiście termo). Jak zaczęli grymasić z przyjmowaniem od prosumentów to i nie dziwota (lobby energetyczne wydębiło w Sejmie ustawę, że mogą sobie kiedy im pasuje nie przyjmować mając gdzieś umowy z klientami.. ) A jak by nie liczył, to i tak pompy są nadal najtańszym ogrzewaniem -vide np https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/gaz-pellet-prad-czy-pompa-ciepla-wiemy-co-jest-najtansze/7s8glgv,0666d3f1 https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/pompa-ciepla-tansza-niz-wegiel-w-tym-scenariuszu-oszczedzasz-4000-zl/0xhzvx3,0666d3f1 https://globenergia.pl/ile-kosztuje-ogrzewanie-pompa-ciepla-w-2026-roku-porownujemy-taryfe-g11-i-g12/ do poczytania https://www.eko-palnik.com/aktualności/czy-pompa-ciepła-działa-w-zimie-w-polsce-fakty-vs-mity-2026 https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/najtansza-metoda-ogrzewania-w-sezonie-20252026-mozesz-sie-zaskoczyc/gvw92jc,0666d3f1 https://zamontowani.pl/pompy-ciepla-w-2026-roku-przewodnik/ https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zima-2026-mocno-uderza-w-portfele-polakow-opal-znika-szybciej-niz-zwykle/b6jg6ts,79cfc278 Mając dobrze docieplony dom nawet bym się nie zastanawiał, tym bardziej, że bodaj w 2029r sprzedaż peletu czy też ekogroszku ma być zakazany (znów zrobili budujących nowe domy w konia...) Branża pomp ciepła dawno już postulowała do rządu o ustanowienie osobnej taryfy dla pomp jako najczystszego ogrzewania(nie problem zamontować osobny licznik) - vide https://www.gramwzielone.pl/pompy-ciepla/20348013/pompy-ciepla-zaczely-wyraznie-zwiekszac-zapotrzebowanie-na-prad-w-polsce, ale jak to u nas, na razie nic z tego nie wyszło... Gruntową pompę ciepłą (szwedzka IVT-9kW, z 170L CWU, na 170m2, bufor 400L i grzejniki, dom lata '80-te, docieplony trzy lata temu 12cm grafitowego λ=0,32W/m2, liczę ~120kWh/m2/rok) mam już od grudnia 2012r kiedy to przeszedłem z koszmarnie drogiego wtedy oleju(cena dochodziła do 7zł/L, a w 1996-0,60zł/L!). Bez PV. Spłaciła się dawno. Za cały rok: 1.01.2025 do 1.01.2026 zużyła mi 6321,7kWh (x śr. 0,98zł/kWh= 6195.3zł), a za okres 1.01.-8.02.2026(39dni) - 1 793.9kWh(x0,90zł/kWh=1614.51zł) co daje 1283.3zł/styczeń (czyli ~pół tony peletu po ostatnich cenach). Taryfa G12W. Grzałki alarmowe jeszcze nigdy mi się nie włączyły (sprężarka Mitsubishi ma 3kW). I oczywiście zero obsługi poza serwisem raz na rok. Ja jestem bardzo zadowolony.. 2
jarek996 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 4 godziny temu, RomanJ4 napisał: Gruntową pompę ciepłą (szwedzka IVT-9kW, z 170L CWU, na 170m2, bufor 400L i grzejniki Brawo za wybor! Tez mam IVT, tyle, ze nowy (10 lat) i bardzo cieply dom. Model PREMIUM LINE (jaka moc?) i bufor 100L.Wiercenie na 48 m. Cala pow. domu to podlogowka.
RomanJ4 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Wiercenie na 48 m. Cala pow. domu to podlogowka. Tak, potwierdzam, to b. dobre urządzenia. Ja nie mam podłogówki w ogóle tylko grzejniki, bo musiałbym za bardzo zdemolować budowlę. A odwierty mam dwa po 100m. Chociaż budynek z racji wieku nie miał praktycznie żadnej dodatkowej poza dętym murem i płytami wiórobetonowymi na stropie izolacji(w '80-tych o styropianie można było pomarzyć), okna wymienione późniejszych latach na 2 szybowe + 25cm wełny mineralnej w połaciach dachowych przy zmianie eternitu na blachodachówkę, to jednak niedawna termomodernizacja zewnętrzna 12cm płytami grafitowymi zmusiła mnie do 2-krotnej korekty w dół krzywej grzewczej, bo było za ciepło (przy ostatnich mrozach -19°C nocą, w domu miałem ponad +24°C). 1
Rekomendowane odpowiedzi