Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku lat zapisuję sobie produkcję, zużycie, przesył, magazyn (cokolwiek to znaczy) prądu z moich paneli. Mam tego na dachu  10 kWp tak jak przewidują przepisy (zwiększyłem z 4 do 10). Oczywiście na starych bardzo korzystnych zasadach. Tak szczerze to z tego wykazu interesuje mnie tylko jedna pozycja – ile płacę za cały rok. Jakież było moje zdziwienie gdy dostałem w styczniu rachunek (przy podobnym zużyciu i magazynie do roku poprzedniego) większy o ponad 100%. Do tej pory zastanawiałem się czy nie zainstalować pompy ciepła ale widzę ale chyba się z tego wycofam (dom oczywiście termo). Powierzchnia paneli na dachu to niecały 1 ar ale z pewnością są wśród nas tacy co mają hektary pod szkłem. Czy Wy również dostaliście podobne odmrożone rachunki za prąd? Takie stawki raczej nie będą zachęcały do zakładania fotowoltaiki i inwestowania w OZE.

Rok 2021 – zapłaciliśmy za cały rok 296,04PLN

Ilość energii wprowadzonej do sieci 4194 kWh

Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego 3357 kWh

Ilość  energii pobranej z sieci 2889  kWh

Energia z magazynu 0

Rok 2022-  zapłaciliśmy za cały rok 143,75PLN

Ilość energii wprowadzonej do sieci  5776 kWh  

Ilość  energii pobranej z sieci  1753 kWh  

Energiz z magazynu - 0

Rok 2023 – zapłaciliśmy za cały rok 263,46PLN

Ilość energii wprowadzonej do sieci 6588 kWh

Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego 5270 kWh

Ilość  energii pobranej z sieci 2457  kWh

Energia z magazynu 4042

Rok 2024 – zapłaciliśmy za cały rok 218,44PLN

Ilość energii wprowadzonej do sieci 6850 kWh

Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego 5480 kWh

Ilość  energii pobranej z sieci 2248 kWh

Energia z magazynu 5270

Rok 2025 – zapłaciliśmy za cały rok 575,30PLN

Ilość energii wprowadzonej do sieci 6758 kWh

Ilość energii wprowadzonej do sieci po uwzględnieniu stosunku ilościowego5407 kWh

Ilość  energii pobranej z sieci 2261 kWh

Energia z magazynu 5480

Opublikowano

Nie mam magazynu energii (i nie będę miał)

Znajdę faktury i wszystko podliczę. Ale kilka lat temu na początku tego całego Hurraaa  z panelami obliczyłem , że po 8-9 latach wyjdę już na ZERO. Oczywiście prosta kalkulacja bez żadnych sinusów/cosinusów/potęg i pierwiastków.

Opublikowano

Nie wiem jak w Tauronie, ale w PGE od zeszłego roku są zaliczki. Może też masz zaliczki i stąd chwilowo wyższy rachunek i ta kwota ostatecznie po rozliczeniu będzie niższa.

Generalnie trochę dziwnie to wygląda. Albo dołożyłeś panele bardzo niekorzystnie ustawione albo mocno wzrosła autokonsumpcja. Zamontowałeś po montażu paneli jakieś urządzenia elektryczne o sporym poborze energii?

Opublikowano

Powiem krótko. 

Mam na starych zasadach PV, i grzanie domu za pomocą  pompy ciepła,  przez cały sezon mam za darmo. :)

Czy na nowych by się opłacało nie wiem.

Rachunki za prąd tyle co opłaty stałe. 

Magazyn dla mnie w obecnej chwili drogi i nie opłacalny. 

Dla przeciwników PC, zużycie prądu na grzanie domu z lat 60 , 102 na, grzejniki, za mroźny styczeń wyszło 720 KWh. Za grudzień znacznie mniej .

Bez węgla, noszenia, rozpalania, etc.

Każdy może sobie przeliczyć wg mojego faktycznego zużycia co mu się bardziej opłaca. Wszytko jest w prosty sposób policzalne co do stopy zwrotu inwestycji.

Koszt kupna i instalacji PC w miejsce pieca gazowego (sam wszystko dobrałem i zainstalowałem) w ubiegłym roku wyniósł całkowicie on 5600 zł.

I nie żałuję ! 

Przelicz to sobie i unikaj firm za 30 000 zł.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, young napisał:

Mam na starych zasadach PV

I to jest klucz Twojego sukcesu. Wg obecnych zasad to nic się nie kalkuluje. Ale też nie ma się co cieszyć bo w niedługiej przyszłości wszystkim będą zmieniać warunki umów. PC powietrzna czy gruntowa?

Opublikowano
4 godziny temu, kapral napisał:

Mariusz. Ile kosztowała instalacja PV? Masz bufor ciepła? Pompa ciepła dawała radę przy ostatnich mrozach?

W styczniu przy największych mrozach tylko dwa razy załączyłem dodatkową grzałkę. 

A zaznaczam że dobrałem sobie pompę o małej  mocy 5 KW. (Tylko CO). Mała moc pompy  aby w pozostałych okresach była oszczędna np grudzień zużycie ok 444KWh o ile dobrze pamiętam . Dane z pod licznika. W listopadzie jeszcze mniej !!!

Bufor - internet podaje mnóstwo głupot na jego temat. 

Dokonałem analizy i podjąłem decyzję że bez - obliczyć ślad wody trzeba. Umowę na gaz wypowiedziałem. Bo trzymając przyłącze nie byłoby sensu płacić za nie. 

W.necie jest taka strona czy aplikacja ( jedyna całkiem rozsądna do dobru mocy PC ) nazywa się chyba ciepło.app czy jakoś tak. Po wpisaniu wielu parametrów podaje szacowaną moc pompy. Można dokonać analizy wielu wariantów i dużo się nauczyć .

Instalacja PC kilka lat temu ( samemu też zrobiłem) coś około 15000 od tego 5000 zwrot mój prąd . Ale dokładnie nie pamiętam .

Pamiętam jak wysoko chodziłem po stromym dachu ,.teraz bym nie wszedł ;))

Opublikowano
18 godzin temu, Andrzej68IX napisał:

Jakież było moje zdziwienie gdy dostałem w styczniu rachunek (przy podobnym zużyciu i magazynie do roku poprzedniego) większy o ponad 100%. Do tej pory zastanawiałem się czy nie zainstalować pompy ciepła ale widzę ale chyba się z tego wycofam (dom oczywiście termo).

Jak zaczęli grymasić z przyjmowaniem od prosumentów to i nie dziwota (lobby energetyczne wydębiło w Sejmie ustawę, że mogą sobie kiedy im pasuje nie przyjmować mając gdzieś umowy z klientami.. :twisted:) A jak by nie liczył, to i tak pompy są nadal najtańszym ogrzewaniem -vide np https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/gaz-pellet-prad-czy-pompa-ciepla-wiemy-co-jest-najtansze/7s8glgv,0666d3f1

https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/pompa-ciepla-tansza-niz-wegiel-w-tym-scenariuszu-oszczedzasz-4000-zl/0xhzvx3,0666d3f1

https://globenergia.pl/ile-kosztuje-ogrzewanie-pompa-ciepla-w-2026-roku-porownujemy-taryfe-g11-i-g12/

do poczytania

https://www.eko-palnik.com/aktualności/czy-pompa-ciepła-działa-w-zimie-w-polsce-fakty-vs-mity-2026

https://www.onet.pl/styl-zycia/kbpl-2/najtansza-metoda-ogrzewania-w-sezonie-20252026-mozesz-sie-zaskoczyc/gvw92jc,0666d3f1

https://zamontowani.pl/pompy-ciepla-w-2026-roku-przewodnik/

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/zima-2026-mocno-uderza-w-portfele-polakow-opal-znika-szybciej-niz-zwykle/b6jg6ts,79cfc278

Mając dobrze docieplony dom nawet bym się nie zastanawiał, tym bardziej, że bodaj w 2029r sprzedaż peletu czy też ekogroszku ma być zakazany (znów zrobili budujących nowe domy w konia...)

Branża pomp ciepła dawno już postulowała do rządu o ustanowienie osobnej taryfy dla pomp jako najczystszego ogrzewania(nie problem zamontować osobny licznik) - vide https://www.gramwzielone.pl/pompy-ciepla/20348013/pompy-ciepla-zaczely-wyraznie-zwiekszac-zapotrzebowanie-na-prad-w-polsce, ale jak to u nas, na razie nic z tego nie wyszło...

Gruntową pompę ciepłą (szwedzka IVT-9kW, z 170L CWU, na 170m2, bufor 400L i grzejniki, dom lata '80-te, docieplony trzy lata temu 12cm grafitowego λ=0,32W/m2, liczę ~120kWh/m2/rok) mam już od grudnia 2012r kiedy to przeszedłem z koszmarnie drogiego wtedy oleju(cena dochodziła do 7zł/L, a w 1996-0,60zł/L!). Bez PV. Spłaciła się dawno.

Za cały rok: 1.01.2025 do 1.01.2026 zużyła mi 6321,7kWh (x śr. 0,98zł/kWh= 6195.3zł), a za okres 1.01.-8.02.2026(39dni) - 1 793.9kWh(x0,90zł/kWh=1614.51zł)  co daje 1283.3zł/styczeń (czyli ~pół tony peletu po ostatnich cenach). Taryfa G12W. Grzałki alarmowe jeszcze nigdy mi się nie włączyły (sprężarka Mitsubishi ma 3kW).

I oczywiście zero obsługi poza serwisem raz na rok. Ja jestem bardzo zadowolony..

• Lubię to 2
Opublikowano
4 godziny temu, RomanJ4 napisał:

Gruntową pompę ciepłą (szwedzka IVT-9kW, z 170L CWU, na 170m2, bufor 400L i grzejniki

Brawo za wybor! Tez mam IVT, tyle, ze nowy (10 lat) i bardzo cieply dom. Model PREMIUM LINE (jaka moc?) i bufor 100L.Wiercenie na 48 m. 

Cala pow. domu to podlogowka.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarek996 napisał:

Wiercenie na 48 m. 

Cala pow. domu to podlogowka.

Tak, potwierdzam, to b. dobre urządzenia. Ja nie mam podłogówki w ogóle tylko grzejniki, bo musiałbym za bardzo zdemolować budowlę. A odwierty mam dwa po 100m.

Chociaż budynek z racji wieku nie miał praktycznie żadnej dodatkowej poza dętym murem i płytami wiórobetonowymi na stropie izolacji(w '80-tych o styropianie można było pomarzyć), okna wymienione późniejszych latach na 2 szybowe + 25cm wełny mineralnej w połaciach dachowych przy zmianie eternitu na blachodachówkę, to jednak niedawna termomodernizacja zewnętrzna 12cm płytami grafitowymi zmusiła mnie do 2-krotnej korekty w dół krzywej grzewczej, bo było za ciepło (przy ostatnich mrozach -19°C nocą, w domu miałem ponad +24°C).

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.